The Telegraph

Brystkreft-genet er funnet

Selve nøkkelen til brystkreftspredningen kan nå være funnet.

Foto: Image Source
Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Forskere hevder at de i dag har funnet en måte å hindre brystkreft i å spre seg. Som følge av det revolusjonerende framskrittet gir man nå grønt lys for utviklingen av medisiner som kan stoppe spredningen av sykdommen, skriver britiske aviser som The Telegraph.
 • Video: Slik undersøker du brystene dine selv
 • Dødelig spredning

  Det anslås at hver 11. norske kvinne vil få brystkreft. Dødeligheten er imidlertid betydelig redusert, og det er først når den sprer seg til andre deler av kroppen at den er dødelig. Nå har forskere funnet genet (SATB1) som forårsaker spredningen av denne kreftformen. De skal også være i stand til å fjerne genet fra kreftcellene, redusere veksten av dette, og snu kreftcellene tilbake til det normale. Legen Sarah Cant, som er leder ved Breakthrough Breast Cancer, sier om resultatet at: - Dette er en svært interessant studie som gir oss ny informasjon om hvor aggressivt svulster i brystet kan vokse og spre seg. Men det er viktig å huske at denne forskningen har sett på kreftceller som har blitt dyket frem på laboratoriet og er på et tidlig stadie, sier hun til kvinnemagsinet Marie Claire.

  Rykende fersk studie

  SATB1-genet har nøkkelrollen når det kommer til utviklingen av brystkreft. - Genet har stor betydning for hvordan svulster utvikler seg, sier leder av studien, dr. Terumi Kohwi-Shigematsu ved Lawrence Berkeley National Laboratoryni California. Sarah Cant ved Breakthrough Breast Cancer bekrefter at funnene er av stor betydning. - Å lære mer om hvilken rolle SATB1 spiller i utviklingen av brystkreft kan hjelpe helsepersonell med å gi pasientene en prognose for sykdommen. Etter hvert vil det kunne gi nye behandlingsmetoder for kvinner med utviklet og spredd brystkreft, sier hun. Kohwi-Shigematsu, som har arbeidet sammen med legene Hye-Jung Han og Yoshinori Kohwi, samt med legen Jose Russo ved the Fox Chase Cancer Centre i Philadelphia, hevder at når man oppdager SATB1 i en brystsvulst, da er det stor sjanse for at kreften utvikler, sprer seg og eller vender tilbake. Resultatet av studien viser at det er en sammenheng mellom anslått levetid hos pasienter hvor spredning av brystkreften har gått langt og hvor aktivt SATB1-genet var i denne prosessen. LES OGSÅ:
 • Myter og fakta om brystkreft
 • Løp deg puppefrisk
 • Symptomer på brystkreft
 • Kylie snakker ut om kreften
 • Kylie er tilbake
 • Kidman - designer mot kreft

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.