Kostholdstips

Bytt ut brødskiven med grove vafler

Sunnere og mer næringsrike enn grovt brød, ifølge ernæringseksperten.

MER NÆRINGSRIKT: Ifølge ernæringsfysiolog Camilla Andersen er grove vafler, laget på grovt mel, egg og melk, mer næringsrikt enn grove brødskiver. Foto: Getty Images/iStockphoto
MER NÆRINGSRIKT: Ifølge ernæringsfysiolog Camilla Andersen er grove vafler, laget på grovt mel, egg og melk, mer næringsrikt enn grove brødskiver. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Få ting er så godt som ferske, nystekte vafler med geitost, rømme og syltetøy - eller sukker.

Likevel er dette en rett de fleste av oss forbinder med helghygge, og det er slett ikke noe vi har fått anbefalt å spise hver dag – blant annet fordi de ofte inneholder hvitt mel og sukker.

LES OGSÅ: Her er den perfekte matdagen

ERNÆRINGSEKSPERT: Camilla Andersen er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no. Foto: SomeBody/Martin Andersen
ERNÆRINGSEKSPERT: Camilla Andersen er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no. Foto: SomeBody/Martin Andersen Vis mer

- Inneholder flere næringsstoffer


At vafler har fått rykte på seg for å være usunne er imidlertid helt ufortjent, mener Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no.

Lager du dem «riktig» – med grovt mel, egg og melk, kan vafler nemlig være like sunne – og faktisk mer næringsrike, enn for eksempel grove brødskiver.

Med andre ord - et supert alternativ til både frokost, lunsj og kveldsmat.

- Grove vafler laget på grovt mel, egg og melk inneholder flere næringsstoffer enn et grovt brød bakt på grovt mel og vann. Egg inneholder nesten alle næringsstoffene vi trenger, i større eller mindre mengder og er derfor med på å gjøre vafler mer næringsrikt enn et brød som er bakt på mel, gjær og vann, sier Andersen til KK.no:

- I tillegg bidrar melk også med proteiner, vitaminer og mineraler. Grove vafler kommer innenfor «grovt» på brødskalaen som benyttes til merking av brød. I tillegg har grove vafler altså mer næringsstoffer på grunn av egg og melk.

LES OGSÅ: Er spelt sunnere enn annet mel?

VARIER: Grove vafler er perfekt som variasjon til brødmat, eller som sunnere vafler til søndagskos. Foto: Getty Images/Image Source
VARIER: Grove vafler er perfekt som variasjon til brødmat, eller som sunnere vafler til søndagskos. Foto: Getty Images/Image Source Vis mer

Perfekt for brødleie barn og voksne

Ønsker du et alternativ til brødmaten, kan altså grove vafler være supert. Det samme gjelder hvis du ønsker sunnere vafler til søndagskosen.

- Grove vafler er supert å variere brødmaten med. De er ikke søte og passer sammen med for eksempel ost og skinke, smøreost med paprika, egg og kaviar eller bananbiter. Det er bare å prøve seg frem med det pålegget du liker, eller spise dem som de er, sier Andersen:

- Det er også et smart triks for matleie eller småspiste barn. Rart med det; når maten får hjerteform som en vaffel – da går det unna.


I sin oppskrift, som også er publisert på Somebody.nos Facebookside har Andersen byttet ut alt av hvetemel med fullkornshvetemel, og årsaken til dette er enkel.

- Fullkornhvetemel har samme bakeegenskaper som hvetemel, i tillegg til at næringen fra fullkornet er bevart. Du får også med deg fiberet, som er bra for å holde magen i form og gir mer metthet, forklarer Andersen.

Her er oppskriften:

(blandes ut som vanlig vaffelrøre)
 • 1 1/2 dl fullkorn hvetemel
 • 1 1/2 dl sammalt hvete, fin
 • 1 dl havregryn
 • 2 egg
 • 4 dl melk
 • 2 ss flytende margarin
 • 1/2 ts salt
 • 1/2 ts bakepulver

  LES OGSÅ: Få fiberet til å funke

  Denne artikkelen har tidligere vært publisert på KK.no, men har blitt funnet frem for å glede nye lesere.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer