øyevipper

Bruker 100 dager på å vokse ut igjen

Derfor bør du være litt ekstra forsiktig med sminke og andre ansiktsprodukter.

VIL KOMME TILBAKE: Så fremt du ikke har påført alvorlig skade på selve hårsekken til vippen (noe som er sjeldent), eller har en spesiell sykdom, skal de altså vokse ut igjen, selv om det tar litt tid. Foto: Thinkstock
VIL KOMME TILBAKE: Så fremt du ikke har påført alvorlig skade på selve hårsekken til vippen (noe som er sjeldent), eller har en spesiell sykdom, skal de altså vokse ut igjen, selv om det tar litt tid. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du som kvinner flest og bruker maskara eller annen øyesminke, så har du helt sikkert opplevd at du drar av en øyevipp eller to når du påfører eller fjerner sminkeproduktene.

Eller kanskje du har stått hjemme på badet og prøvd å klippe luggen din og plutselig oppdaget at du har fjernet halve vippehåret i samme slengen?

Ja, dette med vipper som faller av eller løsner er bare ett av mange skjønnhets-«problemer »vi kvinner har i hverdagen, og det er nok mange av oss som blir litt fortvilet når vi sitter igjen med fire-fem små øyehår i håndflaten.

For vokser de egentlig ut igjen? Og om de gjør det, hvor lang tid vil egentlig ta?

LES OGSÅ: Få vakre vipper

VOKSER UT IGJEN: Du trenger ikke fortvile dersom du har mistet noen øyebryn når du fjernet sminken. De vokser nemlig ut igjen, men det tar litt tid.
VOKSER UT IGJEN: Du trenger ikke fortvile dersom du har mistet noen øyebryn når du fjernet sminken. De vokser nemlig ut igjen, men det tar litt tid. Vis mer

Ja, de vokser ut igjen


Som du sikkert har skjønt så er det ikke slik at du blir «naken» rundt øynene selv om du mister et par vipper.

Du har nemlig svært mange av de (antallet kan variere, men det «vanlige» er et sted mellom 100-200 vipper på øvre lokk og 75-100 på nedre lokk), dermed vil det sjelden synes om du mister et par når du steller deg.

Og (heldigvis!) vokser de også ut igjen.

Det du imidlertid kan ha merket, er at det tar lengre tid for vippene dine å gro enn det gjør for håret ellers på kroppen.

Ifølge Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke), kan det faktisk ta opp mot 100 dager før et fullvokst hår er på plass igjen.

- Øyevipper vil gro ut igjen. De har imidlertid en «hvile»-periode på opptil 100 dager, sier Rørdam til KK.no.

Vokser i tre stadier

Både øyebrun og øyevipper har en praktisk funksjon, og er tilstede for å beskytte øynene mot at svette, regn og skitt trenger inn.

Ifølge hudlegen vokser også øyevippene i tre forskjellige stadier.

- Øyevipper er som hår ellers på kroppen. Hensikten med øyevippene er naturligvis å beskytte øynene, men fungerer også som ett skjønnhetstrekk. Vippene vokser i tre forskjellige stadier: anagen, catagen og telogen. Anagen er vekststadiet, forklarer Rørdam:

- Den anagene fasen for øyevipper er kortere enn for hår ellers på kroppen og øyevippene er derfor også kortere enn håret ellers. I USA er det godkjent en medisin som heter Latisse som gir lengre og tykkere øyevipper.

Så fremt du ikke har påført alvorlig skade på selve hårsekken til vippen (noe som er sjeldent), eller har en spesiell sykdom, skal de altså vokse ut igjen, selv om det tar litt tid.

- Det spørs litt hvordan de er ødelagt, men hvis du for eksempel napper de ut vil de gro ut igjen, og jeg tror vel ikke det er mange som påfører seg mer skade enn det i øyeområdet, sier Rørdam:

- Men noen sykdommer, slik som alopecia, kan gjøre at man mister vippene helt.

Mer info om alopecia finner du på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett)

LES OGSÅ: Ikke del maskara

Påvirkes av aldring

I likhet med resten av kroppshåret ditt, vil også øyevippene dine eldes etter hvert som årene går.

Og ja, de kan faktisk miste farge og lengde også!

- Øyevipper vil påvirkes av aldring som håret ellers på kroppen. Aldring gjør at de blir kortere, tynnere og etter hvert også kan miste farge, forklarer Rørdam.

LES OGSÅ: Dette sier håret om helsa di

VÆR OBS: Sørg for at du bruker en maskara av god kvalitet, ellers kan det tørke ut og slite på vippene dine. Foto: All Over Press
VÆR OBS: Sørg for at du bruker en maskara av god kvalitet, ellers kan det tørke ut og slite på vippene dine. Foto: All Over Press Vis mer

Pass på sminke og ansiktsprodukter


Øyevippene er skjøre hår, og selv om de vokser ut igjen kan det altså være greit å ta litt ekstra vare på dem.

Dette gjelder spesielt når du bruker eller fjerner sminke, som maskara.

Som vi i KK.no tidligere har skrevet, så er det et dårlig tegn hvis det ligger igjen mange øyevipper på bomullsdotten, padsen eller vaskekluten etter at du har fjernet maskara.

Da bør du enten skifte maskara eller renseprodukt (dette gjelder også for vannfast maskara - her er en stor test KK.no gjorde av vannfast maskara i fjor).

LES OGSÅ: Perfekt sminke på 1-2-3

Her er flere tips til hvordan du kan ta vare på vippene dine:
(OBS. Vær forsiktig med dette hvis du har svært sensitiv hud, og sørg for at du ikke får noe inn i øynene!)

 • Ikke gni: Det å gni seg i øynene regelmessig kan nemlig svekke øyevippene dine, noe som kan føre til at de løsner og deretter faller ut. Dersom du må gni, gni deg heller på området over eller under øynene i stedet.

 • God maskara: En maskara av god kvalitet er et must for å beskytte vippene dine. En dårlig maskara kan nemlig svekke sprø/skjøre vipper, eller tørke dem ut, noe som kan føre til at de faller ut raskere.

 • Vippetang: Dersom du bruker vippetang når du påfører maskara, så sørg for at du bruker den på usminkede vipper, ellers kan vippene brekke.

 • Olivenolje: Et lite tips som kan styrke vippene dine, er å ha en liten dæsj olivenolje på en bomullsdott og smøre vippene før du legger deg. Olivenoljen vil kunne gi fukt til vippene når du sover og styrke dem over tid.

 • Vaselin: Dersom olivenolje-trikset ikke funker for deg, kan du også prøve å smøre bittelitt vaselin på vippene før sengetid. Det vil gjøre samme nytte.

 • Fuktighetskrem: Når du skal smøre deg med fuktighetskrem i ansiktet, så lukk øynene og sørg for at litt av kremen også påføres vippene. Et tynt lag fuktighetskrem på vippene før du påfører maskara vil nemlig gjøre vippene myke, selv etter at sminken er påført.

  LES OGSÅ: Her er kosmetikk-verstingene

  Her er også noen tips til hvordan du kan legge perfekt maskara på vippene:

 • Hvis du holder speilet nede ved haken slik at du ser vippene fra undersiden, er det lettere å legge maskaraen riktig.
 • Legg på litt og litt maskara om gangen, og pass på at du kommer helt inn til vippekanten. Start innerst og rull børsten utover.
 • Bruk børsten både vannrett og loddrett så får du dekket alle vippene. En sikksakkbevegelse gir godt resultat.
 • Bruk aldri børsten som en pumpe i hylsteret. Da tørker maskaraen ut med en gang.
 • Du skal aldri bruke en maskara mer enn i 6 måneder. De fleste typer har en levetid på 3-4 måneder.
 • Invester i en makeupfjerner som er spesielt utviklet for øyeområdet. Den fjerner sminken, og er skånsom mot vippene og huden rundt øynene.
 • Har du lyst til å prøve en maskara med farge, men er redd for at det skal bli litt for heftig, kan du legge svart maskara først, og deretter legge litt farge ytterst på vippene.

  Flere tips og råd om bruk av maskara finner du her!

  LES OGSÅ: Her er makeup-artistenes hemmelige triks

  BYTTES UT: I likhet med øyevippene, byttes også øyebrunshårene ut regelmessig, faktisk hver femte måned. Foto: Aina Kristiansen / www.pudderkvastrabagast.com
  BYTTES UT: I likhet med øyevippene, byttes også øyebrunshårene ut regelmessig, faktisk hver femte måned. Foto: Aina Kristiansen / www.pudderkvastrabagast.com Vis mer

  Litt om brynene dine


  Når vi først er inne på dette med øyne og hår, kan det kanskje være interessant å få vite litt om øyebrynshårene dine også?

  Ifølge Illustrert Vitenskap (ekstern lenke) er også øyebrunshårene tilstede for å beskytte øynene dine mot eventuell smuss og skitt.

  Et tegn tydelig tegn på dette er for eksempel at alle hårene er rettet utover.

  Dermed vil brynene automatisk lede svette og regnvann bort fra området ved øynene.

  Ved siden av denne funksjonen er det sannsynlig at øyebrynene spiller en viss rolle i forbindelse med å forsterke ansiktsmimikken.

  Øyets lukkemuskel og pannens hudmuskel møtes under øyebrynene, som dermed blir svært fleksible og kan uttrykke og tydeliggjøre en lang rekke følelser.

  I likhet med øyevippene, byttes også øyebrunshårene ut regelmessig, faktisk hver femte måned. Og både øyevipper og øyebrynshår er hårene som skiftes ut oftest på menneskekroppen.

  Til sammenlikning varer et hodehår i vel tre år.

  LES OGSÅ: Slik får du vakre øyebryn

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer