Tannbørste

Bytt tannbørsten når busten er slitt

Og putter du den i mikroen regelmessig, kan den holde seg bakteriefri og fin litt lenger.

TANNBØRSTE: Spriker busten på tannbørsten din er det nok høyst på tide å bytte den ut med en ny.  Foto: Thinkstock
TANNBØRSTE: Spriker busten på tannbørsten din er det nok høyst på tide å bytte den ut med en ny. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Husker du ikke når du byttet tannbørste sist? Da er det nok på høy tid å investere i en ny.

Tenk deg at du bruker en spiseskje og legger den skitten tilbake i skuffen, til tross for at du bruker den daglig. Slik er det med tannbørsten din også.


LES OGSÅ: Ikke puss tennene rett etter et måltid

SLITEN BUST: Har busten på tannbørsten din blitt utslitt - som på børsten til høyre på dette bildet, bør den byttes ut, ellers får du ikke riktig rengjøringseffekt av den.  Foto: Thinkstock
SLITEN BUST: Har busten på tannbørsten din blitt utslitt - som på børsten til høyre på dette bildet, bør den byttes ut, ellers får du ikke riktig rengjøringseffekt av den. Foto: Thinkstock Vis mer

Busten står til alle kanter

Det har blitt gitt mange anbefalinger om hvor ofte vi bør bytte ut tannbørsten. Noen tannleger sier én gang i måneden, eller hver tredje uke, mens andre mener den bør erstattes så ofte som hver 14. dag.

Ifølge Everydayhealth.com kommer det an på busten på tannbørsten. Den er nemlig utformet slik at den vil gi deg optimal rengjøringseffekt når den har den opprinnelige formen.

Men når busten spriker i alle retninger vil rengjøringseffekten avta. Dette vil igjen forårsake en ikke optimal tannpuss, og øke fare for hull og tannkjøttsykdommer, selv ved anbefalt tannbørsting to ganger daglig.


Se på busten først

Tannlege Kaare Mathiesen, som også er blant ekspertene på Lommelegen.no, forteller at utseendet til tannbørsten har mer å si enn hvor gammel den er.

– Jeg mener du bør bytte tannbørste når du ser at den er slitt. Det avhenger av hvor hardt og ofte du bruker den. Hvis den ikke ser innbydende ut og bustene spriker mer enn vanlig, ja da bør den byttes ut, sier han til KK.no.

Kok den i oppvaskmaskinen

Så lenge busten på tannbørsten ser grei ut, kan den altså få «leve» litt lenger. Og et genialt tips for å gi børsten enda lenger holdbarhet, er å fjerne litt av bakteriene på den regelmessig.

En gjennomsnittlig tannbørste er nemlig som den reneste bakteriebombe å regne, men ifølge tannlege Mathiesen trenger du ikke kaste tannbørsten for å bli kvitt bakteriene.

– Det viktigste er at tennene blir rene når du bruker tannbørsten. Det kan derfor være lurt å koke tannbørsten av og til. Gjerne i en skål i mikrobølgeovnen eller i oppvaskmaskinen. Gjør du dette reduseres bakterieveksten betydelig, sier han.

(OBS: Dersom busten er utslitt, er det liten vits i å putte tannbørsten i mikroen eller oppvasksmaskinen. Da bør den byttes ut uansett .)

LES OGSÅ: Perfekte tenner uten tannbørste

Slik holder du børsten ren

KK.no har tidligere skrevet ned fem tips som hjelper deg å holde tannbørsten ren.

Nedenfor får du disse:
• Legg ned toalettlokket før du skyller ned. Da unngår du å spre bakterier med eventuell vannsprut (kan nå frem til tannbørsten).
• Flytt tannbørsten inn i et skap - da er den ikke så utsatt lenger.
• Sett tannbørsten i et glass med kosten opp. Slik tørker den fortere. Tørre flater er ikke så tiltrekkende for bakterier.
• Dypp børsten i hydrogenperoksid en gang i uka, det dreper bakteriene som måtte befinne seg på den.

LES OGSÅ: Tannbørsten som ikke lar deg pusse feil

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer