Bakteriebomber

Bytt ut håndklærne 1-2 ganger i uken

De kan nemlig bli bakteriebomber etter svært kort tid!

BØR BYTTES UT OFTERE: Du bør aller helst bytte ut håndklærne dine 1-2 ganger i uken.  Foto: Kirill Kedrinski - Fotolia
BØR BYTTES UT OFTERE: Du bør aller helst bytte ut håndklærne dine 1-2 ganger i uken. Foto: Kirill Kedrinski - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Håndklær er noe de fleste av oss har hengende rundt omkring i hjemmet. Et brukes til å tørke hendene etter at du har vært på toalettet, et annet til å tørke over kjøkkenbenken, et tredje til å tørke vinglassene fra i går og et fjerde til å tørke kroppen etter dusjing.

Ja, håndklær er rett og slett noe de fleste av oss ikke kan klare seg uten.

Men selv om håndklær gjerne forbindes med hygiene og renhold, trenger ikke det bety at de er spesielt rene.

LES OGSÅ: Derfor bør du tørke deg skikkelig etter dusjing

BAKTERIEBOMBE: Særlig dohåndklær - som du tørker deg med etter å ha vært på toalettet, kan fort bli litt gufne.  Foto: tab62 - Fotolia
BAKTERIEBOMBE: Særlig dohåndklær - som du tørker deg med etter å ha vært på toalettet, kan fort bli litt gufne. Foto: tab62 - Fotolia Vis mer

Bytt et par ganger i uken


Håndklær som henger ved siden av vasken, doen, over badekaret, eller over kjøkkenkranen, kan - som KK.no tidligere har skrevet, bli de reneste bakteriebomber. Og selv om håndkleet på badet ser fint og rent ut, er det ikke bare den synlige skitten du bør være obs på.

Håndklærne kan nemlig bli en smittekilde – særlig hvis det er sykdom i familien og håndklærne brukes mye. Håndklær som ikke vaskes ofte nok, kan også begynne å lukte vondt.

– Det er alltid komfortabelt å tørke seg med håndklær som er rene. Over tid vil mikroogranismer kunne gi vond lukt og det vil føles ubehagelig å tørke seg med det. Hvor ofte man må skifte kommer an på hvor ofte det brukes, men jeg vil anbefale cirka to ganger per uke, sier Malin Skaar, Leder for Forbrukerservice i Lilleborg as, til KK.no.

LES OGSÅ: Husk å vaske hårbørsten

KAN VÆRE SKITTENT LIKEVEL: Selv om det mørke håndkledet ditt ikke ser skittent ut, betyr det ikke at det ikke er det... Foto: neirfy - Fotolia
KAN VÆRE SKITTENT LIKEVEL: Selv om det mørke håndkledet ditt ikke ser skittent ut, betyr det ikke at det ikke er det... Foto: neirfy - Fotolia Vis mer

Ekstra viktig med små barn

Har du små barn i huset, er det også lurt å bytte ut og vaske håndklærne oftere enn du tror.

– Har har du små barn i huset som kanskje ikke vasker seg ordentlig på hendene før de tørker av seg på håndklærne, bør du nok rengjøre de forholdsvis ofte. Det samme gjelder hvis noen er syke, har Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent: Enkelt og greit», tidligere uttalt til KK.no:

– Vanlige håndklær, som de som henger ved siden av vasken, kan altså være greie å bytte ut og vaske et par ganger i uken, og dusjhåndklær kan byttes ut og vaskes kanskje én til to ganger i uken.


LES OGSÅ: Hvor ofte bytter du sengetøyet?

Heng opp håndklærne med én gang

Ønsker du at håndklærne dine skal holde seg brukbare lengst mulig, er det også ekstra viktig at du henger dem opp på et tørt sted med én gang du er ferdig med å bruke de.

Dette gjelder også etter at de er ferdigvasket i vaskemaskinen.

– Det som er sikkert er at hvis håndkleet er fuktig, så vil mikroorganismene formere seg. Det er for eksempel derfor man bør ta ut vasken av trommelen og henge det opp til tørk innen rimelig tid. Et fuktig håndkle over tid vil også kunne gi mugg, forklarer Skaar.

Også Hagesæther er enig i dette.

– Det absolutt viktigste er at du henger opp håndkleet på et tørt sted med én gang etter bruk, slik at det blir fort tørt. Lar du det ligge i en våt haug på badegulvet, eller henge i masse fukt, får nemlig bakteriene tid til å feste seg og gro, har hun fortalt.

LES OGSÅ: Vasker du klærne dine på økoprogram?

Vask på 60 grader

For å få dusjhåndklærne dine skikkelig rene og bakteriefrie, bør de vaskes på 60 grader. Og dersom de er laget av bomull kan de til og med vaskes på 90 grader innimllom.

Det samme gjelder for gjestehåndklær, eller dohåndklær.

– Det er viktig at ved vask av håndklær at man vasker ved minimum 60 grader. Da dør mikroorganismene og håndklærne blir hygienisk rene, forteller Skaar.

Tørkehåndlær som brukes til oppvask og lignende ting på kjøkkenet bør vaskes/byttes ut litt oftere enn kroppshåndklær – gjerne et par ganger i uken. I tillegg er det svært viktig at du henger de opp til tørk med én gang.

Husk også å vaske/bytte ut håndklærne dine før de begynner å lukte. Da er det nemlig allerede for sent – og bakteriene er på plass. I tillegg bør du alltid vaske nye håndklær i vaskemaskinen før bruk.

Da får du nemlig fjernet eventuelle kjemikalier som sitter igjen etter farging, samt støv og skitt som kan sitte i fra butikken, i tillegg til at det bedrer oppsugingseffekten.

LES OGSÅ: Hvor ofte rengjør du treningsmatten?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer