LEGENDARISKE CHANEL NO.5: Duften ble til i 1921, og ble senere udødeliggjort da Marilyn Monroe innrømmet at hun sov med sin No5 «and nothing else». Foto: Produsenten
LEGENDARISKE CHANEL NO.5: Duften ble til i 1921, og ble senere udødeliggjort da Marilyn Monroe innrømmet at hun sov med sin No5 «and nothing else». Foto: Produsenten Vis mer

Parfyme

Chanel No.5 står i fare for å bli forbudt

Den legendariske parfymen kan inneholde allergifremmende stoff.

Publisert
I dag selges det en flaske Chanel No.5 omtrent hvert 30. sekund på verdensbasis. Parfymen var også det eneste som Hollywood-legende Marilyn Monroe hadde på seg når hun sov.

Men nå er det 91 år gamle Chanel-parfymen i fare for å bli forbudt.

Nylig ble det avslørt brudd i de nye EU-reglene angående bruken av et potensielt allergifremkallende stoff, bladmose, ifølge Vogue.co.uk

Bladmose er nemlig en av Chanel No.5s hovedingredienser.

LES OGSÅ: Bare én parfyme kan slå denne

MISS DIOR: Denne parfymen inneholder også allergifremkallende stoffer. Foto: Produsenten
MISS DIOR: Denne parfymen inneholder også allergifremkallende stoffer. Foto: Produsenten Vis mer

– Har aldri skadet noen

Parfymer som Miss Dior, Guerlain i Shalimar og Thierry Mugler Angel inneholder også stoffet som forskerne ønsker å begrense. Dette skal ha ført til panikk i parfymeindustrien.

– Chanel No.5 har aldri skadet noen. Dette betyr slutten for parfymen om dette fortsetter. Jo mer du bruker naturlige ingredienser, jo større er risikoen for allergier. Sitron, jasmin og bergamott inneholder allergifremkallende stoffer, skal Sylvie Jourdet, talsperson fra det franske parfymesamfunnet, ha uttalt.

Noen ønsker at parfymene blir merket på pakningsinnholdet, mens andre ønsker å forby tremosen, som gir Chanel no 5 den karakteristisk lukten.

LES OGSÅ: – Parfyme skal ikke stå i kjøleskapet

COCO CHANEL: Chanel No.5 ble laget av Ernest Beaux for Coco Chanel i 1921. På den tiden var det kraftige dufter med dyremusk som var tingen. Chanel no.5 gav kvinner en lett og frisk duft. Foto: All Over Press
COCO CHANEL: Chanel No.5 ble laget av Ernest Beaux for Coco Chanel i 1921. På den tiden var det kraftige dufter med dyremusk som var tingen. Chanel no.5 gav kvinner en lett og frisk duft. Foto: All Over Press Vis mer

Bare retningslinsjer

Ifølge «The Times» ønsker forskere å begrense bruken av 12 stoffer til 0.01 prosent av produktet. Dette inkluderer citral, som finnes i sitron- og mandarinoljer, og kumarin, som finnes i tonkabønner og eugenol - et komponent av roseolje.

EU-kommisjonen sier at de har ingen planer om å forby disse duftene, men konsulterer likevel bransjen og forbrukergrupper.

Selv om det bare er retningslinjer og ikke en lov, er det likevel sannsynlig at parfymeprodusenter vil føle seg presset, ifølge Daily Mail.

Bransjens vaktbikkje, International Fragrance Association, tar det så alvorlig at de har besluttet å gjennomføre ytterligere forskning på potensielle hudallargener med grunnlag i anbefalingene.

Ifølge Vogue tar Chanel en positiv holdning til det potensielle regelverket, som tyder på at de vil takle problemet hvis det skulle oppstå.

Artikkelen fortsetter under bildet


SE OGSÅ: Derfor bør du ikke bruke for mye parfyme

Visste du dette om Chanel No.5?

Chanel No.5 ble laget av Ernest Beaux for Coco Chanel i 1921. Han nummererte flaskene fra en til fem og fra 20 til 24, og så valgte Coco ut sin favoritt. Hun valgte, ikke overraskende, flaske nummer 5.

I høst ble det kjent at Brad Pitt er Chanel No.5 nye ansikt utad, noe som er historisk, da det har alltid vært en kvinne som har frontet parfymen.

Parfymeduften har en toppnote av ylang ylang, en hjertenote av sjasmin og roser og en bunnote av vetiver og sandaltre.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer