Brus

Brus er like skadelig for tennene som narkotika

Drikker du mye brus? Det kan føre til alvorlige syreskader på tennene.

ALT MED MÅTE: Et glass med brus av og til gjør ingenting. Men er du hekta (også på lettbrus), så kan det faktisk være like skadelig for tennene som narkotika.  Foto: Getty Images
ALT MED MÅTE: Et glass med brus av og til gjør ingenting. Men er du hekta (også på lettbrus), så kan det faktisk være like skadelig for tennene som narkotika. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At brus er skadelig for tennene har vi visst lenge, men at det kan være like skadelig som de tyngste narkotiske stoffene er nytt.

En gruppe forskere ved Temple University School of Dentistry i Philadelphia konkluderer med at mye brusdrikking i verste fall kan gi like store skader på tennene som bruk av kokain og amfetamin.

LES OGSÅ: Sannheten om lettbrus

KAN GJØRE ALVORLIG SKADE: Brus - selv om den er lett, har en etsende effekt på tennene om du drikker det mye.  Foto: Thinkstock
KAN GJØRE ALVORLIG SKADE: Brus - selv om den er lett, har en etsende effekt på tennene om du drikker det mye. Foto: Thinkstock Vis mer

Syre er synderen

Professor Mohamed Bassiouny, som ledet studien, forteller til U.S. News at det først og fremst er syren i brus som forårsaker skadene.

Forskerne sammenliknet tennene til en brusdrikkende kvinne i 30-årene med tennene til personer som misbrukte kokain og amfetamin, og fant samme etseskader.

LES OGSÅ: Ikke dropp tannpussen

KUTT BRUSEN: Det beste er å prøve å redusere brusdrikking så mye som mulig.  Foto: Getty Images/iStockphoto
KUTT BRUSEN: Det beste er å prøve å redusere brusdrikking så mye som mulig. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Lettbrus er like ille

Nettopp fordi syreinnholdet er det samme, fant forskerne også ut at det ikke ser ut til å være noe bedre for tennene om du drikker lettbrus.

Forskerne påpeker at det skal mye brusdrikking til over lang tid, før skadene blir like store som hos narkomane. Kvinnen forskerne bruker som eksempel, drakk to liter brus hver dag i flere år. Hun gikk heller ikke til tannlege i denne perioden.

Mannen bak studien er professor Mohamed Bassiouny. Han er blant dem som har forsket mest på sammenhengen mellom brusdrikking og skader på tennene.

LES OGSÅ: Lettbrus gjør deg ikke slank

Flere grunner til å droppe brus

Det er flere grunner til at brus ikke er noe du bør drikke hver dag.

En rekke studier har vist at det er en sammenheng mellom brusdrikking og diabetes og hjertesykdom.

I tillegg har australske forskere funnet ut at de som drikker mye brus kan ha økt risiko for å få astma og KOLS.

LES OGSÅ: Saft er like ille

Slik trapper du ned

Brus, og spesielt cola, er ofte en skikkelig sukkerbombe også. To liter cola inneholder cirka 800 kcal og 200 gram sukker - 140 gram mer sukker enn det er anbefalt å få i seg i løpet av en hel dag.

Ønsker du å drikke mindre brus? Ernæringsfysiolog Åse Andresen har tidligere forklart KK.no hvordan man kan trappe ned på brusdrikkingen.

Hennes beste tips er å trappe ned gradvis over en uke eller to, avhengig av hvor mye brus du drikker hver dag.

LES OGSÅ: Lag din egen brus!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer