SUPER I MATEN: Persillerot er helt ypperlig å ha i supper, gryteretter, salater og potetmos. Roten er også kalorifattig og næringsrik.  Foto: Getty Images/iStockphoto
SUPER I MATEN: Persillerot er helt ypperlig å ha i supper, gryteretter, salater og potetmos. Roten er også kalorifattig og næringsrik. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Grønnsaker

Bruk persillerot i høstsuppa

Næringsrik, kalorifattig og god, og passer i alt fra supper og gryteretter, til salat og potetmos.

Publisert
Persille er en urt/grønnsak de aller fleste av oss er godt kjent med.

Og dersom du spiser det regelmessig, vet du kanskje også at urten er rik på både vitamin B, A, C, kalsium, jern, kalium og en rekke andre stoffer kroppen din trenger. I tillegg kan persille dempe hvitløksånde og forebygge kreft.

Persilleroten er imidlertid ikke like kjent som sin navnesøster persilleplanten. Og det er faktisk litt synd.

Denne velsmakende roten er nemlig en helt genial grønnsak, og passer perfekt i både supper, gryter og ulike middagsmoser (som potetmos).

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer kålrot

Bra for helsa

Ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt (Frukt.no) er persilleroten, enkelt beskrevet, en hvit rot med lysebrune striper som ligner på en pastinakk, men er litt mindre.

Både selve roten og gresset har en sterkere smak enn bladpersille, og smaken på roten kan minne mye om sellerirot. Om høsten selges persillerot i bunter med gresset på, og gresset kan faktisk brukes på samme måte som persille. Utover vinteren selges roten uten gress.

I likhet med en rekke andre rotgrønnsaker, er persilleroten rik på en del viktige næringsstoffer. Deriblant vitamin A og C, samt jern og kalium.

I tillegg inneholder roten mye kostfiber, som er bra for tarmene og fordøyelsen, samt B-vitaminet folat, som både er viktig for nydannelse av blodceller, for hjertehelse og for å beskytte fostre mot ryggmargsbrokk.

Folatrike matvarer er viktige for kvinner i fertil alder som er/vil bli gravide, eller som ammer.

Sist, men ikke minst, så er persilleroten svært kalori- og fettfattig, og dermed et supert tilskudd i kosten for deg som er opptatt av å holde vekten.

LES OGSÅ: Ha revne grønnsaker i karbonadedeigen

DEILIG HØSTSUPPE: Ha persillerot i en deilig varm suppe nå i høst. Perfekt som lunsj, middag eller kveldsmat! Foto: Getty Images/Hemera
DEILIG HØSTSUPPE: Ha persillerot i en deilig varm suppe nå i høst. Perfekt som lunsj, middag eller kveldsmat! Foto: Getty Images/Hemera Vis mer

Kjempegod i høstsuppa


Dersom du er glad i supper og gryteretter, er du sikkert vant til å bruke rotgrønnsaker i rettene dine. Og har du ikke prøvd persillerot enda, bør du så absolutt gjøre det nå.

Før du hiver grønnsaken i suppa eller gryten, bør du imidlertid rense den først. Det beste er å kutte av stilk og rotfeste, og deretter skrelle den med en potetskreller. Husk at du også kan bruke persillegresset i supper og gryter.

Roten er også svært god når den smørdampes, eller stekes som tilbehør til kjøtt. Og revet er den super som råkost, ingrediens i wok, eller i salat sammen med for eksempel eple.

Tips til hvordan du kan også kan pannesteke, glasere, eller lage puré av persillerot får du også på Bama.no!

LES OGSÅ: Ha oregano på pizzaen

Oppskrift på kjøttsuppe med persillerot får du nedenfor:

(Til 4 personer)

Du trenger:
1 kg kjøtt (for eksempel høyrygg)
2 ts salt
2 laurbærblad
1 løk
15 pepperkorn
2 gulrøtter
1 persillerot eller 1 liten sellerirot
1 purre

Slik gjør du det:
Beregn ca. 1,5 l vann pr. kg med kjøtt. Kok opp vannet sammen med salt laurbærblad og pepperkorn. Ha i kjøttstykket. Kok opp igjen og la det putre så vidt 1 time. Skum godt av. Kutt grønnsakene i biter og ha dem i suppen. Kok til de er møre. Ta ut kjøttet og del det i biter. Ha tilbake i suppen. Server gjerne med mandelpoteter.

LES OGSÅ: Dette ugresset kan du faktisk spise

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer