Kosthold

Brunost er nesten like kaloririkt som sjokoladepålegg

Ostefavoritten kan være proppfull av sukker og fett.

BRUNOST: Den tradisjonelle osten har lenge vært en favoritt blant nordmenn. Innholdet av sukker har imidlertid ført til en stor diskusjon på hvor sunn den egentlig er. Foto: Thinkstock
BRUNOST: Den tradisjonelle osten har lenge vært en favoritt blant nordmenn. Innholdet av sukker har imidlertid ført til en stor diskusjon på hvor sunn den egentlig er. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Trodde du brunost var sunt? Da bør du kanskje sjekke næringsinnholdet én gang til. 100 gram brunost inneholder mellom 380 og 500 kalorier, avhengig av hvilken type du velger. Når det gjelder kaloriinnhold, ligger altså brunosten like under sjokoladepålegg på kaloriskalaen.

Slik velger du riktig

Kostholdsekspert Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog i Synergi Helse, har alltid brunost i kjøleskapet. Ifølge eksperten er det nemlig helt ok å spise brunost en gang i blant, så fremt du er litt obs på hvilken type du kjøper og hvordan du kombinerer den med andre matvarer.- Velg lett fløtemysost eller lett Gudbrandsdalsost. Da får du lite fett, mye kalsium, en god porsjon riboflavin (B2), fosfor og protein, i tillegg til melkesukkeret, forteller Sundfør til KK.no:- Dersom du velger skikkelig grovt brød eller grove knekkebrød kan du gjerne nyte den magre brunosten på en skive eller to, men for å dekke kroppens behov for næringsstoffer er variasjon fortsatt et stikkord og derfor bør ikke alle skivene i matpakken dekkes med brunost.LES OGSÅ: Den store påleggsguiden

Hverken sunn eller usunn

Kari Bugge er ernæringsfysiolog for Grete Roede. Hun støtter Sundførs mening om brunosten, men vil ikke sette den i hverken en sunn eller usunn påleggsklasse. - Brunost inneholder 11 gram protein, 27 gram fett og 40 gram karbohydrater per 100 gram. Den inneholder ikke noe tilsatt sukker, men har et høyt innhold av karamellisert melkesukker. Den er energirik og er du opptatt av å passe vekten, bør du begrense bruken av brunost, forteller Bugge til KK.no. Besparelsen ligger ikke på sukkerfronten – det er først og fremst fettmengden som er redusert.- Jeg vil ikke plassere brunost i kategorien sunt pålegg, men heller ikke i den mest usunne gruppen. Litt næringsstoffer bidrar den jo med – i alle fall mer enn sjokoladepålegg, legger hun til.

Skummelt innhold

Brunost var i «gamle dager» kjent for å være full av jern - nå er den stappet med melkesukker og mettet fett. Mettet fett er kumelkens naturlige fett. Mettet fett er fast i formen, selv ved romtemperatur og det er denne typen som øker kolesterolet og gir negativ effekt på hjertehelsen. Mysen i osten er sukkerholdig noe som gjør den rik på laktose og melkesukker. Om du har laktoseintoleranse er altså brunost et dårlig valg av pålegg. Noen brunoster er tilsatt sukker i tillegg til det naturlige sukkeret, noe som heller ikke er spesielt positivt for helsen vår. Det er med andre ord lurt å være ekstra obs på hvilken ost du velger, og de Sundfør anbefaler er altså de «sunnere »alternativene. LES OGSÅ: Slik lever du sunnere på budsjett!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer