Sosiale Medier

Bruker du mye tid på selfies?

Det kan ha en negativ effekt på kroppsbildet ditt.

PÅVIRKER SELVBILDET VÅRT: En ny studie er den første som ser på forholdet mellom sosiale medier og tanker om egen kropp, og bekrefter at det er en dårlig sammenheng mellom disse to. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
PÅVIRKER SELVBILDET VÅRT: En ny studie er den første som ser på forholdet mellom sosiale medier og tanker om egen kropp, og bekrefter at det er en dårlig sammenheng mellom disse to. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selfies er virkelig blitt det nye moteordet. Og om du ikke har rukket å få med deg hva dette er, kan en typisk forklaring på en selfie være et bilde som du tar av deg selv, gjerne med en smarttelefon eller et webkamera, og som du laster opp på et sosialt medium.

«Sommer-selfie»,«trenings-selfie», «utepils-selfie», «kjæreste-selfie», det finnes ingen grenser for den nye trenden. Ordet «selfie» er blitt så populært at det ble kåret til årets nyord av Oxford English Dictionary i 2013.

Og vi har faktisk blitt så opphengt i å ta selfies, at det har krevd sitt første liv. Det er ikke mange dager siden en amerikansk kvinne omkom på motorveien i USA mens hun la ut en selfie med en statusoppdatering på Facebook. Hun kjørte samtidig rett over midtrabatten og endte med å kjøre i et tre, skriver TV2.no.

La oss håpe at slike episoder hører til sjeldenheten. Men det er ikke bare i forhold til bilkjøring at selfies kan ha en uheldig innvirkning. For andre sine selfies kan ha en negativ effekt på ditt eget kroppsbilde.

LES OGSÅ: Slik blir du mer fornøyd med kroppen du har

BEGRENSE TIDEN PÅ SOSIALE MEDIER? Forskerne fant at jo mer tid studiedeltakerne brukte på Facebook, jo dårligere kroppsbilde fikk de. Foto: Angus - Fotolia
BEGRENSE TIDEN PÅ SOSIALE MEDIER? Forskerne fant at jo mer tid studiedeltakerne brukte på Facebook, jo dårligere kroppsbilde fikk de. Foto: Angus - Fotolia Vis mer

Bilder av venner påvirker mest

Dette kom fram i en studie som ble presentert muntlig på en konferanse i Seattle, ifølge Norsk Helseinformatikk. 881 kvinnelige college-studenter var med i studien, der de blant annet besvarte spørsmål om sin Facebook-bruk, sine spise- og treningsvaner og om sitt eget kroppsbilde.

Studien er den første som ser på forholdet mellom sosiale medier og tanker knyttet til egen kropp, og bekrefter at det er en dårlig sammenheng mellom disse to. Sosiale bilder kan påvirke selvbildet og kroppsbildet vårt negativt.

Og jo mer tid deltakerne brukte på Facebook, jo dårligere kroppsbilde fikk de, ifølge studien. De fant også at bilder av venner kan ha større innvirkning enn bilder av kjendiser, fordi vi kjenner dem.

Slike bilder gjør større inntrykk fordi de er «nære» deg, men bildene kan faktisk være like urealistiske som bilder vi ser i tradisjonell media.

- Vi fant ingen sammenheng mellom å tilbringe mye tid på Facebook og utvikling av dårlige spisevaner, men det er en sammenheng mellom tid brukt på Facebook og dårlig kroppsbilde, sier Petya Eckler ved University of Strathclyde, ifølge BBC.

Ved Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS) ser man imidlertid med skepsis på trenden at flere og flere legger ut selfies på sosiale medier.

LES OGSÅ: Er du en Facebook-skryter?

VIKTIG MED ANTALL LIKES: - Vi viser den vi vil at folk skal tenke at vi er, og antall likes avgjør gjerne hvor fornøyd man er med bildet, ifølge IKS. Foto: artagent - Fotolia
VIKTIG MED ANTALL LIKES: - Vi viser den vi vil at folk skal tenke at vi er, og antall likes avgjør gjerne hvor fornøyd man er med bildet, ifølge IKS. Foto: artagent - Fotolia Vis mer

Oppstilte, redigerte bilder

- Hva vi eksponeres for setter standarden for hva som er normalt. Vi blir så spammet av media slik at de i stor grad får definere hva vi oppfatter som normalt, og her i denne sammenheng hva som er skjønnhet og hvordan en kvinne ser/skal se ut, forteller Silje Olsen, frivillig sosialkonsulent i IKS og ansvarlig for sosiale medier.

Hun legger til at selfies bekrefter «skjønnhetstyrraniet» i dagens samfunn, og minner samtidig om at selfies oftest er oppstilte og redigerte bilder, som fremstilles som et stykke virkelighet. Dette gjør spesielt jenter sårbare.

- Vi viser det vi vil at folk skal tenke at vi er, og antall likes avgjør gjerne hvor fornøyd man er med bildet.

Dette kan være starten på en spiseforstyrrelse.

Får du dårligere selvbilde av andres selfies? (Avsluttet)

LES OGSÅ: Har du en spiseforstyrrelse?

Spiseforstyrrelse som utvei

- Man får ikke en spiseforstyrrelse av å se unaturlig skjønnhet på facebook, men sammenligningskulturen blant ungdom gjør de sårbare siden den ikke bygger selvfølelse, men kun selvtillit gjennom bekreftelser og rangeringer på facebook, instagram og andre sosiale medier, sier Silje Olsen og Eline Matheson Gustafson, sosialkonsulent og markedsansvarlig ved IKS. De legger til:

IKKE HELT VIRKELIG: Bildene som legges ut på sosiale medier viser som oftest ikke den hele og fulle sannhet. Foto: (c) Alvaro/Westend61/Corbis/All Over Press
IKKE HELT VIRKELIG: Bildene som legges ut på sosiale medier viser som oftest ikke den hele og fulle sannhet. Foto: (c) Alvaro/Westend61/Corbis/All Over Press Vis mer

- Ved å ha lav selvfølelse og lite tro på seg selv utover ens ytrestyrte utseende kan det være vanskelig å møte utfordringer i livet hvor man må stole på seg selv som den personen man er. Hvis man ikke har tro på eller har lært hvordan man møter utfordringer på en psykisk bærekraftig måte kan spiseforstyrrelse fort bli en utvei eller løsning.

Ved IKS ser man altså en sammenheng mellom selfies og spiseforstyrrelser.

- Selfies speiler samtidens skjønnhetstyranni hvor unaturlig skjønnhet normaliseres. IKS mener at dette er enda en viktig faktor til at usikre kvinner og menn tyr til en spiseforstyrrelse fremfor å møte livets utfordringer ved å tro på seg selv som det mennesket de er, uavhengig av hvordan de ser ut. Igjen og igjen: Vi må bygge opp selvfølelsen vår og troen på at vi er mer enn bra nok som vi er skapt, og ikke som media skaper oss.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer