Tørt Hår

Bytt ut sjampoen med balsam

Spesielt gunstig hvis du sliter med tørt og livløst hår.

BYTT UT SJAMPOEN: Tørt og livløst hår kan reddes ved at du bytter ut sjampoen med balsam et par ganger i uka.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BYTT UT SJAMPOEN: Tørt og livløst hår kan reddes ved at du bytter ut sjampoen med balsam et par ganger i uka. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tørt og livløst hår er et svært vanlig problem blant oss nordmenn, og de kalde vintrene er mye av grunnen til at håret vårt fort kan se litt slitt og blast ut.

Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å få tilbake litt liv og glans i håret, og et svært enkelt tips er faktisk å droppe sjampovasken et par ganger i uken.

Vasker du håret med sjampo annenhver dag, kan kjemikaliene i produktet fort tørke ut både hår og hodebunn, noe som blant annet kan føre til flass.

LES OGSÅ: Dette skader håret ditt

Bruk balsam i stedet

Ekspertene anbefaler derfor at du heller bytter ut sjampoen med kun balsam et par ganger i uken. Dette vil være mer skånsomt for hår og hud.

- Kvinner med svært krusete, tørt og/eller behandlet hår kan vaske med balsam istedenfor sjampo annenhver gang de vasker håret, har L’òreal-koloristen Christophe Robin tidligere uttalt.

Robin har en egen salong på det elegante hotellet Meurice i Paris, som spesialiserer seg på hårfarge og hårbehandling. Tidligere har han jobbet med berømte kvinner som Catherine Deneuve, Emmanuelle Beart og Kristin Scott-Stewart.

Han anbefaler altså at du skyller håret i lunket vann, og bruk balsam for å «rense opp». Etter tid med mindre sjampo vil du også merke at håret blir sunnere og lettere å style, i tillegg til at hodebunnen bli mindre ømfintlig.

Ifølge Robin er det også viktig at du tar deg tid til å massere hodebunnen.

- Ta deg tid til å vaske håret forsiktig og massere hodebunnen for å sette i gang blodsirkulasjonen. Da vil håret ditt bli enda vakrere, sier han.

LES OGSÅ: Derfor bør du vaske håret to ganger

Mildere sjampo er bedre

Synes du det er ekkelt å ikke bruke sjampo når du vasker håret? Ikke fortvil. Så fremt du bruker «riktig» sjampo, kan du trygt vaske håret ofte.

- Bruker du en sterk sjampo og vasker håret én til to ganger om dagen, vil du kanskje merke en effekt av det over lengre tid, men bruker du en mild sjampo, altså en sjampo som er laget spesielt for at du skal kunne vaske håret med det hver dag, er risikoen for å påvirke huden i hodebunnen og få fett eller tørt hår svært liten, har På Håret-frisør og hårstylist Peter Vonkunz Brun, tidligere uttalt til KK.no.

Blant produktene frisøren anbefaler er en mild sjampo fra svenske Hårologi, eller en sjampo fra L’Oréal Professionells serie «Nature».

Et annet godt, og billig, alternativ er faktisk barnesjampo (som du kan få kjøpt på apotek eller i matbutikken).

- Det finnes flere ulike milde sjampoer du kan bruke, men en annen mulighet er faktisk å bruke barnesjampo hvis du trener og vasker håret mye. Det er veldig mildt og bra for både hud og hår, har Vonkunz Brun forklart.

LES OGSÅ: Slik unngår du at håret blir brusete

Ikke bruk for nær hodebunnen

Det er imidlertid et par ting du bør huske på, særlig hvis du bruker balsam (eller hårkur) ofte.

- Den største og vanligste vaskefeilen er å bruke balsam eller kur for nær hodebunnen, har Olimb-frisør Anette Bjørke tidligere uttalt til KK.no:

- Det innerste håret får nemlig næring av hodebunnen og «dobbelt opp» med næring gjør at du fort ender opp med fett hår.

Med andre ord: Ikke bruk balsam eller kur i de 3-5 centimeterne av håret som ligger nærmest hodebunnen.

LES OGSÅ: Derfor er denne hårlokken så tørr

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer