Mat

Bruk løk til å rengjøre grillen

Et smart triks hvis du ikke har rengjøringsmidlene du trenger.

RENS GRILLEN: Du trenger ikke nødvendigvis gå til innkjøp av dyre rengjøringsmidler.  Foto: Fotolia
RENS GRILLEN: Du trenger ikke nødvendigvis gå til innkjøp av dyre rengjøringsmidler. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig er grillsesongen i gang!

Og er det noen som ELSKER å grille, så er det nordmenn. Ikke lenge etter at uteplassen har fått vårrengjøringen, er grillen tatt frem og godt varmet opp.

Men før du kaster på alt du kan finne av sommermat, er det lurt å rengjøre den.

Det er tross alt ikke så appetittvekkene med seks måneders gamle rester fra Bratwurstene i fjor på årets grillfest. Og har du ikke skurebørste - ikke noe problem.

Bare bruk løk!

LES OGSÅ: Er denne fisken like sunn?

Rengjør grillen med løk og eddik

Hvis du ikke har rotet bort skurebørsten, så oppdager du kanskje at den er så full av rester etter de forrige rundene med rengjøring at det tar lenger tid å vaske den enn grillen.

Det er da du skal ta en kikk på kjøkkenet ditt, skriver foodrepublic.com.

Der finner du nemlig to ting som får grillen skinnende ren - nærmere bestemt løk og klar eddik, som også kan brukes til annen type rengjøring.

EDDIK: Eddik vil bidra til å fjerne gammelt fett og andre rester på grillen fra fjoråret.
EDDIK: Eddik vil bidra til å fjerne gammelt fett og andre rester på grillen fra fjoråret. Vis mer

Start med å varme opp grillen. Hell deretter litt hvit eddik på en sprayflaske og spray på risten av grillen. Eddik - som har en pH-verdi på rundt 2,5 og er derfor veldig surt, vil bidra til å løse opp gammelt fett og andre rester.

Når eddiken har fått stå litt kan du skrubbe rillene med en halv løk.

Hvis du ikke har en løk hjemme, er det også et alternativ å krølle sammen aliminiumsfolie til en ball og bruke den. Teksturen i både løken og aliminiumsfolien er perfekt til å skrubbe grillen, og du kan bare kaste det når du er ferdig.

LES OGSÅ: Bruk støvsugeren på bunaden

Grill langsomt og på lav temperatur

Når du først er kommet i gang med grillingen, er det imidlertid noen andre tips og råd du bør følge - både for smaken og for helsens skyld.

- Grillet mat er smakfullt, og vi liker å spise al fresco. Men det er en del fallgruver du skal være obs på, og den alvorligste er at du griller ved for høy temperatur, har lege og gründer Fedon Lindberg, tidligere uttalt til KK.no.

Det er nemlig mye sunnere å steke mat på lavest mulig temperatur.

GRILLING: Stek maten på lav temperatur - det er nemlig mye sunnere. Foto: Kesu - Fotolia
GRILLING: Stek maten på lav temperatur - det er nemlig mye sunnere. Foto: Kesu - Fotolia Vis mer

Spesielt på grillen er det vanskelige å holde kontroll på temperaturen, og vips så har fett fra kjøtt eller fisk dryppet ned og tatt fyr. Dette danner de skumle, kreftfremkallende stoffene PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner) og HCA (heterosykliske aminer).

Det er altså ikke bare når grillmaten er brent at den kan være ugunstig for helsen.

Det skjer en prosess som gjør at det dannes glyksiderte endeprodukter i kjøtt og fisk som stekes ved høye temperaturer. Disse endeproduktene øker risikoen for hjertesykdommer og diabetes, og fremskynder også aldringsprosessen.

Glyksiderte endeprodukter kalles også AGE, og du kan lese mer om dem hos Oikos.

LES OGSÅ: Middagen som lager seg selv

Maten du bør prøve på grillen i år

Men det er ikke dermed sagt at du bør styre unna grilling, og det finnes masse både sunne og smakfulle saker du kan legge på i løpet av sommeren.

Faktisk er det bare fantasien som setter grenser.

Og noe du helt klart bør legge på grillen litt oftere, er frukt. Prøv for eksempel å legge på store, tykke skiver av ananas, mango eller vannmelon.

FRUKT PÅ GRILLEN: Frukt, som vannmelon, på grillen er supergodt, enkelt og sunt.
FRUKT PÅ GRILLEN: Frukt, som vannmelon, på grillen er supergodt, enkelt og sunt. Vis mer

– Det er egentlig bare lysten, fantasien og det du har tilgjengelig som er begrensningene for hva du kan grille, har matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no), Toril Gulbrandsen tidligere uttalt til KK.no.

Det er likevel noen retningslinjer du bør følge for å gjøre det enklest mulig for deg, og for å få best resultat.

For det første bør du ikke ha for høy varme. Bruker du kullgrill kan det være greit å vente til varmen er på hell, da er det perfekt temperatur for å grille frukt. Og mens store biter kan legges rett på grillen, bør mindre fruktbiter enten tres på grillspyd, eller pakkes i folie.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer