Lepper

Brystvortekrem redder såre lepper

Hudlegens beste råd for å reparere såre og sprukne vinterlepper.

REDDER VINTERLEPPER: Hudlege Ole Martin Rørdam anbefaler bruk av Purelan (brystvortekrem) på såre og tørre vinterlepper.  Foto: Adéle Cappelen Blystad
REDDER VINTERLEPPER: Hudlege Ole Martin Rørdam anbefaler bruk av Purelan (brystvortekrem) på såre og tørre vinterlepper. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Med de drastiske temperaturendringene vi opplever på vinterstid, er det ikke så rart at huden vår blir tørr, sår og sprukken.

Kald og tørr luft ute, i kombinasjon med tørr og varm luft inne, gjør huden - også på munnen, ekstra utsatt, og hos noen blir leppene faktisk så såre at de sprekker opp og blør.

LES OGSÅ: Vil du ha fyldigere lepper

PÅ APOTEKET: Purelan selges reseptfritt på apoteket og koster omkring 100 kroner.  Foto: Adéle Cappelen Blystad
PÅ APOTEKET: Purelan selges reseptfritt på apoteket og koster omkring 100 kroner. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

Strippes for fettstoffer

Årsaken til dette er at tørr luft strippe huden for beskyttende fettstoffer. Og i likhet med huden på kropp og i ansikt, vil også leppehuden påvirkes av dette. Leppene blir røde, såre og har lett for å sprekke opp - noe som gjør at vi ofte får lyst til å slikke på dem, for å lindre og fukte.

Som KK.no tidligere har skrevet, er imidlertid dette noe av det verste du kan gjøre, da slikking også vil fjerne fettstoffer fra huden.

Danner det seg løs hud utenpå leppene dine (som følge av sårheten) bør du heller ikke pille av, eller bruke skrubb for å fjerne dette.

- Det er ingen vits i å skrubbe eller bruke peeling på såre/tørre lepper. Det absolutt beste er å smøre dem, sier hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no) til KK.no.


LES OGSÅ: Sliter du med vonde blemmer i munnen?

Anbefaler brystvortekrem

I disse dager finnes det flust av ulike leppepomader, salver og leppestifter som skal motvirke tørr, sår og flassende leppehud. Likevel har hudlegen et helt annet, og ganske interessant tips å komme med.

- Jeg vil anbefale bruk av noe som heter Purelan. Det selges reseptfritt på apoteket, forklarer han.

Har du nylig blitt mor, eller kjenner noen som nylig har blitt mor, vil du kanskje gjenkjenne dette som en brystvortekrem, som er vanlig å bruke blant ammende kvinner.

Ifølge Rørdam vil imidlertid denne kremen fungere supert på såre lepper, så vel som såre brystvorter.

- Det er en veldig god krem laget av ultrarenset ullfett. Den er riktignok beregnet for ammende, men passer utmerket på tørr lepper, sier han.

KK.no har testet:
Denne kremen er noe av det feteste, drøyeste og seigeste du kan ha på leppene. Den kan minne litt om Elizabeth Ardens kjente «Eight hour cream» og smaker omtrent likedan (litt «barkete»).

Kremen sitter dødslenge på og virker som den fukter og lindrer godt. Et godt tips er å ta den på rett før du legger deg, da får den virkelig tid til å trekke inn i leppene.

Resultatet: leppene var mye mindre tørre og sprekkete dagen derpå, så ja, dette må funke på et eller annet vis.

Ekstra tips: KKs tester brukte kremen på de tørre fingrene sine også, og resultatet var like bra som på leppene!

LES OGSÅ: Få kysseklare lepper nå

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på KK.no, men har blitt funnet frem for å glede nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer