Fast Food

Burger King lanserer sunnere pommes frites

Burger King har utviklet en sunnere type med 20 prosent færre kalorier.

NY POMMES FRITES FRA BURGER KING: Slik ser de nye og sunnere «Satisfries» ut. Foto: Burger King
NY POMMES FRITES FRA BURGER KING: Slik ser de nye og sunnere «Satisfries» ut. Foto: Burger King Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er et hamburgermåltid fra en av burgerkjedene din «hemmelige synd» når det kommer til usunn mat?

Da skal du følge med på Burger King, for denne kjeden har utviklet en ny type french fries kalt «Satisfries», som de sier inneholder 20 prosent færre kalorier og 30 prosent mindre fett enn vanlige pommes frites fra Burger King.

Det betyr at en liten porsjon av den nye typen french fries som serveres i USA inneholder 270 kalorier og 11 gram fett. Til sammenliging inneholder en liten porsjon av den vanlige typen 340 kalorier og 15 gram fett.

Burger King hevder også på sine nettsider at «Satisfries» inneholder hele 30 prosent færre kalorier og 40 prosent mindre fett enn hovedkonkurrentens, McDonald's, french fries.

LES OGSÅ: Hva er sunnest: Pølse eller hamburger?

Hemmelig oppskrift

Foreløpig er «Satisfries» bare lansert i USA, men om det slår an vil det nok komme til andre land også. Burger King i Norge sier til KK.no at de er veldig spent på det nye produktet, men ikke kan si noe om eventuelt når «Satisfies» kommer på norske Burger King-menyer.

Ifølge USA Today skal ikke den nye og sunnere typen pommes frites erstatte den vanlig typen, men er et tilleggsvalg kundene må betale mellom 20 og 30 prosent mer for. For å se forskjell er den nye typen french fries riflet.

Og hva er det som gjør at «Satisfries» er sunnere? Det vil ikke Burger King ut med, men de forteller at det er akkurat samme ingredienser i disse som i kjedens vanlige french fries - det er samme type poteter og samme type og mengde olje som brukes i friteringen, men de har endret mengden av et par av ingrediensene, og dermed absorberer potetstengene mindre av oljen.

LES OGSÅ: Fritert mat ikke så usunt likevel

LAG SELV: Da kan du smakssette hamburgeren, velge annet type brød, og bruke masse grønnsaker som tilbehør. Foto: All Over Press
LAG SELV: Da kan du smakssette hamburgeren, velge annet type brød, og bruke masse grønnsaker som tilbehør. Foto: All Over Press Vis mer

Bra, men kunne vært bedre

- Dette er et godt tiltak av Burger King. Selv om man strengt tatt ikke burde spise pommes frites når man spiser hamburger, er det mange gjør det, og mange gjør det ofte. Derfor kan dette ha utrolig stor betydning, selv om man burde motivere folk til å velge noe annet enn pommes frites, sier Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog hos Grete Roede AS.

- Men jeg synes de burde gått lenger og byttet ut den vanlig typen med denne nye og sunnere varianten. Da slipper folk å gjøre et aktivt valg, de får uansett noe som er sunnere.

LES OGSÅ: Ost, brus og fet mat kan gi magetrøbbelLag hamburgermåltidet selv

Uansett om Burger King har laget french fries med færre kalorier, kommer vi ikke unna det faktum at å lage hamburgermåltidet selv er mye bedre, for da får du en enda sunnere middag.

Du kan velge magrere kjøttdeig (for eksempel karbonadedeig eller kjøttdeig av svin eller kylling), blande grønnsaker inn i hamburgerdeigen, ha grove hamburgerbrød til, bruker mer salat og tomat, og steke deg potetbåter i ovnen i stedet for å ha pommes frites til.

- Hvis du skal lage potetbåter i ovnen skan du godt lage dem uten olje, sier Bugge.

Vil du ha olje på kan du spraye eller pensle dem med både soya-, solsikke- eller olivenolje.

Sjekk hvordan du lager en supersunn hamburger full av antioksidanter her!


GODT, MEN USUNT: Pommes frites er herlig godt, men meget usunt. Nå lanserer imidlertid Burger King fries med 30 psoent mindre fett. Spørsmålet er om de kommer til Norge... Foto: Thinkstock
GODT, MEN USUNT: Pommes frites er herlig godt, men meget usunt. Nå lanserer imidlertid Burger King fries med 30 psoent mindre fett. Spørsmålet er om de kommer til Norge... Foto: Thinkstock Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer