Frukt

Bytt ut sukker med gamle bananer

Genialt tips for deg som er bakeglad.

FORTSATT FIN: Brune bananer kan fortsatt brukes - de er for eksempel supre i bakevarer, som erstatning for sukker.  Foto: Andrea Berger - Fotolia
FORTSATT FIN: Brune bananer kan fortsatt brukes - de er for eksempel supre i bakevarer, som erstatning for sukker. Foto: Andrea Berger - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ros til den som aldri hiver frukt som har blitt overmoden. Frukt er jo ferskvare, så holdbarheten er begrenset.

Dermed er det fort gjort å ende opp med brune bananer, melne epler eller mango som har blitt altfor myk.

Riktig oppbevaring

Det beste er selvsagt å være flink til å beregne hva du spiser av frukt, og unngå å kjøpe for mye. Og det er dessuten viktig å lagre frukten riktig for å øke holdbarheten.

Bananer bør for eksempel lagres én og én, og heller ikke ligge sammen med annen frukt, for da modnes alt mye raskere enn ellers.

Et annet triks, som egner seg spesielt godt for bær, er å skylle i eddikvann. Det renser frukten, dreper eventuelle bakterier og muggsporer, og øker derfor holdbarheten.

Slik kan overmoden frukt brukes

Men uansett om du handler inn mindre og skyller i eddikvann er det vanskelig å ikke oppleve at frukt blir overmoden før du rekker å spise den. Men ikke hiv den i komposten.

Er det snakk om brune bananer kan disse brukes til å bake bananmuffins eller banankake, for eksempel. Bananen gjør baksten saftig, og du kan redusere mye av sukkeret fordi bananen tilfører søtsmak. Se forøvrig andre triks som gjør baksten sunnere her.

Ellers kan all frukt fint skjæres i biter og legges i fryseren. Så kan du bruke frukten i smoothies eller hvis du skal lage en kjapp yoghurtis til dessert.

SUNN FROSSENMAT: Å ha et lager med fruktbiter eller bær i fryseren er supert for deg som liker smoothies eller syltetøy.  Foto: M.studio - Fotolia
SUNN FROSSENMAT: Å ha et lager med fruktbiter eller bær i fryseren er supert for deg som liker smoothies eller syltetøy. Foto: M.studio - Fotolia Vis mer

Kjapt syltetøy

Er det snakk om bær kan dette også brukes til å lage syltetøy senere.

Tin på svak varme i en kjele, ha i litt sukker til det er søtt nok (du trenger langt mindre enn i kjøpesyltetøy, som består av rundt 50 prosent sukker), og server nydelig, nyrørt syltetøy til frokosten eller vaflene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer