Dadler

Bruk dadler i baksten

En søt og sunnere erstatning for sukker.

BAKE MED DADLER: Dadler er ikke bare julemat. Denne tørkede frukten er nemlig en ypperlig erstatning for sukker når du skal bake noe søtt. Foto: Scanpix/NTB
BAKE MED DADLER: Dadler er ikke bare julemat. Denne tørkede frukten er nemlig en ypperlig erstatning for sukker når du skal bake noe søtt. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du noen gang tenkt på å erstatte sukkeret med dadler når du skal bake noe søtt?

Denne tørkede frukten er nemlig så søt og sødmefull at den gjør seg perfekt i bakevarer.

Sundt slik. Foto: Scanpix Denmark
Sundt slik. Foto: Scanpix Denmark Vis mer

Den er riktignok energirik, men inneholder også mye kostfiber i tillegg til magnesium og kalium.

Men vær obs på at noen dadler du får i butikkene kan være søtet med sukker i tillegg, og dette trenger du ikke. Og siden sukkeret trekker ut noe av fuktigheten i frukten kan disse ofte være hardere i konsistensen. 

Det kan derfor være lurt å gå for dadler i løsvekt, de er som regel helt naturlige, og mye mer saftige. 

LES OGSÅ: Spis dadler hele året

Gir karamellaktig sødme

– Ja, dadler har jeg brukt veldig masse det siste året, i alt fra snacks og kaker, til småkaker og lignende. Dadler i oppskrifter bidrar til nydelig søtsmak, sødme og ikke minst en fantastisk konsistens, sier personlig trener og matblogger Linda Marie Stuhaug til KK.no. 

Hun påpeker at du ikke nødvendigvis vil smake dadlene så tydelig i bakervarene dine, annet enn å merke den gode sødmen de gir.

– I oppskrifter der man ønsker en litt seig konsistens er dadler helt supert å bruke, i tillegg bidrar det til masse vitaminer, mineraler og fiber. Sukker, sukrin eller anna søtning kan erstattes eller brukes i tillegg til dadlene, alt etter hvilken oppskrift det er snakk om, forteller hun.

FJERN STEINEN: Dadlene har en liten stein i midten som det kan være lurt å fjerne før du kjører den i en food prosessor. Foto: Scanpix/NTB
FJERN STEINEN: Dadlene har en liten stein i midten som det kan være lurt å fjerne før du kjører den i en food prosessor. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Også ernæringsfysiolog Linn Hansen som driver bloggen Sprudlende sunn tyr gjerne til dadler som en ingrediens i både snop og bakst, men også i smoothies.

– Dadler har en fantastisk god karamellaktig smak og gir god sødme av lite. Det er altså ikke mange dadlene som skal til for å få god sødme, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Energiballene du bør prøve

Mer næringsrikt og sunt

Men selv om dadler er en svært god erstatning for sukker, bør du være bevisst på at også dadlene kan gi en høy blodsukkerstigning. 

– Dadler i seg selv inneholder både mye kalorier og har høy glykemisk index. Jeg anbefaler derfor absolutt ikke å mumse dadlene som de er, men heller bruke de som en ingrediens sammen med andre matvarer, forklarer Hansen. 

Dersom du i tillegg er nøye med å velge andre sunne ingredienser i baksten din vil du til slutt sitte igjen med kaker og bakervarer som er langt mer næringsrike og sunne enn de vanlige søtsakene vi spiser.

– Når jeg bruker dadler i snop kombineres de ofte med nøtter som inneholder gode fettsyrer. Summert opp da blir ikke blodsukkerbelastningen så aller verst. I bakst bruker jeg den ofte i kombinasjon med både nøtter, sunnere meltyper som havre, og egg og oljer eller smør, alt etter hva slags fettkilder som brukes, forteller Hansen.

Har du lyst til å prøve deg på å bake med dadler kan du starte med å teste ut disse deilige oppskriftene.

SUNN SNOP: Disse snickertrøflene er søte, seige og utrulig gode, med en blandingssmak mellom sjokolade, karamell og salte peanøtter. Foto: Linda Marie Stuhaug
SUNN SNOP: Disse snickertrøflene er søte, seige og utrulig gode, med en blandingssmak mellom sjokolade, karamell og salte peanøtter. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Seige snickerstrøfler

Oppskrift fra: Linda Stuhaug

4 store, saftige dadler - ca 80 g uten stein
40 g salte peanøtter
15 g havregryn, kan sløyfes eller bruk valgfri tørrvare
1 ss, 15 g kakao
En klype salt

Slik gjør du: Ha alle ingrediensene i en foodprosessor eller kraftig blender, og kjør til en jevn og klumpfri masse. Gjør massen kompakt mellom hendene og trill til munnfulle kuler. Rull gjerne kulene i hakkede peanøtter, kokos, kakao eller lignende om du ønsker litt pynt. Sett i fryseren en time, og vips så er de spiseklare. Snickerstrøflene kan fint oppbevares i fryseren og tines et par minutter i romtemperatur før servering, da smaker de best. 

LES OGSÅ: Så enkelt lager du hjemmelagde energibarer

GULROTKAKE: Denne gulrotkaken med dadler er glutenfri, uten raffinert sukker og megasaftig.  Foto: Linn Hansen, Sprudlende sunn
GULROTKAKE: Denne gulrotkaken med dadler er glutenfri, uten raffinert sukker og megasaftig. Foto: Linn Hansen, Sprudlende sunn Vis mer

Gulrotkake med dadler

Oppskrift fra: Sprudlende Sunn

4 egg
2 dl kokossukker
6-7 dadler (kan erstattes med 1 dl kokossukker)
2 dl havregryn
1 ts vaniljepulver
1 ts salt
3 dl TEFF jyttemel
2 ts kanel
1 ts nellik
3 ss hempfrø (kan fint sløyfes, men tilfører mye gode proteiner)
1 dl rapsolje
6 raspede gulrøtter

Gulrotkaketopping:
50 g mykt meierismør
100 g philadelphia naturell
1 ts vaniljepulver
3 ss yaconsirup (evt honning)
Gojibær og hempfrø til topping

Slik gjør du: Pisk en deilig og luftig eggedosis av egg og kokossukker. Sleng oppi de tørre ingrediensene og oljen. Tilsett dadlene og kjør røren godt med en stavmixer slik at dadlene og havregrynene blir knust og blir en del av kakerøren. Tilsett raspet gulrot til slutt. Sett ovnen på 175grader og smør en rundt kakeform. Stek kaken midt i ovnen i cirka 45minutter. Bland sammen ingrediensene til toppingen og ha dette over kaken.

FRISTENDE: Disse kransekakestengene har den perfekte seige konsistensen takket være de søte dadlene. Foto: Linda Marie Stuhaug
FRISTENDE: Disse kransekakestengene har den perfekte seige konsistensen takket være de søte dadlene. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Sukkerfrie og seige kransekakestenger

Oppskrift fra: Linda Stuhaug
100 g mandler
3 store, saftige dadler (60 g uten stein)
2 dråper mandelessens
litt salt
40 g sukrinmelis
½ eggehvite

Slik gjør du: Ha mandler og dadler i en foodprosessor og kjør til alt er helt smuldrete. Vend inn mandelessens, salt og sukrinmelis før du tilsetter litt og litt av en eggehviten for å få riktig konsistens. Det skal bli en smidig deig som du kan forme til kransekakestenger uten at den klisser så masse, får du for mye eggehvite kan du eventuelt spe på med litt tørrvare, for eksempel mandelmel. 

Rull opp kransekakestenger, ha de over på en bakepapirkledd langpanne og stek på 180 grader til de er gylne i fargen, ca. 8-12 minutter. La dem kjøle seg ned. Om ønskelig kan man pynte stengene ved å  dyppe i sukkerfri sjokolade og kokos, slik Stuhaug har gjort.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer