Hyppige blodsukkersvingninger er ikke heldig for kroppen - særlig ikke dersom du lider av diabetes.
En veldig enkel måte å holde blodsukkeret ned på er å starte måltidet med litt eddik - nærmere bestemt 2-4 teskjeer.
Bremser sukkeropptaket
Nå skal du slippe å tvinge i deg ren eddik. Det holder i massevis om du bruker eddiken i maten - i en frisk salat for eksempel.Det eddiken gjør er å bremse opptaket av sukker som kommer fra måltidet og som går over i blodet. Eddik skal nemlig bidra til å blokkere fordøyelsesenzymer som lager karbohydrater om til sukker.
LES OGSÅ: Bør du droppe karbohydrater helt?
En italiensk studie (ekstern lenke) viser for eksempel at sunne personer som får i seg cirka 20 ml hvitvinseddik fra en salat, samtidig som de spiser hvitt brød, reduserer blodsukkerøkningen med 30 prosent, sammenliknet med personer som spiser dressing som inneholder annen type eddik.
En tilsvarende amerikansk studie (ekstern lenke) viste at eddikblanding har en tilsvarende effekt hos personer med diabetes, sammenliknet med de som fikk placebo.
Lurt å velge hvit eddik
Eddik har flere gode egenskaper utover det å holde blodsukkeret stabilt. Den skal også være bra for hjertet ditt.Det kan være lurt å velge hvit eddik framfor balsamico - den kan nemlig misfarge tennene dine.

Deilig gresk salat
Gresk salat er nærmest for alle eddikbaserte salaters mor å regne. Sunn som rakker'n er den også.(Til 4 personer)
2 poser salatmiks, eller:
1 isbergsalat
1 agurk
1 rødløk
1 glass fetaost
4 store, solmodne tomater
20 kalamatoliven
Dressing
0,5 dl rødvinseddik
1/4 dl hvitvinseddik
1 ts dijon sennep
1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
1 fedd hvitløk
1,5 dl olivenolje
1 ss frisk oregano eller 1 ts tørket
Riv salaten i en bolle. Del rødløk og agurken i skiver eller bruk ostehøvel på langs på agurken. Sil av oljen fra fetaosten, eventuelt kan du knuse den litt i hendene før du har den over i salaten. Del tomatene i båter eller tykke skiver og legg i salaten sammen med oliven. Ballongvisp er det beste redskapet for å lage dressing. Men du kan også bruke en blender eller liknende. Bland eddik, sennep, salt, pepper og presset hvitløk. Hell oljen sakte i en tynn stråle mens du pisker. Da blir dressingen litt tykkere. Sprinkle den over salaten. Bruk ikke nødvendigvis all dressingen. Den holder seg et par uker i kjøleskapet.