Mathygiene

Bruk matvett når du shopper

Det er ikke bare hjemme det bør være rent. Se etter dette!

HVORDAN ER VARENE I FRYSEDISKEN STABLET? Hvis stabelen er høy, er det ikke sikkert at de øverste varene er kalde nok. Foto: Getty Images
HVORDAN ER VARENE I FRYSEDISKEN STABLET? Hvis stabelen er høy, er det ikke sikkert at de øverste varene er kalde nok. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er en kjent sak at oppbevaring og temperatur er veldig viktig for å unngå bakterier, som kan bidra til at maten blir fortere gammel. Men selv om du er flink hjemme, er det ikke sikkert at matbutikken din er like nøye på dette. Mattilsynet har i den forbindelse listet opp tips til hva du bør være oppmerksom på når du kjøper matvarer. Dette bør du passe på:LES OGSÅ: Sjekk om handlekurven er ren

Sjekk temperaturen

Temperaturen i kjøleskapet bør være fire grader eller lavere, da lav temperatur hindrer bakterievekst i matvarene. I frysedisken skal temperaturen være minus 18 grader eller kaldere. Bakterier elsker nemlig varme temperaturer og formerer seg raskt mellom 10 og 50 grader. De aller fleste bakteriene dør når du varmer maten over 70 grader. Hvis gradestokken stiger over sju grader kan faktisk en pakke kjøttdeig bli bedervet etter bare et døgn.

Hvordan er det stablet?

Mattilsynet ber deg være oppmerksom på hvordan varene i kjøle- og frysedisken er stablet. Er stabelen er høy, er det ikke sikkert at de øverste varene er kalde nok.LES OGSÅ: Dette kan du trygt spise etter utgått dato

Glad i varm mat?

Mange av oss er glad i å kjøpe grillet kylling eller karbonader fra ferskvaredisken. Men også her må du være på vakt.Når du kjøper varm mat, bør du nemlig passe på at den er rykende varm, altså over 60 grader. Hvis maten er lunken, kan bakterier vokse opp og føre til matforgiftning.LES OGSÅ: Kjøleskapet har vært uten strøm i flere timer. Hva gjør du med maten?

Sjekk emballasjen

Er det mye is/snø rundt eller inne i emballasjen? Det er et tegn på at matvaren har vært utsatt for temperatursvingninger.Sjekk at matvarene er innenfor holdbarhetsdato, spesielt når det gjelder lettbedervelige matvarer, som skal være merket med «siste forbruksdag». Produkter som er merket med «best før» er tillatt å selge etter at datoen er utløpt. Det er ikke helsefare forbundet med å spise denne maten selv om kvaliteten kan forringes noe, skriver Mattilsynet.Handler du hermetikk, bør du passe på at boksen er fri for bulker og rifter. Dette kan nemlig være et tegn på at boksen ikke er tett eller ødelagt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer