Kaffe

Bruker du en slik presskanne?

Da bør du vurdere å bytte den ut.

VÆR NØYE MED PRESSKANNEN: De i glass er faktisk ikke best. Sjekk hvorfor i denne saken! Foto: Multiart - Fotolia
VÆR NØYE MED PRESSKANNEN: De i glass er faktisk ikke best. Sjekk hvorfor i denne saken! Foto: Multiart - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nordmenn har lenge vært i verdenstoppen når det kommer til kaffedrikking. Hele ni av ti nordmenn sier at de drikker kaffe, ifølge Kaffe.no, og til sammen drikker vi 11 millioner kopper hver dag.Og er du opptatt av at kaffen du drikker skal være best mulig, så bør du vurdere om presskannen i glass kanskje bør fornyes. For selv om mange har investert i eksklusive kaffemaskiner, så er pressekanne likevel en av de mest populære måtene å tilberede kaffe på. Og det er nettopp variantene i glass som står i mange norske kjøkkenskap - fra de rimelige Ikea-kannene til designkannene fra danske Bodum. LES OGSÅ: Dryss litt kanel over kaffen

Holder ikke på varmen

Grunnen til at presskanner av glass ikke er det optimale å bruke når du skal tilbrede kaffe, er fordi glasset ikke klarer å holde på varmen i tilstrekkelig grad.– Det som skjer når du bruker en presskanne av glass, er at temperaturen synker for raskt, forklarer Marit Lynes, som er daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.Den optimale temperaturen på vannet du lager kaffe med, er mellom 92 og 96 grader. Er temperaturen lavere enn dette trekkes det ut mindre mengder av blant annet aromastoffer og koffein.Kaffen vil altså smake vondere og inneholde mindre koffein. – Det er mye bedre å bruke presskanner av termos for eksempel, tipser Lynes. LES OGSÅ: Kosematen som også er sunn!

Traktetiden er viktig

Når du tilbereder kaffe hjemme, er det også flere andre ting du kan gjøre for å få mest ut av aromastoffene, koffeininnholdet og de helsebringende effektene kaffe har.– Kvaliteten på kaffen avhengig mye av ting som type kaffe, traktetemperatur og traktetid, forteller Marit Lynes. Bruker du presskanne er optimal traktetid fire til fem minutter. Lar du den stå kortere tid trekkes det ut for lite aromastoffer og koffein, mens det trekkes ut for mye om du lar kaffen trekke for lenge. – Det er viktig å tenke optimal traktetid og traktetemperatur, ikke maksimal, mener kaffeekspert Marit Lynes. LES OGSÅ: Drikker du mye lettbrus?

Kaffe er sunt

Koffein skjerper sansene og styrker konsentrasjonen, og for mange er det helt nødvendig med to, tre kopper på starten av dagen. Og at kaffe i moderate mengder er sunt, finnes det en rekke forskningsstudier som påviser. Som KK.no tidligere har skrevet, viser for eksempel studier at kvinner får lavere stressnivå når de drikker kaffe.Kaffe bidrar også til å holde deg ung, og kvinner som drikker kaffe har lavere risiko for å utvikle brystkreft.En nyere studie fra University of Scranton i Pennsylania viser også at kaffe er en langt bedre kilde til antioksidanter enn man tidligere har vært klar over. LES OGSÅ: Dette bør du vite om kaffe

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer