Kroppspleie

Bruk mandelolje fremfor billiglotion

Det er rimelig og bedre for huden.

KJEMPEEFFEKTIVT: Istedenfor de rimeligste bodylotionproduktene du får kjøpt på butikken, anbefaler skjønnhetsguru Linda Johansen å kjøpe en god mandelolje enten på apotek eller helsekostforretning, og bruke noen dråper som du smører inn i huden mens den er fuktig etter dusj. Det er både billig og effektivt.  Foto: Per Ervland
KJEMPEEFFEKTIVT: Istedenfor de rimeligste bodylotionproduktene du får kjøpt på butikken, anbefaler skjønnhetsguru Linda Johansen å kjøpe en god mandelolje enten på apotek eller helsekostforretning, og bruke noen dråper som du smører inn i huden mens den er fuktig etter dusj. Det er både billig og effektivt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Selv om det sakte men sikkert begynner å nærme seg vår, er det fortsatt noen måneder igjen av den kalde vinteren her i nord, og den tørre, bitende vinterluften gjør ikke akkurat underverker for hud, negler eller hår.

Derfor er det også ekstra mange av oss som hamstrer godt med hud- og hårpleieprodukter i disse kaldeste av vintermånedene, og vi smører, eksfolierer, skrubber og kurer som aldri før.

Likevel er det deler av kroppen vi ikke er like flinke til å ta vare på, og ifølge hudterapeut Linda Johansen, som gjør stor suksess med sitt eget hudpleiemerke og nylig åpnet spaet Beauty Lounge på Steen & Strøm i Oslo, er det særlig kroppen vi kvinner har en tendens til å «glemme».

Les også: Ikke glem øreflippen

Kroppshuden mister spenst

- Det vi norske jenter ofte gjør i dag, er at vi bruker masse penger på produkter til hår og ansikt, mens vi «glemmer» kroppen. Når vi skal handle produkter som bodylotion og håndkrem går vi ofte for det absolutt billigste, sier Johansen til KK.no.

Ifølge Johansen, som åpnet sin første skjønnhetssalong tidlig på 2000-tallet, er det viktig å huske at huden på kroppen også mister «spenst» etter hvert som du blir eldre.

- Det jeg er opptatt av er at alle kvinner, og da særlig voksne kvinner, må huske på at huden på kroppen også mister spenst når du kommer oppover i årene. Og svært rimelige bodylotiontyper inneholder ikke nok av de stoffene huden trenger for å holde seg frisk. De gir ikke nok fukt til huden, sier hun, og forklarer samtidig at vinteren ofte er tøffest for kroppshuden vår:

- Alle jenter opplever at huden kanskje er litt ekstra tørr og gufsen på vinteren, og derfor er det viktig å få skrubbet vekk de døde hudcellene og fuktet huden skikkelig med bodylotion eller andre kroppspleieprodukter. De fleste av oss har nok opplevd at huden til og med kan bli så tørr at det virker som den støver, og at det klør.

Les også: Ligg unna disse kremene

Rimelige alternativer kan være bra

Men er det virkelig nødvendig å bruke de dyreste produktene, eller finnes det rimeligere alternativer som er bra?

- Du kan bruke bodylotion fra butikken, men ikke kjøp den aller billigste. Et annet tips er å gå på apoteket eller en helsekostforretning og kjøpe en god mandelolje. Ta noen dråper av den i hånden etter at du har dusjet og mens huden fortsatt er våt/fuktig og smør det inn. Det koster ikke så mye og er kjempeeffektivt, sier Johansen.

Les også: Dyr hudkrem er ikke alltid best

Hvor viktig er det, egentlig?

Men hvor viktig er det egentlig med bodylotion? Gjør det virkelig at huden blir friskere og mer spenstig, og hvor ofte bør vi bruke det?

Til forskjell fra Johansen, mener Kjetil Guldbakke, hudlege på Lommelegen.no, at bodylotion faktisk ikke er nødvendig dersom du ikke sliter med «spesielt tørr hud».

- Det er ingen absolutt nødvendighet å bruke bodylotion, men er man plaget med tørr hud kan man ha nytte av å tilføre huden fuktighet. For de med svært tørr hud er det ofte gunstig å bruke produkter som inneholder karbamid eller propylenglykol, sier Guldbakke til KK.no.

Har du eksem eller andre hudsykdommer anbefaler han imidlertid å tilføre huden ekstra fuktighet.

- Ved visse atopisk eksem og visse andre hudsykdommer er det betydelig behov å tilføre huden fuktighet. Her anbefaler vi å bruke fuktighetskrem daglig og gjerne etter dusjing. Et alternativ for denne gruppen er også å bruke olje ved bading og dusjing, forklarer han.

Les mer om behandling av eksem og hudsykdommer på Lommelegen.no.

Uenige om kroppspleie

Ifølge Linda Johansen er det ofte uenigheter mellom hudleger og hudterapeuter når det gjelder bruk av bodylotion. Hun står imidlertid på sitt, og mener du bør fortsette å bruke lotion dersom du føler at det lindrer huden.

- Hudleger og hudterapeuter er ofte litt uenige når det gjelder dette med bodylotion og kroppspleie, for legene mener som regel at det meste er unødvendig rent medisinsk og at kroppen pleier seg selv. Mitt poeng er at hvis huden din er tørr og du føler at den lindres ved å bruke bodylotion, så fortsett med det, sier hun.

Les også: Test deg selv: Hvilken hudtype har du?

Skrubb og smør regelmessig

Hennes beste råd er å både skrubbe og smøre kroppen regelmessig.

- Jeg anbefaler alle voksne kvinner å skrubbe kroppen én gang i uken, og så ta en kjapp runde med bodylotion hver dag, hvis man har dusjet. For når du dusjer så bruker du ofte såpe, som fjerner de naturlige oljene i huden. Derfor er det viktig å tilføre ekstra fukt, sier hun.

- Et annet godt tips er å sørge for å få i deg nok omega-oljer. Nå som det er så kaldt ute er dette enda viktigere.

Les også: Ti myter om hudpleie

Vær snill med deg selv

I tillegg til å ta godt vare på huden, både i ansiktet og på kroppen, har Johansen tidligere fortalt KK.no at kvinner bør bli flinkere til å unne seg gode opplevelser.

– Vi bærer ofte på mange spenninger og mye angst, noe som er dårlig både for oss selv, for dem rundt oss og for samfunnet som helhet, har hun tidligere uttalt.

– Unn deg selv en spaopplevelse med deep tissue-massasje i ny og ne.

Hun insisterer på at det ikke trenger å være et rådyrt dagsprosjekt å få seg en massasje.

– Det trenger ikke å være så komplisert. Senk terskelen litt og gjør det mer gøy, råder hun.

Det absolutt viktigste

Både Johansen og Guldbakke er imidlertid enige om én ting, og det er at å beskytte huden mot solen er svært viktig, da solen er kjent som en av hudens «verste fiender».

- Solbeskyttelse er veldig viktig. Og husk å smøre hendene med solfaktor hver dag, sier Johansen.

- Min absolutt viktigste anbefalingen for å ta vare på huden sin er å bruke solbeskyttelse regelmessig! forklarer Guldbakke.

Les også: Slik pleier du huden best

GLEMMER KROPPEN: Vi kvinner er svært flinke til å passe på ansiktshud og hår, men «glemmer ofte kroppen.  Foto: colourbox.com
GLEMMER KROPPEN: Vi kvinner er svært flinke til å passe på ansiktshud og hår, men «glemmer ofte kroppen. Foto: colourbox.com Vis mer
IKKE BRUK DET BILLIGSTE: Hudterapeaut og skjønnhetsguru Linda Johansen fraråder å bruke de absolutt billigste bodylotiontypene du kan få kjøpt på butikken.
IKKE BRUK DET BILLIGSTE: Hudterapeaut og skjønnhetsguru Linda Johansen fraråder å bruke de absolutt billigste bodylotiontypene du kan få kjøpt på butikken. Vis mer
FJERNER FUKT: Det å dusje og bruke såpe fjerner fukten i huden, derfor kan det være nyttig å bruke bodylotion.
FJERNER FUKT: Det å dusje og bruke såpe fjerner fukten i huden, derfor kan det være nyttig å bruke bodylotion. Vis mer
SKRUBB OG SMØR: Johansen anbefaler at du skrubber huden én gang i uken, og smører deg regelmessig.  Foto: Colourbox
SKRUBB OG SMØR: Johansen anbefaler at du skrubber huden én gang i uken, og smører deg regelmessig. Foto: Colourbox Vis mer
SOLFAKTOR ET MUST: Både Johansen og hudlege Kjetil Guldbakke mener det absolutt viktigste er å passe på huden i solen.  Foto: Panthermedia
SOLFAKTOR ET MUST: Både Johansen og hudlege Kjetil Guldbakke mener det absolutt viktigste er å passe på huden i solen. Foto: Panthermedia Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer