TRYGG PREVENSJON: P-piller er trygge å bruke, men de kan øke risiko for blodpropp. Foto: All Over Press
TRYGG PREVENSJON: P-piller er trygge å bruke, men de kan øke risiko for blodpropp. Foto: All Over Press Vis mer

P-piller

Bruker du p-piller? Vær obs på disse smertene

Det er en viss risiko for å utvikle blodpropp ved bruk av p-piller.

Publisert
P-piller er et veldig populært prevensjonsmiddel. Det gir god beskyttelse mot graviditet (men ikke mot noen kjønnssykdommer) og kan redusere sterke mensblødninger og menssmerter.

P-piller kan også brukes for å utsette menstruasjon, eller droppe å ha den i det hele tatt. Det er fordi blødningene du har i pausen mellom p-pillebrettene er kunstig og ikke nødvendig for systemet.

LES OGSÅ: Derfor får du menssmerter

Lite hormoner

De første p-pillene som kom på markedet for 50 år siden hadde høye hormoninnhold, men dagens p-piller inneholder svært lite hormoner.

Noe må imidlertid til for å stoppe eggløsningen og gjøre det vanskeligere for eventuelle befruktede egg å feste seg til livmorveggen.

Alle p-piller som er kombinasjonspiller (dette er den mest vanlige varianten) inneholder østrogen, og i tillegg et progestogen (et kunstig kjønnshormon) som levonorgestrel, noretisteron, drospirenon, desogestrel, dienogest eller nomegestrol.

Dette er bivirkningene

P-pillebruk reduserer risikoen for å få livmorkreft og eggstokkreft, og noen typer reduserer akneutbrudd, men kan gi andre bivirkninger som vektøkning, nedsatt sexlyst, hovne bryster og i noen tilfeller kvalme og hodepine.

Disse bivirkningene pleier imidlertid å gi seg etter 2-3 måneders bruk, ifølge Heidi Lindland i Lommelegen.no.

PS! Har du diabetes er det ikke sikkert du kan bruke p-piller, da visse p-piller kan gjøre insulinbehovet større. Snakk med legen din om dette.

LES OGSÅ: Ut og fly? Pass på for blodpropp!

VÆR OBS: Opplever du plutselige sterke smerter i beinet, og at et hovner opp, kan det være tegn på blodpropp. Oppsøk lege umiddelbart. Foto: Colourbox
VÆR OBS: Opplever du plutselige sterke smerter i beinet, og at et hovner opp, kan det være tegn på blodpropp. Oppsøk lege umiddelbart. Foto: Colourbox Vis mer

Kan gi blodpropp

Det finnes imidlertid en langt mer alvorlig bivirkning, nemlig økt risiko for blodpropp. Nå skal det sies at risikoen fortsatt er veldig lav, men det er viktig å være obs på dette.

Ifølge Legemiddelverket vil det blant ti tusen unge kvinner som ikke bruker p-piller, være én som få blodpropp hvert år - altså 1 av 10.000. Hvis disse ti tusen kvinnene gikk på p-piller (kombinasjonspiller med østrogen og progestogen), vil mellom to og fire av dem få blodpropp hvert år - altså 2-4 av 10.000.

Risikoen for blodpropp er størst de første 6-12 månedene etter at du starter med p-pillen, og også om du bytter merke.

Du skal imidlertid vite at om du har en historie med blodpropp i familien, noe 6-8 prosent av norske kvinner har, må du snakke med legen din om hva slags prevensjonsmiddel som egner seg for deg, for p-pillen er ikke gunstig da.

Om du har hatt hjerneslag, hjerteinfarkt, drypp, eller lider av alvorlig migrene, leversykdom eller kreft som kan påvirkes av hormoner skal du heller ikke bruke p-piller.

Er du usikker på om dette gjelder deg, så ta kontakt med legen din.
Symptomene du skal være obs på

De fleste blodpropper oppstår i venene i bena eller armene, altså i blodårene som fører blodet tilbake til hjernet. Symptomene er sterke smerter i beinet eller armen, og/eller hevelse i bein eller arm.

Blodpropper som oppstår i beinet eller armen kan løsne og føres med blodstrømmen til lungene. Symptomene da er plutselig og uforklarlig kraftig hoste og/eller plutselig pustebesvær.

P-piller kan også gi blodpropp i pulsårene, altså blodårene som fører blodet fra hjertet og ut i kroppen. Dette kan føre til hjerneslag eller hjerteinfarkt. Risikoen for slike blodpropper er omtrent en tidel av risikoen for å få blodpropp i en vene, så dette er med andre ord svært sjeldent. Men det kan skje, og symptomene er smerter i brystet eller venstre arm, plutselig nedsatt bevegelighet i arm eller bein, nummenhet i en del av kroppen, plutselige pustevansker, uvanlig, kraftig eller langvarig hodepine eller migreneanfall, nedsatt syn eller dobbeltsyn, svimmelhet, problemer med å snakke og/eller kraftige magesmerter.

Dersom du mistenker at du er rammet av blodpropp skal du kontakte legevakten straks!

- Rask behandling er viktig ved blodpropp. For å oppnå dette, må jenter som bruker kombinasjonspiller vite hvilke symptomer som gir mistanke om blodpropp, uttalte overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket i en pressemelding om temaet.

Disse p-pillene gir minst risiko

Det er som nevnt liten risiko for å få blodpropp ved p-pillebruk, men noen p-piller gir lavere risiko enn andre. De er Loette, Microgynon og Oralcon, og minipillen Cerazette. Les forøvrig Legemiddelverkets prevensjonsguide for å vite mer om de forskjellige merkene.

Her er rådene fra Legemiddelverket:
 • Bruk p-pillen fast og unngå unødvendige pauser.
 • Unngå å stadig skifte merke, med mindre du ikke er fornøyd med p-pillen du bruker.
 • Ikke lån p-piller av andre.
 • Hvis du røyker, bør du slutte med det. Røyking øker blodpropprisiko.

 • Slik kan du forebygge blodpropp

  Om du har økt risiko for å få blodpropp, kan du gjøre livsstilsendringer og ta kostholdsgrep som reduserer risikoen.

  Det viktigste er å stumpe røyken, og redusere inntaket av usunt fet som transfett og mettet fett. Men ikke kutt det sunne fettet, for det skal kroppen ha. Ellers er et aktivt liv som holder blodomløpet i gang bra, og i tillegg bør du spise mye grønnsaker, og redusere sukkerinntaket. Og du, begynn å drikke grønn te hver dag, for den hjelper å senke det dårlige kolesterolet, og har antioksidanter som holder blodårene sterke og tøyelige.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer