Tenner

Bytt tannbørste - få hvitere tenner

Sjekk hvordan du kan få perleraden du drømmer om.

BYTT UT TANNBØRSTEN: Dårlig bust kan være årsaken til at du har misfargede tenner. Det er derfor god grunn til å bytte den ut ofte nok. Foto: stokkete - Fotolia
BYTT UT TANNBØRSTEN: Dårlig bust kan være årsaken til at du har misfargede tenner. Det er derfor god grunn til å bytte den ut ofte nok. Foto: stokkete - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvitere tenner? Ja takk!

For mange er likevel ikke dette verdt flere timer i tannlegestolen og tusenvis av kroner.

Det finnes nemlig mange andre triks som kan bidra til et hvitt smil - uten at det trenger å koste for mye tid eller penger.

Noe av det viktigste er imidlertid å forebygge - du bør derfor starte i toalettmappen din.

LES OGSÅ: Oljen dere bør ha på nattbordet

Bytt ut tannbørsten din

Det stemmer, svaret for å få hvitere tenner kan være så enkelt som å kaste den gamle tannbørsten og kjøpe en ny.

Det er nemlig ikke uten grunn at du skal bytte ut tannbørsten din hver tredje måned.

- Når busten blir slitt ned, så vil ikke tannbørsten din rengjøre tennene godt nok, sier Dr. Arthur Glosman, som er tannlege i Beverly Hills, til Mens Health.

SLITEN TANNBØRSTE? Kast den! Det kan hende at det ikke er mer som skal til for at du skal få hvitere tenner.  Foto: Thinkstock
SLITEN TANNBØRSTE? Kast den! Det kan hende at det ikke er mer som skal til for at du skal få hvitere tenner. Foto: Thinkstock Vis mer

Han anbefaler derfor at du bytter ut tannbørsten din med én gang du ser at busten begynner å bøye seg, eller se slitt ut.

Og husk at det ikke er noen grunn til å velge en ny tannbørste med ekstra hard bust for å få hvitere tenner. Ifølge Inger-Lise Mathiesen, tannlege ved OscarsBorr Tannklinikk i Oslo, holder det med en myk bust for de fleste, og for hard bust kan faktisk føre til misfarging.

LES OGSÅ: Et glass melk er alt som skal til

Ja, du bør børste tunga

Ifølge norske eksperter er det liten vits i å pusse tunga eller bruke tungeskrape. så sant du ikke har fått beskjed av tannlegen din - hvert fall når det gjelder å motvirke dårlig ånde.

Det har imidlertid en annen positiv effekt!

Tungen din har nemlig lett for å samle opp bakterier - noe som kan bidra til flekker på tennene, og etter hvert også misfarging.

Dr. Glosman anbefaler deg å bruke en myk tannbørste for å børste tungen. Start helt bakerst på tunga og dra den over med lange drag. Pass på at du skylder av tannbørsten din hver gang, slik at du ikke tar med bakteriene tilbake.

Visste du forresten at du kan bruke tannbørsten din til håret? En tannbørste er nemlig veldig effektivt for å temme de små hårene som pleier å stå til alle kanter i pannen. Det må du imidlertid bruke en egen tannbørste til!

LES OGSÅ: Sminketrikset som gir deg glød og våkne øyne

Skyll tennene med eplecidereddik

Eddik har nok langt flere bruksområder enn du var klar over.

Visste du for eksempel at hvit eller farget eddik er svært effektiv for å ta knekken på bakterier - enten det er på kjøkkenbenken eller i skoene dine.

Eplecidereddik derimot, kan du også bruke på tennene dine.

KAN GI HVITE TENNER: Selv om eplecidereddik mest sannsynlig ikke er like effektivt som andre tannblekingsmetoder, er det en naturlig måte å opprettholde et sunt smil. Foto: Printemps - Fotolia
KAN GI HVITE TENNER: Selv om eplecidereddik mest sannsynlig ikke er like effektivt som andre tannblekingsmetoder, er det en naturlig måte å opprettholde et sunt smil. Foto: Printemps - Fotolia Vis mer

Selv om det ikke er like effektivt som mange andre behandlinger som skal bidra til å bleke tennene, er det en naturlig måte å opprettholde et sunt smil.

Dr. Glosman anbeflaer at du blander ut en del eplecidereddik med to deler vann og gurgler det rundt i munnen i omtrent ett minutt.

LES OGSÅ: 10 ting som kan ødelegge smilet ditt

Spis frukt og grønnsaker

På samme måte som at det du spiser i stor grad kan være årsaken til at tennene dine blir misfarget, kan det også bidra til hvite tenner.

Spesielt frukt og grønnsaker - gjerne som knaser litt ekstra, er bra for tannhelsen og kroppen din. Spis for eksempel gulrøtter, epler og blomkål - aller helst rå. Det holder tennene rene og fjerner flekker og plakk, som er en av de store årsakene til at du får hull.

Spiser du frukt som inneholder mye syre - som for eksempel appelsin, sitron og lime, kan det imidlertid være lurt å skylle munnen etterpå. Syre bryter ned emaljen på tennene dine og gjør den mer utsatt for skader og slitasje. 

Det samme gjelder juice - dropp derfor juice og syrlig frukt rett før tannpussen.

- Dropp appelsinjuice eller andre syrlige drikker til kveldsmat, siden det kan føre til at tannpussen etterpå skader emaljen, har ernæringsfysiolog Camilla Andersen, tidligere uttalt til KK.no.

HOLD DEG UNNA: Dropp sitrusfrukter og juice hvis du har brent deg på tunga.  Foto: Thinkstock.com
HOLD DEG UNNA: Dropp sitrusfrukter og juice hvis du har brent deg på tunga. Foto: Thinkstock.com Vis mer

LES OGSÅ: Fastematen du vil elske

Styr unna mat som misfarger

Appelsinjuice, appelsiner, sitron og lime er ikke det eneste av mat og drikke som kan bidra til å misfarge tennene dine.

Blant de vanligste synderne finner du rødvin, kaffe, te, blåbær, soyasaus, tobakk og den verste av dem alle; brus - også lettbrus.

I et mikroskop vil en tann se ut som en svamp med mange åpne kroker og kriker, og syre i matvarene åpner disse ytterligere og kan skape flekker med sin egen mørke farge.

Dette gjelder spesielt matvarer som er sure. Det vil si at de har en pH-verdi under 7.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer