Sko

Bytt ut sålene i joggeskoene

Det er nemlig her skoprodusentene sparer på kostnadene.

Publisert

Har du nettopp kjøpt deg nye joggesko?

Det er du nok ikke alene om. Endelig er tiden kommet for at du kan ta opp igjen utendørsløpingen, og veldig mange er ivrige etter å komme i gang.

For å unngå de mest vanlige løpeskadene, er det svært viktig med riktig fottøy.

Men det er ikke bare snakk om skoene. Selv om du nettopp har kjøpt nye joggesko, bør du nemlig bytte ut sålene, sier eksperten.

LES OGSÅ: Hvil deg i bedre form

Ikke like god kvalitet i sålene

- Uansett hvilke sko du kjøper, så bør du bytte ut sålen, forteller Guy Robert Giltun, naprapat ved Naprapatsenteret i Oslo.

Han forklarer at alle sko kommer med noe som heter en sock-liner, som i utgangspunktet ikke er en ordentlig såle. Den er som regel laget av skumgummi, og skal egentlig bare beskytte foten mot sømmer og lignende inne i skoen.

SJEKK FORSKJELLEN: Sålene som følger med i løpeskoene kan gjerne rulles sammen uten at sålen gjør noen motstand. Andre såler derimot har bedre kvalitet og gir bedre støtte til foten. FOTO: Tone Ruud Engen
SJEKK FORSKJELLEN: Sålene som følger med i løpeskoene kan gjerne rulles sammen uten at sålen gjør noen motstand. Andre såler derimot har bedre kvalitet og gir bedre støtte til foten. FOTO: Tone Ruud Engen Vis mer

- Årsaken til dette har først og fremst med pris å gjøre for produsentene. Det er kostnader spart, og ikke noe som vil synes på skoen, sier Giltun.

En god såle har imidlertid viktige funksjoner - blant annet gir den stabilitet, støtte og større kontaktflate for foten.

- Foten har ulike oppgaver. Den skal være en støtdemper som er adaptiv til underlaget, den skal være en stabil grunnmur og en hevearm/brekkjern som fører kroppen fremover. Når du går eller løper på flatt underlag må foten pronere så mye den kan for å tilpasse seg underlaget - det vil si at buene planer ut og foten presser seg ned mot underlaget. En god såle hjelper foten å gå tilbake igjen, resupinere, etter dette.

Dersom du kjøpt et par nye joggesko, er det derfor lurt å legge inn nye såler så du får fest mulig ut av dem.

LES OGSÅ: Slik blir du fresh på trening

Gir større kontaktflate for foten

Når du skal kjøpe såler til skoene dine, er det imidlertid ikke slik at du bare kan plukke ut et par i din størrelse og putte dem rett inn i skoene.

- Be om hjelp av betjeningen og se at både lengden og bredden på sålene passer til foten din, forteller Giltun.

SÅLER: De som følger med skoen er gjerne bare laget av skumgummi og skal forhindre fote og sokken din fra å skli. FOTO: Tone Ruud Engen
SÅLER: De som følger med skoen er gjerne bare laget av skumgummi og skal forhindre fote og sokken din fra å skli. FOTO: Tone Ruud Engen Vis mer

Og selv om det kan være fristende, er det ikke snakk om å finne den mykeste sålen.

- Mange ønsker seg bare noe som er mykt, men det er ikke riktig. Det største problemet til en fot er den er ustabil. En myk såle vil derfor kunne bidra til å gjøre det verre. Etter hvert vil også det myke underlaget bli presset ned, og du får en såle som ikke lenger har den samme formen.

En viktig funksjon ved sålen er å gi bedre form og kontaktflate for foten, som gjør at hjernen får mer informasjon fra underlaget om hvor kroppen befinner seg. Dette er viktig for bedre muskelkontroll og teknikk. For en stabil fot med høy fotbue, vil noe av det viktigste med sålen være bedre kontaktflate og demping.

Du kan selv kjenne på forskjellen med hånden din. Støtt den først opp mot bordplaten med tre fingre - tommel, peke- og langefinger, og legg deretter hele håndflaten ned på bordet. Det er ikke vanskelig å kjenne at du bedre kontroll når hele hånden er kontakt med bordet.

LES OGSÅ: Bør du velge gruppetimer eller egentrening?

Slik finner du riktig såler for deg

I butikkene får du såler i ulike prisklasser og fra forskjellige produsenter.

FINN RIKTIG SÅLER: Blant annet bør du sjekke at bredden og lengden på dem passer til foten din. FOTO: Tone Ruud Engen
FINN RIKTIG SÅLER: Blant annet bør du sjekke at bredden og lengden på dem passer til foten din. FOTO: Tone Ruud Engen Vis mer

For å finne sålene som passer for deg bør du se om foten din har en høy eller lav bue (partiet som går opp på innsiden av foten mellom hælen og tåballene). I tillegg finnes det ulike modeller for dame og herre - noe som skyldes at kvinner har kortere bue enn menn.

- Få de i butikken til å hjelpe deg med å finne ut hvilken fottype du har, og hvilken såle som passer for din fot og ditt fottøy. Det er viktig å ta hensyn til begge deler.

- Det hjelper ikke å ha verdens beste såle om den nesten ikke passer i skoene, sier han.

Prisene ligger på mellom 399 og 599, selv om det også finnes dyrere varianter - gjerne som er tilpasset til annen aktivitet, som for eksempel alpint.

Må passe foten

Giltun jobber for tiden med å utvikle et konsept sammen med Sport 1 som har fokus på hva du kan forvente av en sko og såle. For eksempel er det et enormt fokus på om du over- eller underpronerer, mens noen av de viktigste aspektene blir glemt.

- Med så stort fokus på å finne ut om du pronerer for mye eller for lite, eller om skoen skal ha et drop på 4 millimeter, 6 millimeter eller ikke i det hele tatt, så blir det viktigste nesten oversett - at skoen skal passe foten, sier han.

- Da mener jeg ikke bare at den skal være lang nok, men at den er bred nok, og bred på de rette stedene. Foten er bredest der tærne begynner, og det er her foten vil bøye seg. Skoen er bredest ved flekspunktet, der skoen bøyer seg. De burde bøye seg på samme sted.

Med det nye konseptet til Giltun og Sport 1 gjør de en kort analyse av foten. De måler blant annet foten med og uten belastning for å se hvor mye den endrer seg, i tillegg til at de ser på lengden på buen på foten.

LES OGSÅ: Gjør sykkelturen til en kalorikiller

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer