Turmat

Bytt ut matpakken med dette

Det finnes langt mer spennende mat enn bare brødskiver.

FRISTENDE: Ønsker du at nistepakken skal være et høydepunkt på turen? Da bør du prøve deg på denne fristende turmaten. Foto: Linda Marie Stuhaug
FRISTENDE: Ønsker du at nistepakken skal være et høydepunkt på turen? Da bør du prøve deg på denne fristende turmaten. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er ingen hemmelighet at vi er en ihuga matpakkenasjon, og brødskiva er kanskje vårt mest populære valg av nistemat.

Men det er jo ikke akkurat spennende mat. Det finnes tross alt så mye annet godt du kan ha med deg på tur. 

Uansett om du skal legge ut på fjelltur, kose deg i slalåmbakken, eller på langtur i skisporet, burde matpausen være et høydepunkt. Heldigvis trenger det slett ikke være så vanskelig å lage noe godt.

Vi har snakket med to matbloggere som gir deg sine beste tips til spennende nistemat du kan ha med på turen.

LES OGSÅ: Disse er helt geniale på tur

Grove vaffelwraps

Matbloggeren Linda Marie Stuhaug har et godt lunsjtips som er helt supert å ha med i matboksen eller som turmat når man er ute i aktivitet – nemlig grove vaffelwraps med pålegg.

Godt og riktig påfyll er viktig når man er timevis i aktivitet, dette er derfor nistemat bloggeren selv gjerne tar med seg på topptur.

Vaflene kan fint lages kvelden i forveien med pålegg, og pakkes inn i folie så matpakken er klar om morgenen. Og de er både uten sukker og gluten, men kan fint også lages uten melk.

LES OGSÅ: Nistemat til bålkosen

ENERGI: Grove vaffelwraps med pålegg er ypperlig som turmat for både store og små. Foto: Linda Marie Stuhaug
ENERGI: Grove vaffelwraps med pålegg er ypperlig som turmat for både store og små. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Oppskrift fra: Linda Stuhaug
Gir cirka 4 til 5 vafler

2 egg
70 g kesam, evt. soyayoghurt eller søtpotetmos
60 g (glutenfritt) havremel
20 g valgfritt mel, for eksempel kokosmel, fiberfin eller bokhvete
½ ts bakepulver
1/3 ts salt, og annet krydder etter ønske
Vann til passe konsistens

Slik gjør du: Miks sammen ingrediensene til en passe tynn vaffelrøre, og la den svelle i 5 minutter før du steker vaflene gylne i vaffeljern. Ha gjerne smakfulle krydder som chilli, hvitløk, pepper, urter og lignende i røra for god smak. Bruk gjerne litt smør eller cocosa om det er nødvendig.

Fyll vaflene med valgfritt pålegg og grønnsaker. Her har hun brukt philadelphia, grønn pesto, kalkunpålegg, knust fetaost, spinat og rødløk, og rullet det sammen til wraps.

Søte eggmuffins

Egg er en god kilde til proteiner, og gir masse energi til lange dager ute i naturen. Stuhaug har derfor eksperimentert seg fram til disse søte eggmuffinsene, som både smaker godt og er enkle å ha med seg i matpakken.

MUFFINS: Disse søte eggmuffinsene er som en miniomelett. De kan lages i mange ulike varianter - alt etter hva du ønsker å bruke av grønnsaker, kjøtt og krydder. Foto: Linda Marie Stuhaug
MUFFINS: Disse søte eggmuffinsene er som en miniomelett. De kan lages i mange ulike varianter - alt etter hva du ønsker å bruke av grønnsaker, kjøtt og krydder. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Oppskrift fra: Linda Stuhaug
Gir mellom 6 til åtte stykk 

Valgfrie grønnsaker (Stuhaug har brukt brokkolibuketter, hakket paprika og spinat)
120 g Skinke 
5 egg 
2 ss kesam - bruk gjerne kokosmelk for melkefri variant 
Krydder – (salt, pepper, aromat, grovkverna chilli og hvitløk)
0,5 ts bakepulver
Evt. en skvett vann/melk

Slik gjør du: Spray gjerne muffinsformer eller silikonformer. Visp sammen egg, kesam, krydder, bakepulver og spinat i en bolle. Fordel skinke og resten av grønnsakene i formene, hell over eggeblandinga og strø over siste resten av skinke og grønnsaker på toppen. Stek midt i ovnen på 175 grader i 20-25 minutt, alt etter hvor store de er. Server gjerne sammen med en frisk salat, knaskegrønt eller andre grønnsaker. 

LES OGSÅ: Boller uten dårlig samvittighet

Halvgrove pizzasnurrer

Marianne Reinskou Granerud bak Matpakkebloggen foreslår at du lager halvgrove pizzasnurrer til nistemat. Disse er kjempegode til lunsj, i matpakken eller på tur. De kan godt fryses og tas opp til tining i kjøleskapet dagen før de skal spises.

Oppskrift fra: Matpakkebloggen.no
Gir 32 pizzasnurrer

PIZZASNURRER: Glem kjedelige boller, disse pizzasnurrene er langt mer spennende å ha med på tur. Foto: Marianne Reinskou Granerud, Matpakkebloggen.no
PIZZASNURRER: Glem kjedelige boller, disse pizzasnurrene er langt mer spennende å ha med på tur. Foto: Marianne Reinskou Granerud, Matpakkebloggen.no Vis mer

Pizzadeig:
6 dl sammalt hvete, grov
10 dl hvetemel
50 g gjær
6 dl vann
125 g smør
1 ts salt
2 ts oregano
1 ts hvitløk

Fyll:
800 g kjøttdeig
5 dl pizzasaus 
Ca. 250 g hvitost

Slik gjør du: Bland det tørre i en bolle. Smelt smøret, tilsett vannet, varm til cirka 37 grader. Løs opp gjæren i væsken. Hell væsken opp i det tørre, elt deigen. Settes til heving i 30 minutter. Stek kjøttdeigen i flere omganger. Bruk sterk varme slik at du steker fremfor å koke. Bland i pizzasausen. Stek gjerne litt løk sammen med kjøttdeigen hvis du vil.

Del deigen i to. Kjevle ut hver del til et rektangel og fordel ut halvparten av fyllet. Du kan gjerne drysse litt av osten inni. Rull sammen, del hver halvpart i 16 biter. Legg på stekeplate, dryss over osten. Settes til etterheving i ca. 30 minutter før de stekes i ovnen i 15 minutter på 230 grader.

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

Muffins med squash og ost

Oppskrift fra: Fru Timian
Gir 12 muffins 

250 g hvetemel
50 g lettkokt havregryn
2 ½ ts bakepulver
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper
150 g squash
150 g hvitost, gjerne med litt smak
2 store egg
2 dl H-melk

MUFFINS: Muffins kan komme i flere former, og det trenger ikke alltid være noe søtt. Disse inneholder blant annet squash og ost. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, FruTimian
MUFFINS: Muffins kan komme i flere former, og det trenger ikke alltid være noe søtt. Disse inneholder blant annet squash og ost. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, FruTimian Vis mer

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 180 grader. Kle et muffinsbrett med papirformer eller lag former selv av bakepapir. Klipp ut kvadrater på 13 x 13 cm og plasser i muffinsbrettet. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle, også salt og pepper. Bruk en visp slik at du fjerner alle melklumper. Riv squashen og osten på den grove siden av rivjernet og bland det inn sammen med resten av det tørre. 

I en annen bolle pisker du lett sammen eggene og melka før du heller det i bollen med resten av ingrediensene. Rør det hele kjapt sammen. Fordel røra i muffinsformene og sett brettet på nest nederste rille i stekeovnen. Stekes i ca. 25 minutter. Stikk en tynn grillpinne i en av muffinsene, kommer den tørr ut er den gjennomstekt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer