Kalkun

Bytt ut kylling med kalkun

Kalkun er like sunt og kan brukes til det meste.

KALKUN: Er du lei av den gode gamle kyllingmiddagen? Hva med å bytte ut kyllingen med kalkun. Det er like sunt og magert, og smaker supergodt! Foto: Shutterstock / Elenadesign
KALKUN: Er du lei av den gode gamle kyllingmiddagen? Hva med å bytte ut kyllingen med kalkun. Det er like sunt og magert, og smaker supergodt! Foto: Shutterstock / Elenadesign Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Både helsemyndighetene og ernæringseksperter anbefaler at flere av oss velger magre kjøttprodukter som fjørfe, fremfor rødt og bearbeidet kjøtt, som svin, storfe og sau.

Årsaken til at dette er viktig, er at forskning har vist at et høyt inntak av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt gir økt risiko for kreft i tykk- og endetarm.

Selv om kylling kanskje er førstevalget til mange, skal du ikke glemme kalkun som et alternativ. 

Det er akkurat like sunt og fås kjøpt som både fileter, biffer, pålegg og pølseråvarer av fuglen. 

LES OGSÅ: Dette er det sunneste pålegget du kan velge

EKSPERTEN: Malén Gudbrandsgard. Foto: Privat
EKSPERTEN: Malén Gudbrandsgard. Foto: Privat Vis mer

Kalkun er et like sunt og magert alternativ, som inneholder mer protein

Malén Gudbrandsgard, som er ernæringsfysiolog, forteller at kalkun er akkurat like sunt og magert som kylling. 
 
- Mesteparten av fettet i kalkun og kylling sitter rett under skinnet. Beholder du dette på er kalori- og fettinnholdet følgende:
 
- Med skinn inneholder kyllingbrystet 126 kalorier og 4,6 gram per 100 gram, mens kalkunbryst inneholder 177 kalorier og 6,9 gram fett per 100 gram.
 
Fjerner du skinnet sitter du derimot igjen med svært sunt og magert kjøtt.

- Det er marginale forskjeller mellom kylling og kalkun uten skinn. Kyllingbryst har 104 kalorier per 100 gram, 24 gram proteiner og 1 gram fett. Kalkunbryst har 143 kalorier per 100 gram, 31,6 gram protein og 1,8 gram fett, sier hun. 

KALKUNBRYST MED SKINN: Mesteparten av fettet i kalkun sitter rett under skinnet. Beholder du dette på vil kalori- og fettinnholdet øke. Foto: Shutterstock / Magdanatka
KALKUNBRYST MED SKINN: Mesteparten av fettet i kalkun sitter rett under skinnet. Beholder du dette på vil kalori- og fettinnholdet øke. Foto: Shutterstock / Magdanatka Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du saftig kyllingfilet hver gang

Inneholder viktige næringsstoffer

Vil du anbefale folk å bytte ut kyllingen med kalkun noen ganger i uken?  

- Ja, det vil jeg, da et variert kosthold alltid er å anbefale. Å spise balansert og variert bidrar til at man får mer av de næringsstoffene kroppen trenger. 

- Å variere mellom å ha kylling og kalkun til lunsj, middag eller på brødskiven vil være et godt tiltak for å optimalisere inntaket av næringsstoffer. 

Videre forteller at hun at kalkun, i likhet med kylling, inneholder en rekke viktige næringsstoffer kroppen vår har godt av.
 
- Felles for proteinene i disse fjærkreene er at de har høy biologisk verdi, som er nært proteinene kroppen vår trenger for å fungere. 

- Disse to flotte råvarene er også rike på næringsstoffer som kalium, selen og vitamin B. Kalkunfilet har imidlertid et utpekt høyere innhold av vitamin B12 - et vitamin som er livsnødvendig og viktig for normal nervefunksjon og dannelsen av blodceller.

Siden kroppen ikke kan lage dette vitaminet på egenhånd, er det nødvendig å få det i seg gjennom kosten. 

FAJITAS MED KALKUN: Kalkun har nesten akkurat de samme bruksområdene som kylling. Hva med å lage fajitas med kalkun? Foto: All Over Press
FAJITAS MED KALKUN: Kalkun har nesten akkurat de samme bruksområdene som kylling. Hva med å lage fajitas med kalkun? Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Så mye protein kan du spise

Lag fajitas med kalkun 

Trenger du litt inspirasjon til hva du kan lage med kalkun? Hva med å lage fajitas med kalkun i stedet for kylling? Nedenfor finner du oppskriften: 

Ingredienser

 • 2 kalkunbryst i strimler
 • olivenolje
 • 1 løk i båter 
 • 1 grønn paprika i strimler
 • 2 ts knust spisskummen
 • saft av 1 lime
 • salt
 • 1 klype sukker


Salsa

 • 2 avokado
 • saft av 1 lime
 • 2 ss finhakket rødløk
 • hakket grønn chili, etter smak
 • 1 dl hakket koriander


Tilbehør

 • lune tortillalefser
 • mer koriander
 • limebåter
 • god chilisaus


Slik gjør du: Stek kalkunen til den er gyllen og nesten gjennomstekt i litt olje i en stor panne. Ha løk og paprika i pannen sammen med kalkunen, og krydre med spisskummen, lime, salt og en klype sukker. Stek til kulkunen er gjennomstekt, og grønnsakene møre.

Skjær avokadokjøttet i terninger. Vend dem sammen med limesaft, rødløk, chili og koriander, og smak til med salt.
 
Server kalkunfajitas med avokadosalsa, lune tortillalefser, koriander, lime og en god chilisaus.

God middag!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer