Hvetemel

- Bytt ut vanlig hvetemel med fullkorn hvetemel

Gir like fin bakst – men med mer sunne næringsstoffer.

GROVERE MEL: Ved å velge fullkorn hvetemel fremfor siktet hvetemel, får du i deg flere sunne næringsstoffer, men baksten blir like fin.  Foto: Getty Images/iStockphoto
GROVERE MEL: Ved å velge fullkorn hvetemel fremfor siktet hvetemel, får du i deg flere sunne næringsstoffer, men baksten blir like fin. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Brød og bakevarer er noe vi nordmenn spiser mye av, og som følge av dette har helsemyndighetene gått ut med anbefaling om å velge bakevarer laget på grovere melsorter.

Hele kornet brukes

Grovere melvarianter (sammalt mel, helkorn) er nemlig laget av hele korn, og siden de fleste næringsstoffene finnes i skallet, får du i deg alt det kornet har å tilby av vitaminer, mineraler – og ikke minst kostfiber, som er svært viktig for kroppen.

Kostfiber spiller blant annet en sentral rolle i forhold til fordøyelse og holder deg mett lenger.

I tillegg kan det minske risikoen for vektøkning, overvekt, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer.

Det er imidlertid ikke alle som synes at grove melsorter er like godt, eller gir like fin bakst. Og det er derfor siktet hvetemel er det som er vanligst å bruke når vi baker boller, kaker eller pizzabunner.

LES OGSÅ: Så mye fiber trenger du i maten

ERNÆRINGSEKSPERT: Camilla Andersen er ernæringsfysiolog med mastergrad i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no.  Foto: SomeBody/Martin Andersen
ERNÆRINGSEKSPERT: Camilla Andersen er ernæringsfysiolog med mastergrad i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no. Foto: SomeBody/Martin Andersen Vis mer

Bytt ut siktet med fullkorn


Ifølge ernæringsfysiolog Camilla Andersen, som er gründer og daglig leder av Somebody.no, finnes det imidlertid et annet mel du kan bruke, som både er sunnere og gir like fine resultater.

- Hvis du bytter ut hvetemel med fullkorn hvetemel, så øker du innholdet av fiber. Vanlig siktet hvetemel inneholder for eksempel 3 gram fiber per 100 gram, mens fullkorn hvetemel (begge fra Regal) inneholder 7,5 gram fiber per 100 gram, har hun uttalt til KK.no.

- Med fullkorn hvetemel kan du bake like fine bakevarer (samme bakeegenskaper som hvetemel) samtidig som du tar vare på næringsstoffene fra fullkornet.

Ulikt fiberinnhold

Når du kjøper fullkorn hvetemel, kan det være lurt å sjekke fiberinnholdet (les på pakningen) først.

- Det viser seg også at det er stor forskjell på å velge Regal og Møllerens sitt fullkorn hvetemel. Regal har 7, 5 gram fiber, mens «Fibra» fullkornhvetemel fra Møllerens har 11, 3 gram fiber, sier Andersen:

- Det greit å være oppmerksom på, i og med at vi i snitt får i oss bare halvparten så mye fiber som anbefalt.

Også sammalt hvete – finmalt (11 gram fiber per 100 gram) og havregryn (8,5 gram fiber per 100 gram), er supert å bruke i mat.

- Ved å bruke sammalt hvete og havregryn i pannekaker og vafler gjør du de mer akseptable som hverdagsmat. Bruk også fullkorn hvetemel når du for lager pizzabunn, forklarer Andersen.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge rugmel fremfor hvete

LIKE SUNT: Grove vafler laget på grovt mel kan være en super erstatning til brødskiva iblant.  Foto: Getty Images/Image Source
LIKE SUNT: Grove vafler laget på grovt mel kan være en super erstatning til brødskiva iblant. Foto: Getty Images/Image Source Vis mer

Like sunt som grovt brød

Ifølge Andersen kan for eksempel grove vafler laget på de rette melsortene være like sunt og godt som grove brødskiver.


- Grove vafler er supert å variere brødmaten med. De er ikke søte og passer sammen med for eksempel ost og skinke, smøreost med paprika, egg og kaviar eller bananbiter. Det er bare å prøve seg frem med det pålegget du liker, eller spise dem som de er, har hun tidligere uttalt til KK.no.

I sin oppskrift, som også er publisert på Somebody.nos Facebookside (ekstern lenke) har også Andersen byttet ut alt av hvetemel med fullkorn hvetemel.

Her er oppskriften:
(blandes ut som vanlig vaffelrøre)
• 1 1/2 dl fullkorn hvetemel
• 1 1/2 dl sammalt hvete, fin
• 1 dl havregryn
• 2 egg
• 4 dl melk
• 2 ss flytende margarin
• 1/2 ts salt
• 1/2 ts bakepulver

LES OGSÅ: Er lavkarbobrød sunnere?

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem for å glede nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer