Lage Kjeks

Bytt ut brødskiven med kjeks

Trenger ikke bety masse fett og kalorier.

BORT MED BRØDET: Om du lager sunne kjeks, kan du fint bytte ut vanlig butikkbrød med kjekskos. Foto: Linda Marie Stuhaug
BORT MED BRØDET: Om du lager sunne kjeks, kan du fint bytte ut vanlig butikkbrød med kjekskos. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Begynner du å bli lei brødskiver som mellommåltid?

Ifølge Birger Svihus, som er professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, kan du faktisk fint velge kjeks framfor brød.

Men, da må det være den «riktige» typen kjeks.

LES OGSÅ: Tre måter å lage knekkebrød på

Erter og bønner

Hva som er en sunn kjeks avhenger av livssituasjonen, ifølge Svihus.

- Men, for en gjennomsnittsnordmann som konstant står i fare for å bli for fet som følge av et for høyt inntak av fett, sukker og mel, vil det viktigste være å redusere innholdet av disse ingrediensene i kjeksen, sier han til KK.no.

Svihus forklarer videre at nøkkelen til sunne kjeks, er å bruke ingredienser som gir mye fiber, er rikere på mineraler og vitaminer, og inneholder lite salt.

- Dette kan gjøres ved å erstatte en del av melet med fiberrike ingredienser, for eksempel hvetekli, og å redusere fettinnholdet så mye som mulig, forklarer han.

Svihus anbefaler at man bruker belgvekster som erter og bønner som erstatning for mel, siden belgvekstene inneholder mer proteiner og mindre stivelse, og samtidig er rikere på mineraler og vitaminer.

Planteoljer kan med fordel erstattes av hele oljefrø, som sesamfrø, valmuefrø, eller med nøtter.

- På denne måten vil man få i seg mye fiber, vitaminer og mineraler i tillegg til selve planteoljen. Om man lager sine egen kjeks, vil nok saltinnholdet også ofte bli betydelig redusert, forklarer han.

LES OGSÅ: Dette er den sunneste melken

Sunne oppskrifter

Så som du sikkert nå har begynt å forstå, så er det altså ikke kjeksene vi forbinder med lørdagskos og hygge, som er de vi kan erstatte brødet med.

- Nei, man bør unngå de vanlige kjeksene i butikken om man er opptatt av å spise sunt. Disse kjeksene er stappfulle av siktet hvetemel, usunt fett og masse salt, og inneholder i tillegg svært lite av livsviktige vitaminer og mineraler, ifølge Svihus.

Men sunn hjemmelaget kjeks kan også smake kjempegodt!

Christina Slette Johnsen, som driver helse- og livsstilsbloggen Lovely.liller.com, har for eksempel disse to oppskriftene på sunne kjeks og knekkebrød. Den første er uten nøtter, vegansk, lavkarbo og paleo, den andre rik på proteiner og fettsyrer.

Oppskrift på frøknekkebrød/kjeks

55g linfrømel av lyse linfrø
26g lyse linfrø
40g chiafrø
1/4 ts hvitløkspulver eller løkpulver
1/2 ss urtesalt eller havsalt*
2 ss olivenolje
ca 2,5 dl vann eller buljong

*Tilsetter du buljong kan du sløyfe saltet da buljong oftest inneholder salt.

Bland sammen alt det tørre og tilsett så vann/buljong og olje. Bland sammen og la svelle i 10 minutter. Nå skal frøene ha sugd til seg vesken og blitt til en tykk masse.

Fordel massen på en bakepapirkledd stekeplate. Glatt ut med en slikkepott. Steketiden vil variere ettersom hvor tykk eller tynn du fordeler massen.

Stek i forvarmet ovn på 200 grader i 15 minutter. Skjær knekkebrød eller kjeks med en kniv eller pizzahjul. jeg fikk ca 24 mindre kjeks. Sett tilbake i ovnen i 15 minutter til. Ta så ut av ovnen, snu knekkebrødene/kjeksene og stek på den andre siden i 5-10 minutter. Pass på den siste stekerunden slik at ingenting blir svidd. Avkjøl.

SUNT OG GODT: Vanlig butikkbrød kan fint byttes ut med blogger Christina Slette Johnsens supersunne frøknekkebrød. Foto: Christina Slette Johnsen
SUNT OG GODT: Vanlig butikkbrød kan fint byttes ut med blogger Christina Slette Johnsens supersunne frøknekkebrød. Foto: Christina Slette Johnsen Vis mer

LES OGSÅ: Spiser du kun eggehviten?

Oppskrift på mandelkjeks med chiafrø - 20 stk
95 g mandelmel
2 ss chiafrø
1 egg
1 ss olivenolje eller smeltet kokosolje
1 klype salt
1 klype pepper

Forvarm ovnen til 160 grader. Bland sammen alle ingrediensene i en bolle.
Bland sammen til en jevn deig. Ha et bakepapir på et stekebrett og legg deigen oppå. Legg et bakepapir over deigen og kjevl ut til ca 1/2 cm tykkelse. Stek deigen i ca 5 minutter, og ta ut stekebrettet. Skjær ruter med en kniv, og returner brettet til ovnen. Stek i 15 minutter, eller til overflaten har blitt gylden. Avkjøl. Nyt dine hjemmelagde chiakjeks med ønsket pålegg.

CHIAFRØ: Blogger Christina Slette Johnsen har delt en deilig oppskrift på mandelkjeks med chiafrø med KK.nos lesere. Foto: Christina Slette Johnsen
CHIAFRØ: Blogger Christina Slette Johnsen har delt en deilig oppskrift på mandelkjeks med chiafrø med KK.nos lesere. Foto: Christina Slette Johnsen Vis mer

Linda Marie Stuhaug driver bakebloggen Lindastuhaug.blogg.no, hvor hun deler sin lidenskap for sunn mat og trening. Hun kan friste med en oppskrift på sukkerfrie havrekjeks:

Oppskrift på sukkerfri havrekjeks, 15-20 stk
3 dl (glutenfri) havregryn
1 dl valgfri melk
40 g ekte smør, evt. melkefri margarin eller cocosa
1 ts bakepulver
1 ss sukrin gold, eller anna søtning
1 ss valgfritt mel, eg brukte kokosmel
1/4 ts salt
Evt. smakstilsetning
Kanel, kardemomme, vanilje eller lignande

  • Slå melka over havregrynene og la trekke 5 minutter. Bland så inn smelta smør og resten av ingrediensane. Bruk litt ekstra mel til utbaking på kjøkkenbenken, kjevle deiga forsiktig ut i 2-4 mm tjukkelse og stikk/ skjær ut former.  
  • Bruk en steikespade eller lignande for å flytte kjeksene fra kjøkkenbenken til en bakepapirkledd langpanne. Steik på 180 grader i ca. 15 minutter, eller til kjeksene er blitt godt gylne i kantane.
  • Lat opp døra, slipp ut varme og la deretter kjeksene stå i ettervarmen  1 times tid. Da sikrer du deg sprøere kjeks. Avkjøl og oppbevar i romtemperatur.
UTEN SUKKER: Blogger Linda Marie Stuhaugs sukkerfrie kjeks kan bli en hit i heimen. Foto: Linda Marie Stuhaug
UTEN SUKKER: Blogger Linda Marie Stuhaugs sukkerfrie kjeks kan bli en hit i heimen. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

LES OGSÅ: - Avokado er slankende

Og skulle du være i tvil, professor Svihus kan betrygge oss med at man faktisk kan bytte ut det gode gamle brødet med kjeks som mellommåltid:

- De vanlige sterkt fetende kjeksene vi finner i butikken er altså ikke noe godt alternativ til brødet eller som mellommåltid, men om sunne, hjemmelagde kjeks eller knekkebrød, slik som beskrevet ovenfor lages, kan disse være et sunnere måltid enn et gjennomsnitts brødmåltid.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer