IKKE ALT PÅ ETT BRETT: Du bør bruke brettene dine til forskjellige ting. Ikke bruk samme fjøl til rå kylling og grønnsaker for eksempel. Foto: milanmarkovic78 - Fotolia
IKKE ALT PÅ ETT BRETT: Du bør bruke brettene dine til forskjellige ting. Ikke bruk samme fjøl til rå kylling og grønnsaker for eksempel. Foto: milanmarkovic78 - Fotolia Vis mer

Kjøkkentriks

Bruker du skjærebrettet riktig?

Viktig for å unngå bakteriesmitte.

Skjærebrettet er et essensielt kjøkkenredskap. Men vet du hva slags skjærebrett du skal bruke til hva slags mat? Og kan du trikset som sikrer at det ligger støtt på arbeidsbenken?

Faktisk holder det ikke med ett skjærebrett. Du bør ha minst to, hvorav det ene er i plast.

Det er fordi rått kjøtt eller rå fisk bør skjæres på plastbrett. Plasten er ikke porøs, og trekker derfor ikke til seg væske. Dermed er det enkelt å rengjøre skikkelig etterpå, og dessuten tåler plastbrett oppvaskmaskin godt.

Et skjærebrett i tre vil trekke til seg væske, og kan være vanskelig å rengjøre skikkelig etter bruk. Dermed blir brettet en potensiell bakteriebombe. Se bare på brettet under:

IKKE SLIK: Rått kjøtt bør skjæres på et plastbrett for å unngå at brettet blir en bakteriebombe. Foto: vadim yerofeyev - Fotolia
IKKE SLIK: Rått kjøtt bør skjæres på et plastbrett for å unngå at brettet blir en bakteriebombe. Foto: vadim yerofeyev - Fotolia Vis mer

Slik holder du brettet på plass

Et annet lurt triks er å legge en fuktig klut eller et fuktig kjøkkenhåndkle under skjærebrettet for å sikre at det ikke sklir rundt når du står og jobber. Dette bør du spesielt gjøre om du lar barna slippe til under matlagingen.

LES OGSÅ: Holder du kniven riktig?

Er skjærebrettet blitt misfarget?

Noen typer mat setter farge på skjærebrettet. Rødløk, chili eller rød paprika er tre eksempler. Hvis misfargingen ikke forsvinner i vask, kan du prøve sitrontrikset.

Ha sitronsaft på flekkene, og la stå i 15-20 minutter. Syren vil fjerne flekkene. Vask godt etterpå.

LES OGSÅ: Ikke bruk samme grillkniv på kjøtt og grønnsaker

Plei trebrettet jevnlig

Skjærebrettet i tre er snillere mot knivene dine enn plastbrettet fordi trefibrene er mykere enn plasten, men trebrettet trenger litt mer tilsyn enn plastbrettet. For det første bør du unngå å vaske trebrettet i oppvaskmaskinen. Den sterke såpen tørker ut brettet.

Rengjør det heller med oppvasksåpe og oppvaskbørste. Men etter en tids bruk blir trebrettet tørt og kan få sprekker. Skjer det kan du olje det med treoljen du også bruker på kjøkkenbenken av tre. (Slik olje får du kjøpt f.eks. på IKEA eller i jernvarehandelen.)

Smør rikelig på, og la oljen trekke inn en time eller to, før du tørker av eventuell overflødig olje, og vasker trebrettet forsiktig.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: