Barbering

Bytt barberblad minst én gang i måneden

Ellers risikerer du å få nupper og inngrodde hår - særlig langs bikinilinjen.

BYTT BLADET: Det å bytte barberblad litt oftere enn du pleier, samt sørge for at du holder det rent både før, under og etter barbering, kan motvirke utviklingen av nupper og inngrodde hår. Flere tips og råd til intimbarbering finner du lenger ned i saken.  Foto: Getty Images
BYTT BLADET: Det å bytte barberblad litt oftere enn du pleier, samt sørge for at du holder det rent både før, under og etter barbering, kan motvirke utviklingen av nupper og inngrodde hår. Flere tips og råd til intimbarbering finner du lenger ned i saken. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå som sommeren nærmer seg med stormskritt, er det på tide å stelle litt skikkelig med kroppen, og for mange av oss kvinner er dette synonymt med ekstra hudpleie, selvbruning, fotpleie og ikke minst – hårfjerning.

Mens mange foretrekker voksing, hårfjerningsmiddel eller epilator for å få fjernet hår under armer, på bein og langs bikinilinjen, benytter fortsatt flesteparten seg av den gode gamle barberhøvelen.

Barberhøvelen er nemlig et kjapt og enkelt alternativ, og gir et fint resultat som varer fra to til fire dager.

Det har lenge versert en «myte» om at barbering gjør at hårene blir tjukkere og vokser raskere ut igjen, men foreløpig finnes det ingen studier som har bevist dette.

Antagelig oppfatter mange det slik fordi kortere hår (barbering fjerner ikke hele håret, men skjærer det av ved hudoverflaten) føles tjukkere og stivere ut.

LES OGSÅ: Gir dette deg kaktus-legger?

UNNGÅ BULKETE BIKINILINJE: Mange av oss sliter med nupper og inngrodde hår etter barbering av bikinilinjen. I denne saken får du tips til hvordan du kan unngå dette.  Foto: Colourbox
UNNGÅ BULKETE BIKINILINJE: Mange av oss sliter med nupper og inngrodde hår etter barbering av bikinilinjen. I denne saken får du tips til hvordan du kan unngå dette. Foto: Colourbox Vis mer

Nupper og inngrodde hår


Dersom du er fast bruker av høvelen, er det imidlertid et par ting du bør være obs på før du gyver løs på huden din, og særlig den sensitive huden rundt bikinilinjen.

For uansett om du planlegger å fjerne hele eller deler av busken, kan et barberblad skape en del hudproblemer rundt underlivet, som både er ubehagelige og ulekre å se på.

De mest vanlige «problemene» som kan komme av barbering er nupper og såkalte «inngrodde hår».

Ifølge Kjetil Guldbakke, hudlege på Lommelegen.no, kan nupper og inngrodde hår, også omtalt som hårrotsbetennelser (follikulitt), se ganske likt ut som kviser.

- Når man barberer hårene skapes det en inngangsport i huden som vanlige hudbakterier kan komme inn i. Deretter dannes det en betennelsesreaksjon i hårroten som ses som en rød og betent «nupp» i huden. Man kan ofte se et sentralt hår her. Det kan også danne seg et kviselignende utslett. Enkelte ganger kan de barberte hårene vokse ut i feil retning slik at de blir værende under huden. Da kan en betennelsesreaksjon bli vedvarende over lenger tid. Dette kan forebygges (om enn ikke unngås helt), har han tidligere skrevet på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Den store hårfjerningsguiden

Bytt barberblad ofteHvor ofte bytter du barberblad?
En av de vanligste feilene vi gjør som kan forårsake nupper og inngrodde hår, er at vi bruker samme barberblad for lenge.

Eksperter anbefaler at du bytter barberblad så fort du merker at det begynner å bli litt sløvt (det vil ikke «dra» like godt), og det lengste du bør bruke samme blad er én måned (ifølge både Apotek 1 og barberbladprodusent Gillette er det ideelle faktisk å bytte blad så ofte som etter hver femte til tiende barbering!).

For at bladet ditt skal holde seg lengre, er det lurt å alltid rengjøre det etter barbering og ikke la det ligge igjen i dusjen eller et fuktig sted, da dette kan gjøre at bladet ruster.

Ifølge Guldbakke er det også viktig å passe på at barberbladet er rent, før du bruker det på kroppen. Dette vil forhindre spredning av bakterier under barbering.

LES OGSÅ: Intimfrisyren røper deg

Annen hver måned
 
(25%)
Én gang hver sjette måned
 
(22%)
Etter 5 til 10 barberinger
 
(17%)
Én gang i måneden
 
(16%)
Annen hver uke
 
(8%)
Ekstremt sjelden
 
(7%)
Én gang i året
 
(5%)
DUSJ FØRST: Det å dusje før du barber deg gjør både hud og hår mykere, og lettere å fjerne.
DUSJ FØRST: Det å dusje før du barber deg gjør både hud og hår mykere, og lettere å fjerne. Vis mer

Slik gjør du det


Området rundt vagina er svært sensitivt i forhold til pH-verdien på gel og skum, derfor kan det beste være å bare bruke vann, eller en såpe utviklet for underlivet når du barberer deg.

Guldbakke anbefaler blant annet å vaske huden med hibiscrub hudvask før du barberer deg (du kan også bruke andre desinfiserende vaskemidler beregnet for bruk i området rundt underlivet - tilgjengelig på apotek og Kondomeriet).

I tillegg til at du sørger for å benytte et rent blad, bør du også passe på at du barberer med hårene, slik at du unngår å få innvendte hår. Rens også barberhøvelen underveis, slik at det ikke fester seg for mye såpe eller barbergelé i bladet.

Du kan også gjennomføre intimbarberingen rett etter at du har dusjet. Da vi huden og hårene være mykere og enklere å få fjernet.

Etter at du har gjennomført barberingen, kan det være lurt å tilføre en etterbehandling. Her kan du bruke en slags «aftershave» utviklet for intimbarbering (tilgjengelig på apotek og Kondomeriet). Dette vil gjøre at porene lukker seg, og kan bidra til å forhindre små nupper og irritasjoner.

Eventuelt kan du lukke porene med kaldt vann og smøre deg med fuktighetskrem.

Har du mye problemer med hårrotsbetennelser og nupper anbefaler også Guldbakke i Lommelegen.no bruk av Dalacin liniment (fås på resept) morgen og kveld i barbert område i tre dager.

Det kan også være lurt å unngå bruk av svært tettsittende eller syntetiske plagg i tiden rett etter barbering.

LES OGSÅ: Funker denne høvelen for kvinner også?

Dersom problemet er svært ille

Hvis du føler at hårrotsbetennelsene dine er svært ille og dekker større områder, anbefaler Guldbakke deg å ta en tur til legen.

En lege kan nemlig vurdere om du trenger en antibiotikakur.

Ifølge Guldbakke vil imidlertid det beste (dersom problemene er ille og vedvarende) være å la være å barbere seg.

Eventuelt kan du også fjerne hårene med laser.

- En mer permanent løsning er nok å fjerne hårene. Det er mulig for mørke hår. Her er hårfjerningslaser det beste alternativet. Det koster en del, men er ofte til god hjelp for de som sliter med slike problemer over tid. Hårfjerningslaser tilbys av flere leger, inklusiv enkelte hudleger. Det er en langt bedre løsning enn epilator, som noen ganger kan gjøre «vondt verre», har han tidligere uttalt på Lommelegen.no .

Intimbarbering kan også føre til andre problemer og betennelser. Les mer om dette på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Kun tre prosent dropper dette

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer