BYTT UT SMØRET: Smør, som ofte er en av hovedingrediensene i bakevarene dine, kan erstattes med avokado. Ikke bare minker du innholdet av mettet fett, men du øker også næringsinnholdet.  Foto: Fotolia
BYTT UT SMØRET: Smør, som ofte er en av hovedingrediensene i bakevarene dine, kan erstattes med avokado. Ikke bare minker du innholdet av mettet fett, men du øker også næringsinnholdet. Foto: FotoliaVis mer

Dessert

Bytt ut smøret med avokado

Gjør desserten sunnere på et blunk - og det smaker like godt!

Hvem elsker vel ikke dessert? Dessverre er det bare de færreste av oss som kan spise det hver dag - slik langrennsprinsesse Heidi Weng gjør.

For oss vanlige mosjonister vil nok denne mengden sukker, fett og kalorier ha en betydelig effekt på både midjemålet og vekten.

Men - ved å endre litt på oppskriftene, er det faktisk fullt mulig å spise dessert litt oftere.

Det finnes nemlig en rekke produkter du kan bytte ut de største kaloribombene i desserten din med, og vips - så er den mye sunnere!

LES OGSÅ: Velger du de brune eggene?





Bytt ut smøret med avokado

Avokado er kjent for å være proppfull av sunne næringsstoffer som kroppen din trenger.

Og den smøraktige konsistensen til frukten (for det er faktisk en frukt) er en perfekt erstatning for - ja, du gjettet riktig, nettopp smør, skriver Huffington Post.

Neste gang du skal bake kan du prøve å bytte ut halvparten av smøret i oppskriften med avokado. En hel avokado vil tilsvare omtrent tre fjerdeler av en kopp, eller 230 gram - selv om det vil avhenge noe av størrelsen på frukten.

Ved å bytte ut en del av smøret reduserer du innholdet av mettet fett og erstatter det med det hjertevennlige, enumettede fettet, som finnes i avokado. I tillegg øker du innholdet av kalium og B-, E-, K-, A- og C-vitaminer og antioksidanter. Prøv det i både cookies, brød og muffins.

LES OGSÅ: Den fettfrie frukten du bør spise mer av

Bruk mer eplesaus

Et enkelt triks for å kutte ned på kaloriene i desserten, er å bytte ut olje eller smør med eplesaus i kaker og muffins.

Siden konsistensen på eplesausen vil forandre seg en del, kan det være lurt å erstatte bare 75 prosent av oljen eller smøret som står i oppskriften. Skal det være 100 gram smør, bør du derfor bruke bare 75 gram eplesaus.

Siden eplesausen har en ganske søt smak, kan den også fungere som en erstatning for sukker, for eksempel i cookies.

GÅ GRESK: I motsetning til olje og smør inneholder gresk yoghurt kalsium og proteiner.  Foto: Thinkstock.com
GÅ GRESK: I motsetning til olje og smør inneholder gresk yoghurt kalsium og proteiner. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Gå for gresk yoghurt

Gresk yoghurt smaker utrolig godt, og på lik linje med for eksempel yoghurt naturell, inneholder den ikke tilsatt sukker.





Gresk yoghurt kan derfor være et godt alternativ til smør og olje.

Den kan likevel inneholde en del fett, så sørg for å se på ingredienslisten. I motsetning til smør og olje, inneholder de imidlertid proteiner og kalsium - som blant annet kan forlenge livet ditt.

Neste gang du skal lage for eksempel brownies, kan du erstatte olje og smør med gresk yoghurt. Her gjelder imidlertid ikke de samme forholdene. Erstatt mengden smør med omtrent en fjerdedel gresk yoghurt og bare litt mindre mengde enn det som står oppført av olje.

LES OGSÅ: Ta deg et eple i dag

Prøv tofu i desserten

Tofu er kanskje best kjent for å bli brukt som en erstatning for kjøtt i vegetariske retter, men det kan brukes til så mye mer - og ikke minst spises av alle.

Tidligere studier har faktisk også vist at tofu kan resultere i et mer aktivt sexliv. Sammen med sjokolade er det vel nesten garantert at det vil bli en ganske het kveld, eller hva?

Bruk tofu som en erstatning for egg, eller bytt ut meieriproduktene i kremete desserter som ostekake og creme brulee for å kutte ned på fettet, eller for de som eventuelt måtte være allergiske mot meieriprodukter.

ET GENIALT TRIKS: Enten du skal servere noen med glutenallergi eller du vil øke proteininnholdet i desserten, er det et genialt triks å bytte det ut med sorte bønner.  Foto: fabiomax - Fotolia
ET GENIALT TRIKS: Enten du skal servere noen med glutenallergi eller du vil øke proteininnholdet i desserten, er det et genialt triks å bytte det ut med sorte bønner. Foto: fabiomax - Fotolia Vis mer

Bytt ut melet med bønner

For de som eventuelt har glutenallergi, kan bønner være et supert alternativ.





Bytt ut melet med sorte bønner. Å bruke bønner som en erstatning gjør også at desserten får et høyere innhold av proteiner - som gjør at det er bra for alle.

Skyll og tørk av bønnene før du moser dem til en puré, og erstatt det med den samme mengden mel som står i oppskriften til både kaker og brownies. Et så enkelt bytte kan spare deg for opp mot 200 kilokalorier.

LES OGSÅ: Inneholder mer antioksidanter enn blåbær

YUM: Ja, til dessert litt oftere! Med noen enkle triks kan du gjøre den litt sunnere, og nyte litt oftere uten dårlig samcvittighet.  Foto: All Over Press
YUM: Ja, til dessert litt oftere! Med noen enkle triks kan du gjøre den litt sunnere, og nyte litt oftere uten dårlig samcvittighet. Foto: All Over Press Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: