KK.NO: Har du hørt om Campylobacter? Det er navnet på en gruppe bakterier som finnes både hos dyr og hos mennesker.
Bakterien kan gi diaresykdom hos mennesker og man kan bli smittet via forurenset mat, vann, eller ved kontakt med smittede dyr eller fugler. Bare noen få bakterier er nok til å få diaré, ifølge Folkehelseinstituttet.
I 2014 ble det registrert 3386 smittede nordmenn, ifølge MSIS-statistikk. Meldte tilfeller ligger vanligvis mellom 2300-3000 per år.
Antall meldte tilfeller øker i Norge fortsatt, og i 2013 var det høyere enn noen gang tidligere.
LES OGSÅ: Den vanligste årsaken til matforgiftning
Symptomer på Campylobacter

Sykdommen oppstår normalt noen dager etter at du har blitt smittet av Campylobacter. Inkubasjonstiden kan være 1-10 døgn, men er vanligvis et par døgn. Cirka 20 prosent vil ha symptomer i over en uke.
Symptomene kan være:
- Moderat feber og allmennsymptomer.
- Diaré, ofte med blod og slim.
- Magesmerter.
- Campylobacter kan i sjeldne tilfeller gi leddbetennelse og lammelser.
I Norge er det fare for å bli smittet av Campylobacter dersom:
- Du drikker ikke-desinfisert drikkevann
- Tilbereder eller spiser fjørfeprodukter som er kjøpt rått, og som ved mangelfull kjøkkenhygiene kan forurense andre matvarer.
- Det er dårlig hygiene under grillmåltider.
- Du har direkte eller indirekte kontakt med husdyr eller avføringen deres, som storfe, sau, hund og katt
- Du drikker upasteurisert melk.
Det kan i første omgang være vanskelig å skille Campylobacter fra Salmonella, da de har ganske like symptomer som diaré, hodepine, magesmerter og feber.
– For å skille dem fra hverandre må man ta en avføringsprøve for å se hvilke bakterier som finnes, opplyser Lange ved Folkehelseinstituttet.
LES OGSÅ: Derfor bør du steke burgeren din godt nok
Like vanlig å få Campylobacter i Norge som i utlandet
50-55 prosent av smittetilfellene i Norge har blitt smittet ved et utenlandsopphold, spesielt i Middelhavsområdet og i Asia, ifølge Fhi.no.
– Det er i juni, juli og august vi får meldt inn mest Campylobacter-tilfeller til MSIS. Dette gjelder både for dem som har blitt smittet i Norge og i utlandet, sier Heidi Lange, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet til KK.no.
Drikkevann, kyllingmåltider og grilling blir sett på som potensielle risikosituasjoner. Til sammenligning er under 10 prosent av norske slaktekyllinger bærere av Campylobacter, som er svært lavt i verdenssammenheng.
Det er derfor viktig at du unngår å spise ukokte grønnsaker, iskrem som ikke er meieripakket og frukt som ikke kan skrelles når du reiser til land med dårlige hygieniske forhold.

Grønnsaker, frukt og bær bør alltid være godt vasket med rent vann, du bør også unngå drikkevann som ikke selges på flasker i utlandet.
LES OGSÅ: Disse kjøkkenreglene bør du følge
Behandling av Campylobacter
Det finnes ingen vaksine mot campylobacteriose.
I de alle fleste tilfeller går Campylobacter over av seg selv. Hvis du har vært så uheldig å fått det, er det viktig med god personlig hygiene for å ikke smitte andre.
Dette innebærer grundig håndvask i forbindelse med toalettbesøk og tilbereding av mat.
Det er kun aktuelt med sykehusinnleggelse eller antibiotikabehandling ved alvorlig sykdomsforløp eller svært sterke plager.
LES OGSÅ: Denne maten gir lettest matforgiftning
Slik forebygger du smitte
Du kan heldigvis forebygge campylobacteriose.
Det gjør du ved å:
- Unngå å drikke ikke-desinfisert drikkevann.
- Unngå å spise fjørfekjøtt, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat som ikke er gjennomstekt eller gjennomkokt.
- Unngå å spise andre kjøttprodukter som ikke er godt stekt på overflaten.
- Unngå upastaurisert melk.
- Vask alltid hender etter toalettbesøk eller etter at du har vært i kontakt med dyr før matlaging og måltider.
- God kjøkkenhygiene, spesielt ved utegrilling og tilberedning av fjørfeprodukter; vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.