Blodsukker

Bruk eddik i maten

Det stabiliserer blodsukkeret ditt.

GOD EFFEKT: Eddiken bremser opptaket av sukker som kommer fra måltidet og som går over i blodet. Foto: Getty Images/iStockphoto
GOD EFFEKT: Eddiken bremser opptaket av sukker som kommer fra måltidet og som går over i blodet. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Unner du deg et lite karbokalas iblant? En vanlig effekt av et måltid med mye kjappe karbohydrater er at blodsukkeret skyter i været.

Hyppige blodsukkersvingninger er ikke heldig for kroppen - særlig ikke dersom du lider av diabetes.

En veldig enkel måte å holde blodsukkeret ned på er å starte måltidet med litt eddik - nærmere bestemt 2-4 teskjeer.

Bremser sukkeropptaket

Nå skal du slippe å tvinge i deg ren eddik. Det holder i massevis om du bruker eddiken i maten - i en frisk salat for eksempel.

Det eddiken gjør er å bremse opptaket av sukker som kommer fra måltidet og som går over i blodet. Eddik skal nemlig bidra til å blokkere fordøyelsesenzymer som lager karbohydrater om til sukker.

LES OGSÅ: Bør du droppe karbohydrater helt?

En italiensk studie (ekstern lenke) viser for eksempel at sunne personer som får i seg cirka 20 ml hvitvinseddik fra en salat, samtidig som de spiser hvitt brød, reduserer blodsukkerøkningen med 30 prosent, sammenliknet med personer som spiser dressing som inneholder annen type eddik.

En tilsvarende amerikansk studie (ekstern lenke) viste at eddikblanding har en tilsvarende effekt hos personer med diabetes, sammenliknet med de som fikk placebo.

Lurt å velge hvit eddik

Eddik har flere gode egenskaper utover det å holde blodsukkeret stabilt. Den skal også være bra for hjertet ditt.

Det kan være lurt å velge hvit eddik framfor balsamico - den kan nemlig misfarge tennene dine.

Gresk salat
Gresk salat Vis mer

Deilig gresk salat

Gresk salat er nærmest for alle eddikbaserte salaters mor å regne. Sunn som rakker'n er den også.

(Til 4 personer)
2 poser salatmiks, eller:
1 isbergsalat
1 agurk
1 rødløk
1 glass fetaost
4 store, solmodne tomater
20 kalamatoliven

Dressing
0,5 dl rødvinseddik
1/4 dl hvitvinseddik
1 ts dijon sennep
1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
1 fedd hvitløk
1,5 dl olivenolje
1 ss frisk oregano eller 1 ts tørket

Riv salaten i en bolle. Del rødløk og agurken i skiver eller bruk ostehøvel på langs på agurken. Sil av oljen fra fetaosten, eventuelt kan du knuse den litt i hendene før du har den over i salaten. Del tomatene i båter eller tykke skiver og legg i salaten sammen med oliven. Ballongvisp er det beste redskapet for å lage dressing. Men du kan også bruke en blender eller liknende. Bland eddik, sennep, salt, pepper og presset hvitløk. Hell oljen sakte i en tynn stråle mens du pisker. Da blir dressingen litt tykkere. Sprinkle den over salaten. Bruk ikke nødvendigvis all dressingen. Den holder seg et par uker i kjøleskapet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer