Noen fordi de ønsker å gå ned noen kilo mot sommeren, andre fordi de er opptatt av å gi kroppen de næringsstoffene den trenger.
Til nå har du helt sikkert lært at salaten er en sunnhetsbombe, og at sjokolade og potetchips ikke kan nytes hver eneste dag.
Men enten du ønsker å gå ned i vekt eller ikke, skal du ikke glemme at det finnes mange gode alternativer der ute som er mye sunnere og som smaker utrolig godt.
LES OGSÅ: Denne maten kan faktisk gi deg rynker
Bytt ut lettrømmen med yoghurt
En stor favoritt i godteriskålen til nordmenn er potetchips med dip, og det er et velkjent fenomen at du ikke klare å stoppe før noen av bollene er tomme.Men det er fort gjort at samvittigheten gnager etter at du på en halvtime har slukt godt over 1200 kalorer.
Heldigvis finnes det noen enkle triks som reduserer innholdet av både fett og kalorier. Et av dem er bytte ut lettrømmen med tzatziki eller kesam.
- En dip som er basert på yoghurt eller kesam er et bedre alternativ til rømme. Disse har generelt mindre fett, men også mye mindre mettet fett, forteller Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog og daglig leder av Somebody.no (Ekstern lenke).
LES OGSÅ: Bytt ut hvetemelet med dette

Derfor er yoghurt mye bedre
I tillegg til at gresk yoghurt og kesam er en god erstatning til mange varianter av yoghurt på grunn av sukkerinnholdet, er det også supert å bruke til matlaging.De naturlige variantene er ikke søte i smaken, inneholder halvparten så mye kalorier som du finner i lettrømme og opp mot tre ganger så mye proteiner, som bidrar til å gi deg energi og holder deg mett lenger.
Det lave innholdet av karbohydrater i gresk yoghurt hjelper også med å holde blodsukkeret på et stabilt og sunt nivå.
Neste gang du setter frem potetchips-bollen prøv å blande ut dipmixen med kesam (gjerne også lett) eller gå for en ny vri med tzatziki laget på gresk yoghurt.
Hvis du virkelig ønsker å gjøre snacksen sunnere kan du lage potetchipsen selv, slik at du bedre har oversikt over fett- og saltinnhold.
LES OGSÅ: Den store potetgull-testen
Slik lager du din egen tzatziki
Oppskrift fra matprat.no (ekstern lenke).Ingredienser:
Slik gjør du: Riv agurken på et rivjern, ha det i en skål og dryss over salt. La det stå og trekke i ca. 10 minutter før du presser ut vannet. Deretter blander du dette sammen med finhakket hvitløk og yoghurt. Smak til med nykvernet pepper.
LES OGSÅ: Frukten som gjør magen flat