Hygiene

Bruker du den antibakterielle geleen riktig?

Gjør du ikke det, er det ingen vits i å bruke den.

ANTIBAC: Bruker du anti-bac riktig? Hvis ikke så er det ikke sikkert hendene blir spesielt rene.  Foto: Engen/Blystad
ANTIBAC: Bruker du anti-bac riktig? Hvis ikke så er det ikke sikkert hendene blir spesielt rene. Foto: Engen/Blystad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
God håndhygiene er viktig hele året, men spesielt viktig når du er ute og reiser. Fremmede steder med fremmede bakteriekulturer kan fort bety at ferien går i dass.

For å unngå dette er det viktig å vaske hendene godt før hvert måltid, og selvsagt etter hvert toalettbesøk. Ekkelt nok dropper halvparten av oss dette.

Det er varmt vann og såpe som gjelder, og du må huske å vaske hele hånden, både håndflaten og håndbaken, alle fingrene og også tommelen skikkelig. Minst 30 sekunder må til, aller helst 60 sekunder, hvis vi skal følge Folkehelseinstituttets råd.

LES OGSÅ: Så ofte bør du dusje

PAKK MED: Ta gjerne antibakteriell gelé med på turen, men bruk den i så fall skikkelig. Foto: Antibac Norge
PAKK MED: Ta gjerne antibakteriell gelé med på turen, men bruk den i så fall skikkelig. Foto: Antibac Norge Vis mer

Smart med antibac i ferien

Nå i ferietiden er det kjekt å pakke med seg antibakteriell gelé slik at vi kan rense hendene selv om det ikke finnes en håndvask i nærheten. For bare for å ha det sagt - en god, gammeldags håndvask med varmt vann og såpe er vel så effektivt som den antibakterielle geleen.

- Vanlig håndvask er førstevalget, og desinfeksjon er et godt alternativ i situasjoner der varmt vann og såpe ikke er tilgjengelig, uttalte Petter Elstrøm i Folkhelseinstituttet til Forskning.no for noen år siden, da populariteten til geleene tok fart.

Men altså, skal du ut på tur, er det smart å ha med seg en slik gelé. Både apoteker og matbutikker selger de kjekke småflaskene med hånddesinfiserende middel.

LES OGSÅ: Sjekk hvor det ikke vaskes på hotelletMå brukes riktig

Men - om du ikke bruker geleen riktig, blir du ikke kvitt bakteriene som kan gjemme seg på hendene dine.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det viktig at du gnir hendene inn med tilstrekkelig gelé, og at du gnir lenge nok.

For å oppnå 99 prosent mikrobereduksjon må hånddesinfeksjon utføres i 15 (helst 30) sekunder, skriver Folkehelseinstituttet i sin Nasjonale veileder for håndhygiene.

Det holder altså ikke å ta en liten dæsj med gelé og gni hendene i noen sekunder. Skal det gjøres skikkelig, må du ha nok gelé til å dekke hele alt, også mellom fingrene og helt ut til fingertuppene.

LES OGSÅ: 40 prosent har aldri vasket dyna

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer