Peeling

Bruk fruktsyrer på huden din

Ikke så skummelt som det høres ut.

SKÅNSOMT: Fruktsyrepeeling kan være mer skånsomt enn en manuell peeling, altså en med små korn som skrubber og eksfolierer huden. Har du sensitiv hud, bør du derfor bytte ut de knudrete kremene med fruktsyreprodukter. Foto: vgstudio - Fotolia
SKÅNSOMT: Fruktsyrepeeling kan være mer skånsomt enn en manuell peeling, altså en med små korn som skrubber og eksfolierer huden. Har du sensitiv hud, bør du derfor bytte ut de knudrete kremene med fruktsyreprodukter. Foto: vgstudio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har sannsynligvis fått med deg at du bør gi huden en god peeling én til to ganger i uka. For mange av oss betyr fortsatt peeling en skrubb med grove korn – som kaffegruten Halle Berry har i dusjsåpa – men det er slettes ikke hele sannheten.

Du kan nemlig også eksfoliere huden med syrer, som melkesyre og ulike fruktsyrer. Og for en del av oss er det faktisk et mye bedre valg.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om peeling

Skånsomt for huden

Noen tåler nemlig ikke den mekaniske peelingen (altså peeling med fysiske korn fra for eksemple nøtter, sukker, salt eller havre) så godt.

– De med sensitiv hud kan reagerere på mekanisk peeling. De med akne kan også oppleve dette som irriterende, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor:

– Med fruktsyrer får du en mer skånsom peeling. For best effekt kan du kombinere fruktsyrer og korn i én peeling.

LES OGSÅ: Ikke peel huden for ofte

Hva er egentlig fruktsyrer?

Fruktsyrer kalles også alfa-hydroksysyrer, og du ser ofte betegnelsen AHA (Alpha Hydroxy Acid) på forpakningen.

Og du trenger en viss konsentrasjon for å oppnå gode effekter med disse stoffene.

– 5-10 prosent er minimum, sier Johansen.

Hun forklarer videre at produktene må ha en såkalt buffer i tillegg til fruktsyrene, ellers vil pH-en i produktet bli for lav og virke irriterende (etsende) på huden.

– Man kan ikke bare se på om produkter inneholder fruktsyrer, men må vite hvordan disse er kombinert med buffere og andre aktive ingredienser, forklarer eksperten.

LES OGSÅ: Stopper du her når du renser huden?

FRUKTSYRER I KREMEN: Dersom du ønsker å bruke en dag- eller nattkrem med fruktsyrer, bør du gå for en med glykolsyre eller melkesyre.  Foto: Getty Images
FRUKTSYRER I KREMEN: Dersom du ønsker å bruke en dag- eller nattkrem med fruktsyrer, bør du gå for en med glykolsyre eller melkesyre. Foto: Getty Images Vis mer

Hvordan virker de på huden?

Fruktsyrer har en hel rekke gode effekter på huden. For det første virker de eksfolierende, ved at de løser opp bindingene mellom de døde hudcellene på hudoverflaten.

– Når huden blir kvitt de øverste lagene med døde hudceller, stimuleres cellefornyelsen i huden og du får et tykkere lag med levende hudceller, sier Johansen.

Huden blir altså sunnere og fyldigere og fungerer bedre. Dette kalles generell hudforbedring, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du peele huden

– Den eksfolierende effekten virker også nede i porene, slik at man unngår tette porer og urenheter. Fruktsyrer virker altså også godt mot uren hud.

I tillegg vil flere fruktsyrer kunne penetrere dypt ned huden og stimulere en spesiell type hudceller som heter fibroblaster.

- Disse cellene produserer bindevev og fuktighetsbindende stoffer som er viktige for å gi huden fasthet, elastisitet og riktig fuktighetsnivå, forklarer Johansen.

(Saken fortsetter under bildet.)


LES OGSÅ: Supermodellen avslører sine skjønnhetstips

Ulike fruktsyrer har ulike egenskaper

Det finnes mange ulike fruktsyrer, og hver av dem har ulike egenskaper. Her er noen av de vanligste:

Glykolsyre (Glycolic acid) – utvinnes fra sukkerroer
Dette er den minste fruktsyren, og dermed den som penetrerer dypest ned i huden. Har svært bra generell hudforbedring og har best antiage-effekt.

Melkesyre (Lactic acid) – utvinnes fra syrnet melk
Den nest minste fruktsyren som også penetrerer svært godt. Denne finnes naturlig i huden og vil ikke kunne gi noen negative reaksjoner (allergi/irritasjon). Den har vist seg å gi litt bedre fuktighetsgivende effekt enn glykolsyre og litt svakere antiage-effekt. Men generelt er glykolsyre og melkesyre svært like begge kan brukes i produkter for hudforbedring og antiage.

Eplesyre (Malic acid) – utvinnes fra epler
Denne fruktsyren er litt større og binder mer vann enn de tidligere nevnte. Den virker mer overfladisk og vil ikke kunne gi fullt like bra effekt dypt i huden. Som eksfolierende ingrediens er den fin.

Vinsyre (Tartaric acid) – utvinnes fra druer
Igjen en større fruktsyre.

Sitronsyre (Citric acid) – utvinnes fra sitrusfrukt
Den største fruktsyren i denne listen. Kan være vanskeligere å bufre og kan virke irriterende som ingrediens dersom den ikke er renfremstilt. Flere reagerer på stoffer fra sitrusfrukter.

Se produktforslag her:
LES OGSÅ: Ansiktsmasker for alle hudtyper

Hvilke syrer passer for hvem?

Med alle disse syretypene er det fort gjort å bli forvirra. Hvilken fruktsyre bør du egentlig velge?

– Glykolsyre og melkesyre er de to beste fruktsyrene som passer bra for alle, sier Johansen.

– Glykolsyre kan virke litt bedre anti-age og litt bedre mot uren hud, mens melkesyre er mer fuktighetsgivende (for normal hud).

Hun anbefaler at du prøver deg litt fram og finner ut hva huden din reagerer best på.

De andre syrene virker best som eksfoliering i peelingprodukter og gir ikke like god effekt i dagkremer eller lignende.

LES OGSÅ: Nødhjelp til gusten hud

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer