Nesespray

Bruk saltvann mot tett nese

Bedre for nesen, like effektivt som spray og enkelt med «nesehorn».

SKYLL MED SALTVANN: Ekspertene på Lommelegen.no anbefaler at du skyller nesen med en saltvannsløsning hvis den føles tett. Med et nesehorn (avbildet lenger nede i saken) blir neseskyllingen enklere. Foto: Thinkstock
SKYLL MED SALTVANN: Ekspertene på Lommelegen.no anbefaler at du skyller nesen med en saltvannsløsning hvis den føles tett. Med et nesehorn (avbildet lenger nede i saken) blir neseskyllingen enklere. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En tett nese kan være ufattelig irriterende og plagsomt, og følelsen av å ikke få puste kan nesten bli litt klaustrofobisk for mange, særlig hvis den kombineres med en kraftig forkjølelse eller influensa.

Mange av oss har derfor en tendens til å overdrive forbruket av nesespray når vi er tette i neseborene, og tidligere undersøkelser har vist at 20 prosent av oss bruker sprayen mer enn det som er anbefalt (ti dager).

LES OGSÅ: Chili er bra for tett nese

Kan bli «avhengig» av nesespray

Grunnen til at man ikke bør bruke nesespray mer enn ti dager i strekk, er at sprayen virker ved å redusere blodstrømmen til neseslimhinnen. Den minskede blodstrømmen fører til mindre produksjon av væske i bihulesystemet.

Bruker du nesesprayen lenger enn anbefalt, vil cellene i neseslimhinnen tilpasse seg den stadig reduserte blodstrømmen, og reagere med å svelle opp og bli tykkere.

Ifølge lege Ann Cathrin Reichelt, ekspert på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) kalles dette hyperplasi av neseslimhinnen, og oppleves som tett nese.

Dette er også grunnen til at noen kan bli avhengige av nesespray.

LES OGSÅ: 1 av 5 bruker for mye nesespray

Skyll med saltvann

Ok, så du sitter der med en nese proppfull av snørr og gørr, men vil helst ikke bruke nesespray.

Hva er det enkleste og mest effektive du kan gjøre?

Ifølge Mads H. Moxness, øre-nese-halslege og ekspert på Lommelegen.no, er svaret å skylle nesen med saltvann.

- Saltvannskylling er kanskje det mest glemte, men effektive midlet mot følelsen av tett nese, har han skrevet på Lommelegen.no:

- NaCI (saltvann) er nemlig helt nødvendig for at slimhinnene skal fungere optimalt, og tilførsel av dette kan gjenopprette funksjonen slik at nesen oppleves mer åpen.

Slik hjelper det:

 • Har du allergi i luftveiene hjelper neseskylling, fordi det varme saltvannet skyller bort støv og pollen.
 • Er du plaget med bihulene, er neseskylling et naturlig og effektivt alternativ eller supplement til medisin. Det varme saltvannet renser slimhinnene, åpningene inn til bihulene og selve bihulene. Det forebygger mot bihulebetennelse og hjelper kroppen til å bli raskere ferdig med det.
 • Er du forkjølet, vil det varme saltvannet avspenne slimhinnene og rense nesen for slim slik at du får åpnet nesen og kan puste fritt.

  Føler du at nesa er potte tett anbefaler Moxness at du skyller nesen morgen og kveld. Er tilstanden veldig ille kan du skylle nesen fire ganger daglig i tre uker.

  - Du kan lage saltvannsløsning ved å ta én liter vann, koke dette opp, tilsette én spiseskje salt og sette dette kaldt. Deretter kan du bruke en plastsprøyte (kjøpes på apotek) å helle med. Man kan også kjøpe saltvannsløsning på apoteket (gjerne Physiomer), har han skrevet.

  LES OGSÅ: Hvilke vitaminer trenger du egentlig?

  NESEHORN: Med et nesehorn, som dette, er det enkelt å skylle nesen. Disse kan kjøpes på de fleste apotek. Foto: Thinkstock
  NESEHORN: Med et nesehorn, som dette, er det enkelt å skylle nesen. Disse kan kjøpes på de fleste apotek. Foto: Thinkstock Vis mer

  Enkelt med nesehorn

  Som Moxness skriver kan det være greit å investere i en plastikksprøyte, som du har saltvannsløsningen i, slik at du får helt det inn i nesen på en litt enklere måte.

  Et annet godt redskap er det såkalte «nesehornet» (og nei, da snakker vi ikke om dyret), eller «neti pot» på engelsk.

  Slik bruker du hornet:
 • Ha et gram eller en måleskje salt (saltvann er naturlig for slimhinnene: ingen kjemikalier – ingen bivirkninger) i hornet. Bruk havsalt eller kokesalt, ikke seltin eller salt som er tilsatt jod.
 • Fyll deretter hornet med lunkent vann (det er mest behagelig).
 • Legg deretter hodet på skakke og sett nesehornet mot det ene neseboret.
 • Vannet helles varsomt gjennom de øvre luftveiene og drar med seg smuss og støv på veien.

  (artikkelen fortsetter under bildet)  Bruk av nesehorn har dessuten en annen fordel sammenlignet med andre produkter - det åpner luftveiene uten å gi irritasjon, tørrhet og/eller tett nese, som blant annet kan oppstå hvis du bruker nesespray for lenge.

  Nesehorn kan kjøpes på de fleste apoteker, som for eksempel Boots og Vitus (eksterne lenker) til rundt 139 kroner og oppover.

  LES OGSÅ: Sliter du med forkjølelsesblemmer?

  Bekreftes av forskning

  Ifølge en artikkel på DinSide.no (DinSide.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) har den positive effekten ved bruk av nesehorn også blitt bekreftet av forskning.

  En tidligere undersøkelse (fra 2008) av barn plaget av allergi viste at skylling med en mild saltløsning lettet symptomene betydelig. Det reduserte også behovet for nesespray.

  I tillegg fant en studie gjennomført i 2007, hvor voksne med kroniske problemer i nese og bihuler deltok, at personer som hadde skylt nesa i to måneder følte seg mye bedre enn de som hadde brukt nesespray.

  LES OGSÅ: Slik lurer du forkjølelsen

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer