Honning

Bruker du honning i bakst eller i te?

Da kan det være at de helsefremmende effektene forsvinner.

NÆRINGSSTOFFER: Honning inneholder mange næringsstoffer som er bra for oss. Det du imidlertid må være oppmerksom på er at disse forsvinner dersom du varmer den.  Foto: maska82 - Fotolia
NÆRINGSSTOFFER: Honning inneholder mange næringsstoffer som er bra for oss. Det du imidlertid må være oppmerksom på er at disse forsvinner dersom du varmer den. Foto: maska82 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Honning har vært sett på som et vidundermiddel i tusener av år.

Ikke bare er det et supert søtningsmiddel som tilfører kroppen næringsstoffer, men ufiltrert honning kan også lindre forkjølelse- og influensasymptomer, da den har betennelsesdempende og antibiotisk effekt.

I tillegg til dette inneholder honning små mengder C-vitamin og vitaminene B1, B2, B3 og B6, samt kalsium, jern, magnesium, kalium og sink.

Honning er med andre ord naturens gylne medisin.

Det du imidlertid bør være oppmerksom på er dens helsebringendeeffekter faktisk kan forsvinne dersom den ikke behandles på riktig vis.

LES OGSÅ: Manuka-honning er naturens gull

Varmebehandling ødelegger næringsstoffene

Fedon Alexander Lindberg, lege og gründer av Dr. Lindbergs - som tilbyr behandling for kosthold- og livsstilsrelaterte sykdommer, forteller til KK.no at honningen mister en god del av næringsstoffene sine dersom du varmebehandler den.

- Hvis du varmer honning vil blant annet dens vitaminer, probiotiske bakterier og enzymer bli redusert eller fjernet helt.

Bruker du honning i kokende varm te når du er forkjølet, vil dette altså redusere næringsstoffene og honningen vil ikke ha like helsefremmendeeffekt.

- Hvis vannet er under 70 grader er det gunstigere for honningen – også i forhold til ikke å ødelegge antioksidantene i selve teen.

- Dersom du bruker honning i bakst kommer kjernetemperaturen opp i cirka 90 grader, og det vil også kunne skade næringsstoffene i den rå honningen, sier han.

I TE: Dersom du har honning i kokende varm te vil næringsstoffene forsvinne og den mister sine positive egenskaper.  Foto: memo_frame - Fotolia
I TE: Dersom du har honning i kokende varm te vil næringsstoffene forsvinne og den mister sine positive egenskaper. Foto: memo_frame - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er honning sunnere enn sukker?

En sirup med honningsmak

Det er ulovlig å bruke betegnelsen honning hvis produktet har blitt oppvarmet eller på en annen måte bearbeidet, men her syndes det i stor stil, forteller Lindberg.

- Dette skjer særlig i land som Kina, som er en stor honning-eksportør. Ikke bare pasteuriserer de ofte honningen, men de filtrerer også bort pollen og tilsetter vann og sukker.

- Da ender man opp med en sirup med honningsmak, uten alle positive egenskaper som ren, naturlig honning har – som for eksempel den bakteriedrepende effekten.

Skjer dette i Norge også?

- Nei, i Norge er honningen rå, det vil si at den er skånsomt behandlet og ikke oppvarmet. Kjøper du derimot honning i andre land, spesielt lavkostland i Østen, bør du gå ut fra at den er varmebehandlet med mindre det står at den er rå.

- Et land som produserer fantastisk rå honning av meget høy kvalitet er Hellas. Det skyldes småskalaproduksjon, stor mikroklima variasjon og velduftende urter som for eksempel  timian og oregano som vokser vilt, sier han.

UBEHANDLET HONNING: Om du spiser mye honning anbefaler eksperten deg å velge en som er rå og økologisk.  Foto: Brent Hofacker - Fotolia
UBEHANDLET HONNING: Om du spiser mye honning anbefaler eksperten deg å velge en som er rå og økologisk. Foto: Brent Hofacker - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer honning

Velg rå, økologisk honning

Om du er en av dem som spiser mye honning, anbefaler Lindberg deg å velge en som er rå og økologisk, da denne typen er sunnest.

- Bare filtrering av honning, noe som er veldig vanlig, reduserer innholdet av vitaminer med 25 prosent. Rå, ufiltrert honning inneholder pollen, og det bidrar til at den kan krystalliseres lettere.

- Videre inneholder rå honning både gjærsopp og laktobasiller – snille, probiotiske bakterier som også finnes i yoghurt.

Den du imidlertid bør være oppmerksom på er at rå honning også kan inneholde bakterier som kan skape problemer for enkelte personer.

- Småbarn og eldre med nedsatt immunforsvar kan få botulisme eller listeria infeksjon. I tillegg bør også gravide kvinner unngå rå honning, da den lett kan gjære.

- Hvis du ser at det dannes gassbobler er honningen gjæret og ødelagt, og da bør du kaste den, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer