Potetgull

Bytt ut sjokolade med nøtter

- Selv om kaloriinnholdet er høyere, er det likevel bedre, sier eksperten.

SUNNERE: Selv om nøtter inneholder mer kalorier enn en del sjokolade, mener eksperten at det er et bedre snacksvalg. Men pass på at de er usaltet! Foto: Image Source/All Over Press
SUNNERE: Selv om nøtter inneholder mer kalorier enn en del sjokolade, mener eksperten at det er et bedre snacksvalg. Men pass på at de er usaltet! Foto: Image Source/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO – LETT START:  Er du en av dem som ofte ender opp med å spise en hel smågodtpose, potetgullskål eller sjokoladeplate på en fredagskveld, uten at du helt hadde tenkt det?  

Det bare stod foran deg og du klarte rett og slett ikke la være?

Da er du ikke alene. 

For de fleste av oss er kos viktig, og særlig i helgene unner vi oss mye godsaker vi ellers prøver å unngå. 

Det som imidlertid er helt klart, er at dette snopet ikke er spesielt gunstig i lengden (eller mengden) dersom du prøver å passe vekten, eller kanskje gå ned en kilo eller to etter jula. Og hvert fall ikke om du spiser det i ukedagene i tillegg!

LES OGSÅ: Vi spiser snacks til milliarder - hvert år!

Begrens mengden

Likevel er det ikke sånn at du må kutte alt av godis og snacks, selv om målet er å gå ned i vekt.

Potetgull inneholder rundt 530 kcal per 100 gram, altså mange kalorier, og i tillegg mye fett og salt, og få nyttige næringsstoffer. Men det er likevel ikke slik at du aldri skal kunne spise potetgull og sjokolade, forklarer Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog i Grete Roede AS til KK.no: 

SMÅGODT, POTETGULL, KJEKS: Klarer du ikke motstå fristelsen i helgene?
SMÅGODT, POTETGULL, KJEKS: Klarer du ikke motstå fristelsen i helgene? Vis mer

- I Grete Roede anbefaler vi en daglig kvote på 50 kalorier som kan brukes til «syndige» saker som snacks. Man kan enten unne seg dette hver dag i ukedagene, eller spare opp og kose seg skikkelig i helgen. Hvis du sparer opp snackskvoten til lørdag kveld kan du spise potetgull tilsvarende 350 kalorier, eller rundt 70 gram. 

LES OGSÅ: 5 sunne godsaker du kan spise til kvelds

Kjeks i stedet for pottis

Ellers anbefaler Bugge å bytte ut potetgullet med et litt magrere alternativ.

- Hvis du vil bytte ut det salte og usunne potetgullet med noe annet, foreslår jeg å bruke sunnere kjeks, for eksempel en type små rugkjeks fra Finn Crisp (371 kcal per 100 gram). De kan brukes som et sunt alternativ til nachochips eller potetgull.

EKSPERTEN: Kari H. Bugge er ernæringsfysiolog i Grete Roede AS.
EKSPERTEN: Kari H. Bugge er ernæringsfysiolog i Grete Roede AS. Vis mer

- Spis dem gjerne med en dip som du lager av kesam eller ekstra lett rømme, urter eller dipmix. Mens potetgull bare tilfører salt og fett som vi ikke trenger, bidrar denne snacksen med fiber og trege karbohydrater. Du kan også servere rugkjeks med en liten ostebit, eller noe annet godt du kan sitte og småspise på.

LES OGSÅ: Prøv denne supersunne kikert-snacksen

Bytt sjokolade med nøtter

Et annet godt tips, er å spise nøtter i stedet for sjokolade. 

- Selv om kaloriinnholdet i nøtter er høyere enn i sjokolade, er de likevel et bedre snacksalternativ. Du kan godt kose deg med dette hvis du avpasser mengden. Når nøttene er salte er det lettere å spise mer.

- Sett derfor fram en litt mindre skål med usaltede nøtter når du skal kose deg, råder Bugge. 

SUNT OG GODT: Grønnsaker med dip er supergodt - og ikke minst veldig næringsrikt! Foto: M.studio - Fotolia
SUNT OG GODT: Grønnsaker med dip er supergodt - og ikke minst veldig næringsrikt! Foto: M.studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør nøttene ligge i kjøleskapet

Andre sunne snacks er:

  • Grønnsaker med dipp. Lag fine strimler av gulrøtter, agurk, stangselleri, blomkål og paprika. Bruk yoghurt naturell eller kesam til å lage en god dipp, smak til med en ferdig dipp-mix eller ved bruk av friske urter. Prøv også med en salsasaus til. 
  • Fruktmix med light-brus. Kutt opp 1 eple og en ½ banan, og legg det i en skål. Hell over light-brus, f.eks mozell light. Det gir en frisk smak.
  • Easy coffee. Bytt ut søte ferdigkjøpte iskaffer med din egen variant. På den måten kan du halvere kaloriinntaket. Lag ¾ dl espressokaffe og avkjøl. Ha espresso, 1 dl ekstra lettmelk og en kule med Easy sjokoladeis i en blender og bland sammen. Fyll et glass med is og hell over. Den gir 115 kcal per porsjon.
  • Tjukke pannekaker med mye sukker kan fort bli en kaloribombe til å være snacks. Lag heller kesamlapper. Lappene smaker godt med bær eller syltetøy til. Bruker du kesam 8%, blir det 60 kcal pr lapp, og kesam 1%  gir 37 kcal pr lapp (dette er uten tilbehør). 


LES OGSÅ: Mørk sjokolade - hvilken er sunnest?

LAPPER: Lag lapper med kesam - godt og tilfredsstillende for søtsuget. Foto: Viktor - Fotolia
LAPPER: Lag lapper med kesam - godt og tilfredsstillende for søtsuget. Foto: Viktor - Fotolia Vis mer

Kesamlapper

4 porsjoner - ca 16 stk:
3 dl (1 beger) kesam
2 egg
5 ss hvetemel
3 ss sukker
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 dl rosiner

Slik gjør du: Ha kesam i en bolle. Rør inn eggene, deretter melet sammen med sukker, bakepulver og vaniljesukker. Tilsett sitronskall og rosiner. Bruk teflonpanne så slipper du å smøre med fett. Legg 1 ss røre i pannen og stek en lapp av gangen på begge sider. Ha passe varm panne slik at lappene blir gjennomstekte før de skal snus.

Lett start

I hele januar vil KK.no, i samarbeid med Grete Roede, gi deg relevante nyheter og saker (Lett start) som kan hjelpe deg nå målet ditt – uansett om det er å gå ned i vekt, eller bare rydde litt opp i kosthold og helse.

Første sak - om hvordan du kan gå ned en halv kilo i uken, leser du her!

Andre sak om enkle matbytter som sparer deg for mye kalorier og fett, leser du her!

Tips til sunne oppskrifter får du mer av på Grete Roedes nettsider!

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer