Maskara

Bytt maskaraen etter tre måneder

Den gamle kan inneholde bakterier som forårsaker infeksjoner.

BYTT MASKARA: En maskara kan bli den reneste bakteriebombe, og bør derfor byttes etter tre måneder. Tydelige tegn på at den bør skiftes ut er at vippene ikke ser like fine ut lenger og at den begynner å drysse. Foto: All Over Press
BYTT MASKARA: En maskara kan bli den reneste bakteriebombe, og bør derfor byttes etter tre måneder. Tydelige tegn på at den bør skiftes ut er at vippene ikke ser like fine ut lenger og at den begynner å drysse. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Klarer du ikke kvitte deg med favorittmaskaraen du kjøpte på tax free for to år siden siden, eller den «lekre» blå eyelineren du investerte i da du var 17? Du er ikke alene!

Sminke er noe de fleste av oss har blitt nærmest avhengig av i hverdagen, og sminkepungene våre ser ut til å bare bli større og større for hvert år som går – mest fordi vi ikke klarer å kaste de gamle produktene vi ikke bruker lenger.

LES OGSÅ: Denne sminken bør du kaste

En bakteriebombe

Det de fleste imidlertid ikke er klar over, er at produktene som ligger og godter seg i sminkepungen kan bli bakteriebomber over tid, og dette gjelder særlig for maskara og flytende sminkeprodukter.

En undersøkelse gjennomført av motekjeden Debenhams i fjor viste at et fåtall britiske kvinner er klar over hvor lang levetid sminken deres har, og av totalt 1000 spurte, var det bare én av ti som ante at kosmetikken egentlig har en holdbarhetsdato.

Drysser maskaraen? Kast den!

De fleste kan nok si seg enig i at det er irriterende når maskaraen begynner å bli tørr og drysser over hele ansiktet, og dette er også et godt tegn på at det er på tide å hive den i søpla.

For det er faktisk slik at jo lenger du bruker et produkt, jo lettere er det for bakterier eller sopp å feste seg i sminken, og dette kan i verste fall føre til helseskader – som regel i form av øye- eller hudinfeksjoner.

- Hvis en person beholder noe for lenge, heller vann i det, eller hvis produktet blir tatt på regelmessig, så kommer det til å komme bakterier i det, forklarer Kelly Dobos, kosmetisk kjemiker i Cincinnati USA, til helsenettstedet msnbc.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Bakteriebombene vi omgir oss med til hverdags

Fuktige produkter er verstMaskarabruk

Hvor ofte bytter du maskara?
Dr. Andrea Thau, optiker og talsperson for the American Optometric Association, sier at hun behandler én til to kvinner hver måned for kosmetikk-relaterte infeksjoner, og i løpet av fjoråret ble 169 infeksjoner og andre sykdommer relatert til sminke rapportert inn til the Food and Drug Administration i USA.

- De produktene som oftest fører til infeksjoner er kremer, eller ting som er flytende og fuktige, sier Thau.

De vanligste reaksjonene på sminke som er gått ut på dato er økt sensitivitet i huden, svie, at huden blir rød og irritert (noe som kan føre til blemmer, hevelser etc.) og hårtap.

Bakterieinfisert sminke kan også føre til øyekatarr eller sti.

- Sti kan som regel behandles veldig enkelt, men gjør du ikke dette med én gang du merker kløe eller irritasjon, kan det føre til at du får en permanent klump ved øyet, sier Thau.

LES OGSÅ: Hverdagstabber som kan gi dårlig hud

Av og til, kanskje hver sjette måned
 
(38%)
Ofte, helst hver tredje måned
 
(35%)
Sjelden, og hvertfall ikke før den begynner å bli tørr
 
(17%)
Svært sjelden, maks én gang i året
 
(10%)

Husk hvor gammel sminken er

Siden det sjelden står påført holdbarhetsdato på sminke, kan det være vanskelig å vite når produktene egentlig bør kastes, men ifølge ekspertene bør du kvitte deg med flytende sminke og kosmetikk, som maskara, etter tre måneder.

Et enkelt og rimelig triks for å huske når du kjøpte sminken din, er å feste en liten lapp på produktet der du skriver datoen for kjøp.

Dette vil konstant minne deg på hvor lenge det er siden du kjøpte produktet, og minne deg på når bør vurdere å kvitte deg med det.

Ikke ha produktene på badet

Stedet du oppbevarer sminken kan også føre til at flere bakterier vil feste seg i produktene, og særlig badet er en «trussel» mot holdbarheten til produktene.

- Badet er stedet der de fleste av oss oppbevarer sminken vår, og uheldigvis er dette et ypperlig sted for bakterier – det er varmt og det er fuktig, sier Dobos.

Men selv om du oppbevarer produktene langt unna badet, finnes det visse «regler» du bør følge:

 • Ikke bruk eyeliner på innsiden av vippelinjen. Det kan påvirke kjertlene i øyet og føre til at øyet ditt blir tørt og klør.
 • Ikke del leppestift, maskara eller gloss med venner. Ifølge dermatolog Dr. Carolyn Jacob fører nemlig dette til spredning av bakterier, og du kan oppleve å få munnsår, eller andre hudinfeksjoner.
 • Unngå såkalte «tester» i butikken. Hvis du virkelig føler at du må prøve ut et produkt før du kjøper det, så prøv det med en ny og ubrukt bomullsdott eller pinne.
 • Kast produktet om det lukter rart, får annen farge eller annen konsistens.
 • Vask hendene før du stikker en finger ned i en kremkrukke. Slik minsker du sjansen for å forurense produktet med bakterier.
 • Skru korken tett på for å minske tilførsel av vann og luft.

  LES OGSÅ: Slik holder du sminken bakteriefri

  Så lenge holder sminken:

 • Maskara: 3-6 mnd.
 • Eyeliner: 6 mnd.
 • Foundation: 6-12 mnd.
 • Ansiktskkrem: 1 år
 • Sminkefjerner: 1 år
 • Leppestift: 2-3 år
 • Lipgloss: 2-3 år
 • Øyenskygge: 3 år
 • Rouge: 3 år
 • Pudder: 3 år
 • Kajal: 3 år
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer