Menn Som Får Brystkreft

Brystkreft rammer stadig flere menn

Dag Osvald Koppang (55) og Ivar Strømstad (68) fikk begge brystkreft, nå jobber forskerne for å finne ut mer om hvorfor.

BRYSTKREFT - OGSÅ MENN RAMMES: Oktober er Rosa Sløyfe-måneden, der det rettes fokus mot brystkreft. Men, det er ikke bare kvinner som rammes av denne sykdommen. Stadig flere menn opplever å få sykdommen.På bildet ser du bildene etter en mammografi. 
 Foto: Aftenposten
BRYSTKREFT - OGSÅ MENN RAMMES: Oktober er Rosa Sløyfe-måneden, der det rettes fokus mot brystkreft. Men, det er ikke bare kvinner som rammes av denne sykdommen. Stadig flere menn opplever å få sykdommen.På bildet ser du bildene etter en mammografi. Foto: Aftenposten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Oktober er rosa sløyfe-måned, Kreftforeningens egen måte å rette fokus mot brystkreft på.

Men, den dødelige sykdommen er ikke bare forbeholdt kvinner - til tross for at det nettopp er denne gruppen de fleste forbinder sykdommen med - også menn kan få brystkreft.

Dag Osvald Koppang (55) fra Enebakk fikk først påvist brystkreft høsten 2011, etter å ha oppdaget en kul i brystet samme vår.

Til KK.no forteller Koppang at det tok tid før det gikk opp for ham at han, som mann, hadde fått «kvinnesykdommen» brystkreft:

- Jeg hadde en følelse av at det kunne være noe som var galt. Men at det var kreft i brystet var noe som jeg ikke hadde trodd jeg skulle få. Jeg har fått høre det mange ganger, at det er rart at jeg har hatt brystkreft, jeg som er mann. Det har ikke folk hørt om før.

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex

Måtte ta mammografi

Heller ikke Ivar Strømstad (68) fra Kløfta hadde noen gang trodd at han kunne bli rammet av brystkreft. Det var før det ble oppdaget en kreftkul i Strømstads høyre bryst høsten 2008.

- Brystkreft er antakelig den minst mandige sykdommen en mann føler han kan få, sier han.

RAMMET AV BRYSTKREFT: Ivar Strømsnes har engasjert seg i brystkreftsaken og er nå Brystkreftforeningens talsmann for menn med brystkreft. Foto: Privat
RAMMET AV BRYSTKREFT: Ivar Strømsnes har engasjert seg i brystkreftsaken og er nå Brystkreftforeningens talsmann for menn med brystkreft. Foto: Privat Vis mer

For Strømstad ble det viktig å være åpen om diagnosen, og han meldte seg fort inn i Brystkreftforeningen for å finne likesinnede. De fleste han fant var kvinner.

Strømstad er siden blitt foreningens talsmann for menn med brystkreft, og har blant annet vært med på å lage informasjonsbrosjyren «Menn med brystkreft» for Kreftforeningen.

Han forteller til KK.no at åpenheten ble som terapi for ham:

- En viktig del av budskapet var å få frem at dette egentlig ikke har noe med femininitet eller maskulinitet å gjøre, men fordi menn også har brystvev - altså ikke pupper i ordets rette forstand. For det skal vel innrømmes at jeg nødig ville at omgivelsene skulle tro at jeg ikke var en skikkelig mann, sier Strømstad.

Både Dag Osvald og Ivar måtte utføre mammografi-tester, for å finne ut om kulene i brystet inneholdt kreft. Begge to sier til KK.no at det ble en spesiell opplevelse:

- Det var alltid spesielt å sitte på venteværelset på Radiumhospitalet. Kanskje ikke reelt, men jeg følte litt på at det hang et spørsmål i luften: Hva gjør en mann på denne «kvinnearenaen»? sier Strømstad.

Spesielt ble det også da mammografien skulle gjennomføres, forklarer Strømstad videre:

- Jeg har ikke så mye å fare med når det gjelder bryst, men ned på glassplaten skulle det lille jeg hadde, og de fikk det til.

Dag Osvald Koppang er enig:

- Jeg tenkte at det var forbeholdt kvinner å få mammografi.

LES OGSÅ: Så mange kvinner i 30-årene får brystkreft

Syv menn døde av brystkreft

Tall fra Kreftregisteret viser at 36 menn fikk brystkreft i 2013, mens det var 3220 kvinner som fikk det. Ifølge Eva Michelsen Ekroll, konstituert daglig leder i Brystkreftforeningen, blir tallene for 2014 lagt fram våren 2016.

- I 2013 var det også syv menn som døde av brystkreft i Norge, sier Elisabeth Jakobsen, kommunikasjonsrådgiver i Kreftregisteret til KK.no.

Bryst- og endokrinkirurg Ellen Schlichting ved Oslo Universitetssykehus, har utarbeidet et informasjonshefte om nettopp menn og brystkreft.

Heftet kan du lese i sin helhet her.

Schlichting sier til KK.no at ekspertene fremdeles ikke vet så mye om menn og brystkreft, men at det er en sammenheng mellom menns østrogennivå i blodet – og mannlig brystkreft:

- Menn med høyt nivå av østrogen har dobbelt så stor risiko for å utvikle brystkreft som de med lavt nivå. Menn har naturlig litt østrogen i kroppen på lik linje med at kvinner har litt testosteron i kroppen. Menn med brystkreft er ikke mer «kvinnelige» enn andre menn, sier hun.

LES OGSÅ: Tidlig brystkreft kan få nytt navn

For høyt østrogennivå

Også Per Eystein Lønning, som er ekspert på kjønnshormoner og brystkreft ved Haukeland Universitetssykehus, nevner høyt østrogennivå i forbindelse med mannlig brystkreft.

- Vi vet at menn som av ulike grunner har for høyt østrogennivå eller lave androgener (kan skyldes en rekke tilstander) er mer disponert. Med andre ord; østrogener spiller en viktig rolle i utvikling av brystkreft hos menn (som hos kvinner). Behandlingen er i prinsipp den samme ved de to tilstandene, sier han til KK.no.

FORSKER PÅ MANNLIG BRYSTKREFT: Kreftregisterets forsker Elisabete Weiderpass har bidratt til ny kunnskap om mannlig brystkreft. Foto: Kreftregisteret
FORSKER PÅ MANNLIG BRYSTKREFT: Kreftregisterets forsker Elisabete Weiderpass har bidratt til ny kunnskap om mannlig brystkreft. Foto: Kreftregisteret Vis mer

I mai i år ble forskningsrapporten «Prediagnostic Sex Steroid Hormones in Relation to Male Breast Cancer Risk», publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Oncology, en rapport Kreftregisterets forsker Elisabete Weiderpass har bidratt til ny kunnskap om mannlig brystkreft.

Ifølge Kreftregisteret var målet med studien å gjøre en internasjonal undersøkelse av brystkreftsyke menn fra mange land. Studien sammenlignet østrogennivåene hos 101 menn med brystkreft med 217 friske menn.

Dette er første gang forskere har kunnet påvise en sammenheng mellom østrogennivåer i blodet og mannlig brystkreft.

– Denne oppdagelsen er et viktig steg på veien for å skjønne hvorfor noen menn utvikler brystkreft. Utfordringen nå blir å finne ut nøyaktig hva dette hormonet gjør for å trigge denne svært sjeldne kreftformen hos menn, sier forsker Elisabete Weiderpass ved Kreftregisteret.

LES OGSÅ: Seks ting du bør vite om brystkreft

Dette øker menns risiko

I Brystkreftforeningens informasjonshefte opplyses det om at menn, i likhet med kvinner, også har brystvev hvor det kan utvikles kreftsvulster. De har listet opp noen kjente faktorer som kan øke risikoen for brystkreftutvikling blant menn - utover østrogennivå:

  • Risikoen for å utvikle brystkreft øker med alderen. De fleste tilfeller oppstår hos menn over 60 år, men også yngre menn kan rammes.
  • Overvekt ser ut til å øke risikoen for å utvikle brystkreft.
  • Arvelig betinget kreft er mer vanlig hos menn enn hos kvinner. Mens cirka 20 prosent av brystkrefttilfellene hos menn antas å ha en genetisk knytning, er tilsvarende tall for kvinner  5–10 prosent.
  • Klinefelter’s syndrom er en medfødt sykdom som skyldes feil i kroppens arvemateriale. Menn med denne sykdommen har cirka 20 prosent økt risiko for å utvikle brystkreft sammenlignet med menn uten syndromet.
  • Personer som tidligere har fått strålebehandling mot brystregionen har høyere risiko for å utvikle brystkreft.
ARR ETTER OPERASJON: Ivar Strømstad måtte fjerne deler av sitt høyre bryst etter kreftoperasjonen i 2009. Ifølge ekspertene fjerner alle menn som får påvist brystkreft deler av brystene, ettersom det er lite å ta av i utgangspunktet. Foto: Privat / Ivar Stømstad
ARR ETTER OPERASJON: Ivar Strømstad måtte fjerne deler av sitt høyre bryst etter kreftoperasjonen i 2009. Ifølge ekspertene fjerner alle menn som får påvist brystkreft deler av brystene, ettersom det er lite å ta av i utgangspunktet. Foto: Privat / Ivar Stømstad Vis mer

LES OGSÅ: Myter og fakta om brystkreft

Må fjerne brystene

Bryst- og endokrinkirurg Ellen Schlichting ved Oslo Universitetssykehus forklarer også at symptomer, diagnostisering, behandling og prognose er det samme som ved brystkreft hos kvinner.

Et faktum blir dermed at også mennene som får brystkreft derfor må fjerne brystet under kreftoperasjonen.

- Alle menn med brystkreft må fjerne brystene, brystbevarende operasjon er svært sjelden aktuelt da brystet likevel er så lite, sier Schlichting til KK.no.

Både Dag Osvald og Ivar har fått fjernet deler av brystet etter kreftoperasjonene.

Ivar Strømstad forteller til KK.no at han ikke tenker på arret like mye som før, men innrømmer likevel at det er noe som sitter i han i underbevisstheten.

RAMMET TO GANGER: Dag Osvald Koppang fra Enebakk fikk påvist brystkreft første gang i 2011. Tidligere i år oppdaget han en ny kul. Foto: Eva Hongshagen, Brystkreftforeningen
RAMMET TO GANGER: Dag Osvald Koppang fra Enebakk fikk påvist brystkreft første gang i 2011. Tidligere i år oppdaget han en ny kul. Foto: Eva Hongshagen, Brystkreftforeningen Vis mer

- Jeg har et arr fra brystbenet til under armhulen. Man venner seg til det meste, så dette tenker jeg sjeldent på i dag. Jeg har heller ikke store sperrer for å gå i bar overkropp, men helt uten følelsen av å bli sett litt rart på er jeg kanskje ikke.

Til tross for at Dag Osvald Koppang ble friskmeldt i 2012, fikk han påvist brystkreft igjen tidligere i år.

- Kona fant en liten kul. Det ble tatt prøve av den i starten av april. Det var kreft i den. Jeg ble operert i slutten av mai og fikk strålebehandling i august. Det var ikke funnet noen tegn til spredning denne gangen heller. Jeg har fått samme beskjed nå, som da: jeg er frisk.

Da Koppang først fikk påvist brystkreft i 2011 følte han seg alene med situasjonen.

På Kreftforeningens kurssted, Montebellosenteret, fant han støtte og trøst blant de andre - kun kvinner - som også hadde eller hadde hatt brystkreft, men savnet å snakke med andre menn. 

- Jeg har savnet noen å prate med, som kan si «jeg forstår deg».

Både Koppang og Strømstad er opptatt av å fremme åpenhet rundt saken. Det er det viktigste rådet de kan gi for menn i samme situasjon som dem:

- Det er vanskelig å gi råd. Vi er forskjellige. Men det jeg har hatt god erfaring med er å snakke om at jeg har hatt kreft med venner og familie. Jeg har hatt nytte av å være på kurs i Kreftforeningen, sier Koppang.

- Jeg etablerte en «stay behind»-gruppe blant noen utvalgte venner som jeg løpende sendte bulletiner til, og fikk mye støtte og klapp på skulderen fra. At jeg valgte å være åpen gjorde det hele også lettere tror jeg, sier Strømstad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer