Velvære

Bruk olje og krem for å unngå vintertørr hud

Ekspertene gir deg tips om hva som er best for huden din akkurat nå.

KREM ELLER OLJE? Eksperten er ikke i tvil om at du får det aller beste resultatet om du kombinerer de to. Men det gjelder å finne den riktige til nettopp din hudtype, sier hun.  Foto: Colourbox
KREM ELLER OLJE? Eksperten er ikke i tvil om at du får det aller beste resultatet om du kombinerer de to. Men det gjelder å finne den riktige til nettopp din hudtype, sier hun. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bare tanken om å smøre olje direkte på huden, kan virke skremmende. Blir det ikke fryktelig fett? Vil jeg få kviser? Kommer jeg til å glinse som en boks vaselin?

Vel, oljer er faktisk geniale, så lenge du finner den riktige typen olje. Noen kan nemlig gjøre huden fet og oljete.

Finn riktig olje

– De fleste er mest vant til å bruke kremkonsistenser, og er redde for at oljer vil virke fete på huden, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef for Dermanor.

Hun sier at du med riktig veiledning kan finne fram til akkurat riktig olje for huden din, og gjerne også en krem. Bruker du produktene i kombinasjon, vil du få best mulig effekt.

– Jeg ville altså ikke si «olje eller krem», men «ja takk, begge deler!», sier Johansen.

Også Hilde Pettersen Reljin, makeupartist hos Zanzuel og Bekk, har tidligere fortalt KK.no nettopp dette:

– Mange er redde for å bruke oljer på huden. Oljer er faktisk noe av det beste du kan gjøre for huden din, spesielt om vinteren, sa hun da vi snakket med henne om at Emma Stone sverger til druekjerneolje.

– De kan balansere også oljete eller fet hud, så lenge du bruker en bra olje på riktig måte, sa hun da.

Hva er forskjellen?

La oss først se på hvordan kremer og oljer virker forskjellig.

– Kremer er emulsjoner – blandinger mellom olje og vann. For å lage en krem må man altså ha både oljefase, vannfase og en eller flere emulgatorer som binder dette sammen, forklarer Johansen.

Hvis kremen har nok fuktighetsfaktorer, kan vannet i kremen binde seg til huden, og det er først da den faktisk virker som fuktighetskrem.

Johansen sier at fordelen med kremer er at man kan blande både fettløselige og vannløselige aktive ingredienser uten at det skiller seg i to faser.

– Oljer er kun fettstoffer, og man kan bare bruke fettløselige aktive ingredienser, sier hun og forklarer at aromatiske planteessenser blander seg fint i planteoljer.

– Det gir de beste effektene i denne konsistensen. De penetrerer raskt og dypt ned i dype hudlag og gir effekt etter hvordan de er sammensatt.

En del oljer trekker raskt og dypt inn i huden og beskytter mot fordampning av vannet som allerede er der. De tilfører dog ikke ekstra vann.

Johansen forklarer at de hos Dermanor, i sin største hudpleieserie Decléor, kombinerer oljebaserte og krembaserte produkter. Oljen først (Aromessence), med dyptvirkende ingredienser, og krem over.

– Kombinasjonen av de to produktene gir langt bedre effekt enn hvert produkt for seg, sier hun.

Fordeler og ulemper

Både kremer og oljer har sine fordeler og ulemper, og nettopp derfor kan det være best å kombinere de to konsistensene for best mulig resultat.

– Det finnes også en del oljer på markedet som ikke gjør annet enn å gjøre huden fet, sier Johansen.

– Oljene som trekker raskt ned i huden kan faktisk gi for lite næring til huden.

– En krem kan inneholde plantesmør og fettstoffer som er identiske med hudens egne, slik at hudens barriere styrkes enda bedre enn med olje, legger hun til.

Hun presiserer at du med god veiledning kan finne fram til den oljetypen eller kremen som passer perfekt til akkurat din hudtype.

Når bør du bruke oljen?

Johansen sier hun anbefaler Decléors Aromaessence året rundt, og den skal altså brukes under dagkremen.

– For de som syns det blir for mye med olje hele året, kan man bruke disse serumene kun på vinteren når huden er tørrere enn ellers på året.

Om du opplever at huden ser blank ut med olje, bør du bare bruke den om natta.

Og du trenger ikke å styre unna oljer selv om du har en fetere hudtype.

– Det kommer helt an på oljen. Noen oljer blir for fete, mens andre vil regulere talgproduksjonen. Aromessence Ylang Ylang fra Decléor reduserer talgproduksjonen svært effektivt, og vil altså gjøre huden mattere, forklarer Johansen.

TEST DEG SELV: Hvilken hudtype har du?

Hva med resten av kroppen?

Det er ikke bare i ansiktet vi må ta vare på huden, og det er ikke bare i ansiktet vi opplever perioder med tørrere hud. Mange sliter med tørre legger, albuer og overarmer nå om vinteren, og da kan oljer være løsningen.

– Når det gjelder kroppen kan oljer brukes av alle, hele året, sier Johansen.

– Det å påføre olje på nydusjet hud gjør at man får bundet fukten til huden bedre. Best effekt får man også her ved å påføre en krem over.

Og husk at du sannsynligvis trenger mer krem enn du tror!

Du kan med fordel bytte ut såpen med dusjolje, eller velge en ekstra mild såpe, for eksempel en som er beregnet for babyer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer