Forkjølelse

Brygger du på noe? Unngå at det bryter ut!

Slik tar du knekken på forkjølelsen.

Å NEI: Kjenner du at en forkjølelse ulmer? Se hva du kan gjøre for å ta innersvingen på den! Foto: Colourbox
Å NEI: Kjenner du at en forkjølelse ulmer? Se hva du kan gjøre for å ta innersvingen på den! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å nei, plutselig kjenner du det: Du småfryser, begynner å nyse og snufse, eller kjenner at det murrer i halsen.

En forkjølelse lurer. Og du har absolutt ikke tid til å bli syk nå!

LES OGSÅ: Derfor er noen av oss frysepinner
 

Virusene er der hele tiden

Forkjølelsesvirusene florerer hele tiden, og hele året. Men det er typisk nok nå på høsten og vinteren vi blir syke. Hvorfor er det egentlig slik?

Det er kalde temperaturer og det at du blir nedkjølt som er grunnen.

I en tidligere artikkel om hvorvidt vi blir syke av å gå ut med vått hår, forklarte allmennlege og sjefssvarlege på Lommelegen.no, Brynjulf Barexstein følgende:

– Når det er smitte tilstede vil det at du blir kald gjøre kroppen mindre motstandsdyktig mot forkjølelsesvirus. Når kroppens kjernetemperatur synker svekkes motstandskraften mot infeksjoner.

LES OGSÅ: Er det forkjølelse eller influensa?
 

Ta grep umiddelbart

Det skal ikke mer til enn at du går litt for lenge uten å skifte ut av det våte treningstøyet, dropper tøflene og labber rundt med kalde føtter innendørs, eller glemmer skjerfet når du skal ut i den kalde høstlufta. Da ser forkjølelsesvirusene sine snitt til å prøve å feste grepet på slimhinnene i nese og hals.

For å unngå dette, kan det altså være lurt å gjøre følgende:

Unngå å fryse
Det første du skal gjøre er å kle på deg ekstra, så du ikke går rundt og småfryser. På med ullsokker og en ullgenser. Kroppen skal ikke måtte bruke krefter på å holde kroppstemperaturen oppe, men i stedet jobbe for å jage bort viruset.

Få i deg drikke
Deretter skal du drikke masse væske. Når forkjølelsesvirus prøver å ta grep i slimhinnene, gjør dette at vi produserer mer slim og snørr, nettopp for å støte viruset bort. Det er derfor du lett blir forkjøla etter en flytur - den tørre kabinlufta tørker ut slimhinnene dine, og viruset får lettere tak. Det spiller ingen rolle om du blåser ut snørret eller svelger det. Magesyren dreper uansett viruset.

Sov mye
Når kroppen jobber for å overvinne virus, trenger den krefter. Derfor skal du legge deg ekstra tidlig om du kjenner at noe er på gang. Da får kroppen ro til å sette immunforsvaret i full sving mot viruset som prøver å angripe.

LES OGSÅ: Derfor må du sove nok

SOV DEG FRISK: Litt ekstra søvn gjør sjansen stor for at du står forkjølelsen av. Foto: PantherMedia / Elena Elisseeva
SOV DEG FRISK: Litt ekstra søvn gjør sjansen stor for at du står forkjølelsen av. Foto: PantherMedia / Elena Elisseeva Vis mer


 

Hjelper det med C-vitamin?

Et triks mange bruker er å få i seg en ekstra dose C-vitamin for å ta knekken på forkjølelsen. Det er fortsatt uklart om dette virkelig har effekt, men en ganske ny studie hevder at C-vitamin kan hjelpe å knerte forkjølelsen blant folk som er aktive og trener mye.

Uansett er det, for normalt friske personer, ikke farlig å ta litt ekstra C-vitamin et par ganger om du føler deg hufsen. Det kroppen ikke trenger skylles ut igjen med urinen. Vær imidlertid obs på at 1000 milligram (1 gram) er maksimalt anbefalt inntak per dag, så ikke overskrid dette.

Ifølge Apotek1 kan store doser C-vitamin over lengre tid nemlig være skadelig for utsatte grupper, blant annet personer med hemokromatose, hyperoksalemi og nyrestein.  

SUPERDRIKKEN: Ingefærte med honning lindrer og forebygger. Foto: Panther Media
SUPERDRIKKEN: Ingefærte med honning lindrer og forebygger. Foto: Panther Media Vis mer


 

Ingefær + honning = frisk

Ingefær er en medisinplante som blir brukt mot en rekke plager som oppblåsthet, hodepine og forkjølelse. Den vil kunne hjelpe å knekke forkjølelsen fordi den inneholder sesquiterpener som er virusdrepende. Den har også smertedempende og beroligende egenskaper, og hjelper å holde luftveiene åpne.

Honning har også veldig fine egenskaper. Den er full av vitaminer og antioksidanter, og har bakteriedrepende effekt. Aller helst skal honningen være ufiltrert, for da inneholder den mest av disse stoffene.

Ingefærte med honning lager du enkelt ved at du koker opp vann, skjærer av cirka 2 cm av ingefærroten og skreller den med en teskje før du river den med rivjern, og har den i vannet. Smak til med honning. For ekstra piff har du i litt sitronsaft - da får du også litt ekstra C-vitamin.

ITALIENSK MEDISIN: Bruschetta med rå hvitløk er topp mot forkjølelse. Foto: Colourbox
ITALIENSK MEDISIN: Bruschetta med rå hvitløk er topp mot forkjølelse. Foto: Colourbox Vis mer


 

Kjør på med hvitløk

Siste tips er å få i deg fersk hvitløk. Hvitløk inneholder en naturlig type pencilin som kalles allicin, og det er denne du bør utnytte om du er småsyk. Dette stoffet er aller mest effektivt om hvitløken er rå, så lag deg gjerne en bruschetta med hakket tomat, basilikum, hvitløk og olivenolje. Det smaker godt, og er supersunt.

Om du ikke orker tanken på rå hvitløk, er trikset å hakke eller rive den, så la den ligge i 10-15 minutter før du hiver den i gryta eller stekepannen. Da blir ikke allicinen ødelagt av varmen.

Har forkjølelsen allerede slått ut? Da prøver du disse fem knepene


 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer