Sopp

Bytt bikinitruse rett etter et bad

Å sole seg med vått badetøy kan nemlig gi ubehagelige underlivsproblemer som sopp og blærekatarr.

TA MED DEG EKSTRA BIKINITRUSE: Det kan være fristende å ta seg et forfriskende bad nå som det er så varmt ute. Er du utsatt for sopp eller urinveisinfeksjon er det imidlertid veldig viktig å bytte bikinitruse/badetrakt rett etter dukkerten.  Foto: Getty Images/iStockphoto
TA MED DEG EKSTRA BIKINITRUSE: Det kan være fristende å ta seg et forfriskende bad nå som det er så varmt ute. Er du utsatt for sopp eller urinveisinfeksjon er det imidlertid veldig viktig å bytte bikinitruse/badetrakt rett etter dukkerten. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Endelig er sommeren i gang, og med det herlige sydenværet som har preget hele landet de siste dagene, er det nok mange av oss som har gravd bikinien ut av undertøysskuffen igjen.

Ja, kanskje du til og med har våget deg ut på sesongens første bad – om det så er i sjø eller fjord, for deretter å slange deg i strandkanten mens grillen og pilsen står parat?

LES OGSÅ: Her er sommerens lekreste badetøy

Husk å bytte bikinitruse

Når varmen står på som verst, er det ganske naturlig å ville oppholde seg et sted der man kan bade og kjøle ned kroppen.

Men dersom du vurderer å ta en dukkert i den nye (eller gamle) bikinien eller badedrakten til helgen, er det én ting du bør være ekstra obs på – nemlig bytting av badetøy rett etter dukkerten.

Å la bikinien tørke i sola kan kanskje være fristende, særlig hvis det er langt til nærmeste toalett, eller du ikke har stort nok håndkle til å bytte i skjul.

Er du en av dem som er utsatt for ubehageligheter som sopp, blærekatarr og urinveisinfeksjon, bør du imidlertid revurdere dette.

LES OGSÅ: Dropp dette hvis du er plaget med sopp

- Skaper uheldig klima i underlivet

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no er våte bikini- og badedraktsunderdeler - som har fått sitte for lenge på, blant de vanligste årsakene til at vi kvinner får sopp og urinveisinfeksjon.

Vått badetøy kombinert med sol (fukt og varme), er nemlig et yndet tilholds- og grosted for en rekke ulike bakterier.

Og dersom du har på deg det våte badetøyet for lenge (du bør helst bytte med én gang du har badet) risikerer du at bakteriene kommer seg opp til urinblæren – noe som kan forårsake urinveisinfeksjon/blærekatarr.

I tillegg vil bakteriene – sammen med fukt og varme, kunne bidra til å skape et «uheldig klima» i underlivet, som igjen kan føre til sopp.

- Det kan skape et noe uheldig klima, ja. Varme, fukt og svette bidrar til et annet miljø i skrittet, og dette er ikke gunstig for de med anlegg for sopp og hudsykdommer. Noen kvinner har lokalt nedsatt immunforsvar i underlivet, så disse bør unngå å bruke tette plagg nedentil, eller sole seg med vått badetøy, har Peer Høvik, gynekolog og ekspert på Lommelegen.no, tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Slik unngår du nuppete bikinilinje

Svært vanlig problem

Både soppinfeksjoner og urinveisinfeksjoner er svært vanlige hos kvinner i alle aldre.

Soppinfeksjoner oppstår oftest hvis likevekten i den vanlige bakteriefloraen i skjeden forstyrres. Da får sopporganismen gode vekstbetingelser.

Tegn på soppinfeksjon er kløe og irritasjon i underlivet. Har infeksjonen gått langt nok kan det også oppstå sviende/brennende hudsprekker, og tørrhet i skjeden. Dette kan gi sårhet og smerter ved samleie. Når det kommer urin på de betente områdene, kan det medføre ubehag ved/etter vannlatning.

Tegn på urinveisinfeksjon er irritasjon i urinrøret og blæren. Det kan altså svi når du tisser, og du må som regel bare tisse litt av gangen – men veldig ofte.

Ubehandlet kan faktisk urinveisinfeksjon komme helt opp til nyren, og du kan få nyrebekkenbetennelse – som må behandles av lege.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe intimvaskproduktene

Ha med syrlig drikke på stranda

I tillegg til å bytte badetøy, kan det å drikke syrlig drikke være et godt tips for å unngå både sopp og urinveisinfeksjon.

Syrlig drikke sørger nemlig for at bakteriene trives dårlig i urinen og skjeden.

Gode drinker du kan ta med på stranda er for eksempel vann med ferskpresset sitron, grapefruktjuice eller tranebærjuice

Mer informasjon om urinveisinfeksjon og sopp, samt behandling, finner du på Lommelegen.no!

LES OGSÅ: Vær forsiktig med denne intimbarberingen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer