P-piller

Bruker du denne p-pillen?

Da bør du lese dette.

YASMIN får nå oppdatert produktinformasjon etter funn fra studier. Foto: Science Photo Library
YASMIN får nå oppdatert produktinformasjon etter funn fra studier. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Stem her!

Er du redd for blodpropp som følge av p-pillebruk?Legemiddelfirmaet Bayer oppdaterer produktinformasjonen for p-pillen Yasmin, melder Dagens Medisin.

Bakgrunnen for dette er data som viser at p-pillen gir økt risiko for blodpropp, ifølge svenske Läkemedelsvarlden.

Les også: Mange tar ikke den tryggeste p-pillen

Ja, jeg tenker på det
 
239 (42%)
Nei, det tenker jeg ikke på i det hele tatt
 
169 (30%)
Noen ganger/sjelden
 
158 (28%)

Ny produktinfo i EU

To studier som har undersøkt sammenhengen mellom p-piller og økt risiko for blodpropp har nemlig vist at Yasmin gir en lignende risiko som kombinasjons-p-piller med levonorgestrel (syntetisk progestagen).

Yasmin inneholder drospirenon (syntetisk progestagen) og etinyløstradiol (syntetisk derivat av østrogen).

Bayer melder nå at de vil oppdatere produktinformasjonen på det europeiske markedet.

Les også: Bruker du riktig prevensjon?

- Sjelden bivirkning

I Canada har legemiddelprodusenten tidligere blitt anklaget for ikke å ha informert godt nok om risikoen for blodpropp ved bruk av p-pillene Yasmin og YAZ, skriver Läkemedelsvarlden.

Bayer understreker imidlertid i sin pressemelding at blodpropp er en meget sjelden bivirkning, og at risikoen for blodpropp er lavere enn risikoen assosiert med graviditet og påfølgende fødsel.

Les også: Gladnyhet for deg på pillen

Råd til p-pillebrukere

Statens legemiddelverk gjengir følgende anbefalinger for kvinner som bruker kombinasjons-p-piller på sine nettsider:

  • Dersom du bruker en kombinasjons-p-pille, er det ingen grunn til å slutte. Hvis du bruker en p-pille som inneholder desogestrel eller gestoden, kan du fortsette å ta den dersom du tåler den godt.

  • Ved spørsmål kan du rådføre deg med lege eller apotek, spesielt dersom du har symptomer som kan tyde på blodpropp, som smerte eller hevelse i armer eller ben, eller om du har symptomer på blodpropp i lungene, som andpustenhet eller skarp smerte i brystet.

  • Kombinasjons-p-piller må ikke brukes av kvinner som har eller har hatt blodpropp samt de som har hatt hjerteinfarkt eller hjerneslag. Informer legen dersom dette gjelder deg.

  • Risikofaktorer som legen skal ta hensyn til ved forskrivning av p-piller er overvekt, om du nylig har født eller blitt operert, samt om noen av dine slektninger har hatt blodpropp. Informer legen dersom dette gjelder deg.

  • Dersom du trenger operasjon, har hatt et brudd eller blir sengeliggende, må du informere legen om at du bruker p-piller, da disse kanskje må seponeres eller du må starte behandling for å hindre blodpropp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer