Saltvannsspray

Bytt ut nesespray med dette

Redningen for deg som er avhengig av nesespray.

AVHENGIG AV NESESPRAY: Har man brukt nesespray i mer enn de anbefalte ti dagene, kan det i verste fall føre til langvarig avhengighet. Foto: © Burger/phanie/Phanie Sarl/Corbis
AVHENGIG AV NESESPRAY: Har man brukt nesespray i mer enn de anbefalte ti dagene, kan det i verste fall føre til langvarig avhengighet. Foto: © Burger/phanie/Phanie Sarl/Corbis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Tyr du til nesespray når nesa er tett og renner? 

Det er selvsagt greit en gang i blant, men vær oppmerksom på et hyppig bruk av nesespray kan gjøre at du ikke klarer å stoppe.

I fjor skrev vi om Jeanette Hansen (33) som var helt avhengig av sprayen.

- Jeg brukte nesespray konstant i godt over et år – kanskje mer. Jeg var som en narkoman med den nesesprayen. Jeg hadde en liggende over alt, slik at den var tilgjengelig akkurat når behovet skulle melde seg, fortalte hun. 

LES OGSÅ: Å blåse nesen hjelper ikke mot tetthet

Oppstår betennelse i nesen

  På emballasjen blir man advart om å ikke bruke sprayen i mer enn ti dager i strekk. Bruker du den lenger enn dette, gir den en motsatt effekt som gjør det vanskelig å slutte.

  - Grunnen til vanskene med å slutte er at de reseptfrie nesesprayene til bruk mot forkjølelse, kun skal brukes over et begrenset tidsrom, forteller Sverre Dølvik, som er ansvarlig lege ved AGRO øre-, nese-, halsklinikk.

  Bruker man dem fast utover anbefalt periode vil det oppstå en betennelsesaktig reaksjon i slimhinnen som gjør at den hovner opp, og nesen blir tett  kort tid etter at man har sprayet seg.

  - Det kan resultere i at noen korter ned på intervallene mellom spraydosene, noe som ytterligere forverrer situasjonen, sier han. 

  TETT NESE: Man kan bli både fysisk og psykisk avhengig av nesespray. Mange har nesesprayen lett tilgjengelig hvor enn de går. Foto: REX/Media for Medical / UIG/All Over Press
  TETT NESE: Man kan bli både fysisk og psykisk avhengig av nesespray. Mange har nesesprayen lett tilgjengelig hvor enn de går. Foto: REX/Media for Medical / UIG/All Over Press Vis mer

  LES OGSÅ: Slik sover du bedre når du er syk

  Tar flere uker å restituere nesen

  Det er lett å tenke på nesespray som noe helt ufarlig, men plutselig har du utviklet et usunt forhold til legemiddelet.

  Har du først fått en betennelse i slimhinnen kan dette i verste fall føre til kronisk bihulebetennelse og skader i nesehulen.

  Dersom du klarer å motstå å bruke nesespray, vil det vanligvis ta én til to uker før nesen blir mer åpen og fire til fem uker før plagene er helt borte. Har du brukt sprayen i veldig lang tid, kan det ta opp til ett år før slimhinnen i nesen er frisk.

  NESESPRAY KAN FØRE TIL BETENNELSE: Overforbruk av nesespray kan føre til en betennelse i slimhinnen som igjen ofte fører til ytterligere bruk. Foto: imageBROKER / Alamy/All Over Press
  NESESPRAY KAN FØRE TIL BETENNELSE: Overforbruk av nesespray kan føre til en betennelse i slimhinnen som igjen ofte fører til ytterligere bruk. Foto: imageBROKER / Alamy/All Over Press Vis mer

  LES OGSÅ: Derfor bør du skylle ørene

  Alternative metoder

  Heldigvis finnes det noen alternativer som kan åpne luftveiene. Saltvannsspray kan hjelpe med å løse opp i nesen. Det kan man enten kjøpe på apoteket eller man kan koke opp selv.

  - Bruk tre spiseskjeer salt til en liter vann. Skylling er mer effektivt enn spray, sier  Øyvind Jensen, som er spesialist ved Bergen Sentrum Øre-Nese-Halsklinikk. 

  Nasale steroider, fungerer som normale astmasprayer, og kan også være et alternativ.

  - For å motvirke denne negative spiralen har andre typer nesespray, som inneholder steroider, vist seg å være effektive. Dette er sprayer som egentlig er designet for behandling av allergier, og er ment til bruk over lengre tid.

  - Disse har en betennelsesdempende effekt, og kan hjelpe til at misbrukere av avsvellende sprayer klarer å slutte med dem over tid, sier Dølvik.

  LES OGSÅ: Fisken som er proppfull av protein

  Operasjon er siste utvei

  Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at salg av nesesprayer økte med hele syv prosent i første halvår 2015, sammenlignet med samme periode i fjor.

  Enkelte ekstreme tilfeller kan bruke over 20 000 kroner på nesespray i året, forteller Jensen.

  Har man overforbrukt sprayen i flere år kan en operasjon være løsningen.

  - Siste utvei er en operasjon som skrumper slimhinnene og gir mer plass. Dette heter conchotomi på fagspråk og er en ganske vanlig og enkel operasjon, sier han.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer