Kjøtt

Bruk øl i kjøttmarinaden

Spesielt lurt hvis du skal grille eller steke kjøttet.

LAG ØL-MARINADE: Studier viser at du bør marinere grillkjøttet med øl - det reduserer nemlig mengden med skadelig stoffer som oppstår når du steker kjøtt på svært høye temperaturer.  Foto: lapsha_maria - Fotolia
LAG ØL-MARINADE: Studier viser at du bør marinere grillkjøttet med øl - det reduserer nemlig mengden med skadelig stoffer som oppstår når du steker kjøtt på svært høye temperaturer. Foto: lapsha_maria - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en lang vinter er sommeren innen rekkevidde igjen.

Om ikke lenge trenger du bare å slenge på deg en lett sommerkjole til jobb, og ta middagen med gode venner på et pledd i parken. Herlig!

Da pleier som regel ikke engangsgrillen å være så langt unna.

Det viser seg imidlertid at du ikke bør nøye deg med å drikke øl ved siden av grillmaten, men også marinere den i det - det gjør nemlig kjøttet sunnere.

LES OGSÅ: Gladnyhet - ta deg en øl i dag

Brent mat kan være skadelig

Selv om grillmat er aldri så godt, er det en kjent sak at det har lett for å brenne seg.

Kombinasjonen av svært høye temperaturer - som du heller ikke har mulighet til å regulere, en mage som rumler og godt selskap, gjør at pølsene og annen type grillmat gjerne blir litt svidd i kantene.

Mange syns at dette smaker godt, men det er likevel ikke bra for deg.

IKKE LA KJØTTET BLI SVIDD: Det er spesielt svidd mat som utgjør den største risikoen.  Foto: Kesu - Fotolia
IKKE LA KJØTTET BLI SVIDD: Det er spesielt svidd mat som utgjør den største risikoen. Foto: Kesu - Fotolia Vis mer

Ved prosesser som steking, grilling og røyking - og spesielt hvis det blir svidd, kan det dannes ulike helseskadelige stoffer. De mest kjente stoffgruppene er:

  • PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner): Disse forbindelsene kan være kreftfremkallende og skadelig for arveanlegget.
  • Stekemutagener: Dette er en fellesbetegnelse på en rekke kreftfremkallende forbindelser som dannes ved steking av kjøtt og fisk, og som har mutagene egenskaper (skader arveanlegget).
  • Akrylamid: En forholdsvis nyoppdaget forbindelse i mat som i hovedsak finnes i stekte og friterte stivelsesrike matvarer, som potet- og kornprodukter.

Inntak av PAH-stoffer er i studier blant annet koblet opp til en høyere risiko for tarmkreft - et økende problem her til lands.

Nye tester viser imidlertid at det å marinere kjøtt i øl før du tilbereder det, kan redusere produksjonen av PAH-stoffer, skriver Science Daily.

LES OGSÅ: Vin og øl - blir det egentlig krøll?

Reduserte mengden med 68 prosent

De samme positive resultatene har også kommet frem i tidligere studier - da også for vin. 

I denne studien - som nylig ble publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry (Les mer her), ønsket forskerne å se i hvilken grad blant annet øl påvirket produksjonen av PAH - som også finnes i sigarettrøyk og eksos.

De gikk til innkjøp av svinekjøtt og tre typer øl - pils (pale lager), sort øl (en mørk lager) og en variant av alkoholfritt øl, og deretter grillet kjøttet til det var godt stekt.

I sammenligning med kjøtt som ikke var marinert, viste resultatene at det mørke ølet reduserte produksjonen av PAH-stoffer med 68 prosent, det lyse ølet med 36,5 prosent og det alkoholfrie ølet med 25 prosent.

- Kjøtt marinert med øl kan derfor være en strategi for å redusere inntaket av stoffet, sier forskerne.

LAG ØL-MARINADE: Og velg gjerne mørkt øl, som kan redusere mengden skadelig stoffer med 68 prosent. Foto: tycoon101 - Fotolia
LAG ØL-MARINADE: Og velg gjerne mørkt øl, som kan redusere mengden skadelig stoffer med 68 prosent. Foto: tycoon101 - Fotolia Vis mer

De er fortsatt ikke helt sikre på hva som er den nøyaktige grunnen til at mørkt øl slår så sterkt ut, men mistenker at det skyldes det høye antioksidant-innholdet. Noe som kan være en av årsakene til at det også har kommet frem i tidligere studier at marinader som inneholder vin og te har samme effekt.

LES OGSÅ: Ikke bruk pølser som ventemat

Slik kan du unngå de farlige stoffene

Mengdene du finner av disse forurensningene i maten vil ikke utgjøre noen akutt helserisiko, og det er liten risiko for at man kan utvikle kreft ved å konsumere mat med slike stoffer.

Men det kan være skadelig ved jevnlig inntak over lang tid.

Ettersom stoffene kan bidra til å skade arveanlegget (og øker risikoen for en rekke sykdommer), bør man ha så lave nivåer som mulig i mat, og dermed forsøke å redusere inntaket.

Det kan du gjøre ved å unngå hardsteking, og heller steke matvarene på en lav temperatur. Du bør heller ikke bruke stekefett eller stekesjy om igjen fra hardt stekte matvarer.

Et annet alternativ er å koke eller dampe maten, ettersom temperaturene ikke blir høye nok til å danne de skadelige stoffene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer