Fett

Bytt ut smøret med tapenader

Det er ikke så vanskelig å velge bort det skadelige fettet.

LAG DIN EGEN TAPINADE: Den inneholder langt mindre av det skadelige fettet du finner i smør, og er derfor mye mer vennlig mot hjertet ditt.  Foto: Thinkcstock.com
LAG DIN EGEN TAPINADE: Den inneholder langt mindre av det skadelige fettet du finner i smør, og er derfor mye mer vennlig mot hjertet ditt. Foto: Thinkcstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det finnes faktisk enkelte typer fett som kan være til fordel for kroppen din. Men - som du kanskje allerede vet, er ikke smør en av dem.

Ikke bare vil fett fra smør bidra til å øke det dårlige kolesterolet, men det vil også sørge for at det gode kolesterolet synker - som kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom.

I tillegg inneholder smør en god dose kalorier, og du kanspare opp mot 27.000 kilokalorier i året på å kutte det ut.

Men for at brødskivene dine ikke skal bli altfor kjedelig, kan du prøve noen av disse alternativene.

LES OGSÅ: Derfor går du ikke ned i vekt

Velg bort de usunne kildene til fett

Det er nemlig ikke slik at du bruke smør på brødskivene dine for å unngå at de skal bli tørre og kjedelige, skriver Frukt.no.

Ernæringsfysiolog og daglig leder av Somebody.no, Camilla Andersen, anbefaler blant annet å erstatte smør med smakfulle og langt sunnere alternativer som margarin, pesto eller avokado.

I motestning til vanlig meierismør, er dette kilder til sunt fett.

I tillegg til disse alternativene finnes det også andre ting som gir rikelig med smak, uten at det inneholder mye ugunstig fett - nemlig tapenader.

LES OGSÅ: Så mye bør du få i deg daglig

Kan brukes til mer enn bare brødskiva

Tapenader laget på grønnsaker blir blant annet mye brukt i land rundt Middelhavet.

Den originale oppskriften på tapenade, som stammer fra Provence i Sør-Frankrike, inneholder gjerne ingredienser som oliven, ansjos, kapers, olivenolje, hvitløk, sitronsaft og urter.

Selv om du kan få kjøpt flere alternativer på butikken, er det heller ikke noe problem å lage det selv!

I tillegg til at du kan bruke tapenadene på brødskiva, er det godt som dipp til grønnsakssnacksen, som tilbehør til tapasretter eller til middagen.

Etter at du har laget tapenadene kan du fint oppbevare dem i kjøleskapet i minst tre dager.

LES OGSÅ: Trikset som gjør at du spiser mindre

Foto: Frukt.no
Foto: Frukt.no Vis mer

Tapenade med oliven






Dette trenger du:
- 3 dl sorte oliven uten sten
- 10 stk store kapers
- 5 stk ansjosfileter
- 2 stk finhakket sjalottløk
- 4 ss finhakket bladpersille
- 2 båt finhakket hvitløk
- 1 dl god olivenolje
- 1 ts limesaft
- nykvernet pepper

Slik gjør du: Bland alle ingrediensene til en jevn røre i en hurtigmikser.

Tapanaden egner seg yppelig sammen med pasta, som "smør" på brødskiven, sammen med små toast, som snacks, samt at den er kjempegod som tilbehør til fiske-, fugl- og kjøttretter.

LES OGSÅ: Så mye kjøtt trenger du i uken

Foto: Frukt.no
Foto: Frukt.no Vis mer

Smørepålegg av gul paprika og hvite bønner






Dette trenger du:
- 1 stk gul paprika - renset og skåret i fire på langs
- 1 stk løk i skiver
- 3 båt hvitløk
- 5 dl hermetiske hvite bønner
- 2 ss hakket frisk kruspersille
- saften av 1 stk sitron
- ½ ts salt
- ¼ ts pepper

Slik gjør du: Sett på grillen i ovnen. Har du ikke grillelement, kan du sette ovnen på 225°C.

Skyll paprikaen og legg løkskiver og paprika på en stekeplate med bakepapir. Grill grønnsakene i ca. 5 minutter til de er lettere stekt. Snu dem og tilsett hvitløken. Grill videre i 5 minutter.

Ta stekeplaten ut av ovnen og dekk til med aluminiumsfolie. La stå noen minutter til det har kjølt seg ned litt. Det vil nå være lett å fjerne skinnet på paprikaen.

Ha de skinnløse paprikabitene og resten av ingrediensene i en foodprosessor/blender. Kjør til jevn konsistens.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe kjøpesalsa

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer