Te

Bruker du kokende vann til te?

Da blir teen bitter. Få ekspertens råd for hvordan du brygger den riktig.

BRYGG RIKTIG: Lær deg hvordan du skal trekke teen i saken under. Foto: Colourbox
BRYGG RIKTIG: Lær deg hvordan du skal trekke teen i saken under. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å drikke te er en god vane. Te har mange gode egenskaper, som for eksempel at den inneholder antioksidanter, gir deg mer energi, og holder kroppen hydrert.

Du drikker kanskje flere kopper daglig? Sjekk hvilken type te du bør drikke når på dagen i denne artikkelen.

Men hvordan lager du teen din? Bruker du kanskje kokende vann fra vannkokeren?

Det er helt feil. Ingen tetyper skal lages på kokende hett vann.

LES OGSÅ: Ta deg en kopp te i dag

TETIPS: Kristin Flacké ved Le Palais des Thés kan alt om å lage skikkelig te. Foto: Stine Okkelmo
TETIPS: Kristin Flacké ved Le Palais des Thés kan alt om å lage skikkelig te. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Ikke bruk kokende vann





- Det er en veldig vanlig misforståelse. Lager du te med kokende vann, blir den bitter, har Kristin Flacké, teekspert og butikksjef ved Le Palais des Thés, tidligere fortalt KK.no.

- Når du koker vannet forsvinner også oksygenet, og vannet kjennes tamt. Her i Norge har vi godt vann som ikke trenger å kokes før det drikkes.

- Det beste er å skru av vannkokeren før det når kokepunktet. Alternativt heller du litt kaldt vann oppi det kokte vannet etterpå, for å få lavere temperatur og tilføre litt oksygen, har hun sagt.

Hvis du virkelig er opptatt av te, kan du sjekke ut vannkokere med temperaturinnstilling. Da får du perfekt temperatur til akkurat den tetypen du skal lage. En slik vannkoker koster fra 500 kroner.

LES OGSÅ: Drikker du Earl Grey-te? Det gjør du lurt i!

SUNT OG GODT: Te, og da særlig grønn te, inneholder en rekke gunstige næringsstoffer.
SUNT OG GODT: Te, og da særlig grønn te, inneholder en rekke gunstige næringsstoffer. Vis mer

Hver tetype sin trekketemp

Te er ikke bare te. Det vet du sikkert allerede. Svart, hvit og grønn te, som er de vanligste typene, skal alle trekkes ved forskjellig temperatur.

- Når du trekker teen på riktig temperatur får du fram de riktige aromaene og smakene, og du risikerer ikke at teen blir bitter.

- Som oftest står det på pakken hvilken temperatur du skal ha på vannet, og hvor lenge teen skal trekke, forklarer Flacké.






Hun gir oss likevel følgende hovedregler:

  • Japansk grønn te – 60-70 grader i 1-2 minutter
  • Kinesisk grønn te - 75-80 grader i 3 -4 minutter
  • Hvit te - 80-85 grader i 8-12 minutter
  • Svart te - 90-95 grader i 4-5 minutter

    LES OGSÅ: Derfor bør du drikke grønn te etter lunsj

    Hva med urtete?

    Urtete er laget av vidt forskjellige urter, men har ikke teblader i seg. Noen urter kan fint tåle kokende vann uten at smaken ødelegges, men skal du være på den sikre siden, bør du også her bruke vann som holder lavere temperatur enn 100 grader.

    LES OGSÅ: Syv grunner til å drikke mer te

    Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer