Smerter

Bruker du smertestillende riktig?

Overdrevent inntak kan faktisk føre til hodepine og migrene.

SÅ MYE ER NOK: Ifølge ekspertene kan for store mengder, i tillegg til for hyppig bruk, av smertestillende faktisk gi deg hodepine. Ekperten anbefaler at du ikke overskrider bruk to til tre ganger i uken. Foto: Alliance - Fotolia
SÅ MYE ER NOK: Ifølge ekspertene kan for store mengder, i tillegg til for hyppig bruk, av smertestillende faktisk gi deg hodepine. Ekperten anbefaler at du ikke overskrider bruk to til tre ganger i uken. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sliter du med hodepine? Da er du sikkert godt kjent med de ulike kjerringrådene som finnes, i tillegg til smertestillende medisiner som paracetamol og ibuprofen.

Men enkelte ganger er det absolutt ingen ting som fungerer.

Ifølge ekspertene er det ikke så uvanlig at smertestillende ikke «gjør jobben» - faktisk er det hevdet at de i enkelte tilfeller kan føre til flere og verre hodepiner.

LES OGSÅ: Derfor bør du stresse ned

FINN ÅRSAKEN TIL PROBLEMET: – Det er viktig at folk forstår at det finnes forskjellige typer hodepine og forskjellig behandling av dem. Riktig diagnose er derfor sentralt, sier en av ekspertene. Foto: apops - Fotolia
FINN ÅRSAKEN TIL PROBLEMET: – Det er viktig at folk forstår at det finnes forskjellige typer hodepine og forskjellig behandling av dem. Riktig diagnose er derfor sentralt, sier en av ekspertene. Foto: apops - Fotolia Vis mer

Riktig diagnose er sentralt

Professor og assisterende leder ved National Institute for Health and Care Excellence (NICE), Gillian Leng, kan fortelle at personer som bruker for mye smertestillende for å behandle hodepine, faktisk kan påføre seg selv mer smerte.

– Det er viktig at folk forstår at det finnes forskjellige typer hodepine og forskjellig behandling av dem. Riktig diagnose er derfor sentralt, sier hun til Daily Mail.

– Mange er ikke klar over at hyppig bruk av enkelte typer medisiner, som behandling av hodepine eller migrene som skyldes spenning, faktisk kan gjøre problemer verre og gi mer smerte.

NICE ønsker derfor å gi ut nye retningslinjer, som kan hjelpe leger å behandle pasienter.

Per i dag, viser forskning fra Storbritannia at omtrent en fjerdedel, eller to tredjedeler, av de som lider av hodepiner, bruker for mye smertestillende.

LES OGSÅ: Kan være tegn på alvorlig sykdom

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Gjør kroppen resistent mot medisinene

I de fleste tilfeller er det ikke snakk om at pasientene bruker for store mengder smertestillende, men at de bruker de i for lange perioder av gangen.

Det er likevel ikke tvil om at for stort inntak også skaper problemer.

Desto mer smertestillende en person inntar, desto mer motstandsdyktig vil også kroppen bli. Resultatet er at personen må ta enda mer - eller som oftest sterkere - smertestillende for å få bukt med smertene.

Dette gir ofte en ond sirkel, ettersom det kan oppstå bivirkninger som nye hodepiner når medisinene går ut, og dermed gi behov for mer smertestillende.

På dette tidspunktet er det faktisk mangel på medisiner som gir smertene.

LES OGSÅ: Føler du deg slapp og sliten nå?

Ikke innta mer enn to til tre ganger i uken

Foreløpig er det ikke klart hvorfor dette skjer, men ekpertene tror det kan skyldes at overdrevent inntak av smertestillende påvirker smertesignalene som sendes til hjernen.

Problemet er spesielt vanlig blant kvinner.

– Overdrevent inntak av medisiner vil føre til at du våkner opp med hodepine fordi smerteterskelen din er på sitt laveste, som er en følge av at medisinene har gått ut i løpet av natten, sier Anne MacGregor, direktør innen forskning ved City of London Migraine Clinic.

– Å ta smertestillende to til tre ganger i uken går helt fint. Det er når du bruker det oftere enn dette, at problemene begynner, sier hun.

Hun kan fortelle at den eneste løsningen på problemet er å kutte ut medisinene.

LES OGSÅ: Dette avgjør hvor fort du eldes

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer