BARBERING OG VOKSING: Mange kvinner er plaget med inngrodde hår og nupper på beina som følge av barbering og voksing.  Foto: Robert Hoetink - Fotolia
BARBERING OG VOKSING: Mange kvinner er plaget med inngrodde hår og nupper på beina som følge av barbering og voksing. Foto: Robert Hoetink - Fotolia Vis mer

Inngrodde Hår

Bruk peeling før du barberer deg på beina

Flere smarte tips til hvordan du kan unngå inngrodde hår.

Inngrodde hår og røde nupper er noe de fleste av oss frykter i disse varme sommerdager hvor både legger, knær og lår stadig vekk får hilse på offentligheten.

Dersom du har problemer med disse plagene, er du helt sikkert klar over at de ofte har en tendens til å dukke opp ved barbering og voksing.

Men det er jo ikke slik at du kan slutte å fjerne hårene på beina i sommer.

LES OGSÅ: Dropp høvelen i ansiktet

Vokser ut i feil retning

Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos Skintific AS, forteller til KK.no at inngrodde hår på beina er et relativt vanlig problem som forekommer ved blant annet voksing og barbering.

- Når du napper ut eller kutter håret på beina hender det enkelte ganger at hårene vokser ut i feil retning eller ikke klarer å komme ut slik at de blir værende under huden. Siden det inngrodde håret er et fremmedlegeme prøver kroppens immunforsvar å kvitte seg med det og da oppstår det en inflammasjon – en betennelse. Har du krøller er også hårskaftet på leggene krøllete, og da er du mer disponert for at hårene krøller seg inn igjen i huden.

- Om du er veldig plaget kan det være du har keratosis pillaris som fører til overproduksjon  av døde celler i folliklene, selv om dette er vanligere å få bak på armene og lårene enn på leggene, sier hun.

LES OGSÅ: Nappe, bleke, vokse, barbere?

Ikke barber mot hårene

En av de desidert vanligste årsakene til at man får inngrodde hår og nupper på beina, er at man bruker et gammelt, for dårlig eller smårustent barberblad når man gjennomfører barberingen.

BETENNELSE: Siden det inngrodde håret er et fremmed legeme prøver kroppens immunforsvar å kvitte seg med det og da oppstår det ofte en betennelse.
BETENNELSE: Siden det inngrodde håret er et fremmed legeme prøver kroppens immunforsvar å kvitte seg med det og da oppstår det ofte en betennelse. Vis mer

Stokke forteller at det er svært viktig at du bruker ordentlige verktøy når du barberer deg – både når det gjelder barberingsprodukter og høvel.

- Bruk en ordentlig barberhøvel som har tre blader, ikke sånne billige engangshøvler som lugger. Det er også viktig å huske at du skal barbere med hårene og ikke mot. Barberer du oppover på leggene eller lårene lager du mer irritasjon i huden og sjansen for inngrodde hår øker betraktelig.

- Når du barberer deg er det også viktig at du får nok gli så huden ikke blir irritert når bladet dras over den. Vanlig barberskum som du får kjøpt på butikken er alkaliske og virker derfor irriterende, så jeg anbefaler deg heller barberingsprodukter som er hudvennlige. Du kan også bruke for eksempel en mild rensegele, dette gjør jeg og det fungerer kjempefint. Til syvende og sist er det viktigste at du bruker en ordentlig, ren høvel, barberer med hårene, får glien og skyller høvelen ofte, sier hun.

Dersom du er plaget med nupper og inngrodde hår bør du være ekstra oppmerksom på at barberblader bør aller helst byttes ut én gang i måneden, i tillegg til at du bør rense barberhøvelen både før og etter bruk, og passe på at du oppbevarer den et tørt sted.

Lar du for eksempel barberhøvelen (med bladet) bli liggende i dusjen, eller på et fuktig badegulv etter at du er ferdig, blir bladet fullt av bakterier. Desinfiser høvelen etter bruk med et antibakterielt middel for å sikre hygienen. Dersom bladet ruster - vil det også lugge hårene og irritere huden.

BYTT BARBERHØVEL: Du bør bruke en barberhøvel med tre blader, og ikke disse billige engangshøvler. I tillegg bør du bytte blad ofte og skylle høvelen jevnlig.
BYTT BARBERHØVEL: Du bør bruke en barberhøvel med tre blader, og ikke disse billige engangshøvler. I tillegg bør du bytte blad ofte og skylle høvelen jevnlig. Vis mer

LES OGSÅ: Så fort vokser håret ditt

Ikke lurt å plukke på dem

Det kan være utrolig fristende å plukke på de inngrodde hårene i håp om at du skal klare å få dem ut, men ifølge Stokke er ikke dette noe særlig lurt da det fort kan føre til at vondt bare blir enda verre.

- Du kan selvsagt fjerne ett og ett hår med pinsett og gjøre det til et aldri så lite prosjekt, men det er ikke særlig lurt for det blir ofte bare verre, da mange rett og slett ikke er hygieniske nok.

- Om man er disponert for inngrodde hår kommer det ofte fort tilbake. Om de inngrodde hårene stadig dukker opp og det plager deg, anbefaler jeg deg å oppsøke profesjonell hjelp så du kan få tips og råd om hva du kan gjøre for å bli kvitt problemet. En del som er veldig plaget pleier ofte å ty til blant annet lysterapi eller laser for å bli kvitt hårene mer permanent.

FETE KREMER: Om du er plaget med inngrodde hår og nupper på beina bør du være litt forsiktig med fete kremer, da disse kan gjøre vondt verre.
FETE KREMER: Om du er plaget med inngrodde hår og nupper på beina bør du være litt forsiktig med fete kremer, da disse kan gjøre vondt verre. Vis mer

LES OGSÅ: Slik unngår du nuppetene bikinilinje

Bruk skrubb eller peeling

Om det regelmessig dukker opp nye nupper og inngrodde hår på beina dine, mener Stokke et godt tips kan være å la hårene gro fritt en periode.

- Hvis man kan la hårene vokse ut og leve med litt skjegg på legg, vil man automatisk få mindre problemer med dette. Men igjen så er jo ikke vi kvinner så innmari glad i å gå rundt med buster på leggene.

Dersom det ikke frister å la håret gro i disse varme sommerdager, kan et annet godt råd være å bruke en god peeling før du barberer deg.

- Bruk en god skrubb regelmessig på beina, da du kan ha inngrodde hår som kun ligger i det øvre hudlaget uten å nødvendigvis være betent. I tillegg hjelper en ordentlig skrubb å løfte hårene opp og du kommer tettere innpå huden når du barberer deg.

- Det er imidlertid viktig at du ikke bruker en skrubb dersom huden din er veldig betent. Da bør du heller bruke produkter som virker beroligende, som for eksempel aloe vera. Hvis prikkene på beina dine ser ut som kviser, kan du faktisk bruke produkter mot akne for å forebygge og behandle, sier hun.

En annen ting som er lurt å ha i bakhodet dersom du er plaget med inngrodde hår er hvilke produkter du bruker på huden. Noen har nemlig en tendens til å tette igjen porene.

- Du bør være forsiktig med produkter som inneholder mineraloljer, lanolin, isopropylmyristat og parfyme. Selvbruningskremer og solkremer kan fort tilstoppe porene og føre til trøbbel på beina. Derfor bør du vente en liten stund etter du har barbert deg før du smøre deg med fete kremer og andre produkter.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: