<strong>HJELPER MOT TETT NESE:</strong> Den aktive ingrediensen i chili, capsaicin, kan hjelpe til med å fikse visse typer bihulebetennelse. Foto: Colourbox.com
HJELPER MOT TETT NESE: Den aktive ingrediensen i chili, capsaicin, kan hjelpe til med å fikse visse typer bihulebetennelse. Foto: Colourbox.com Vis mer

Chili

Chili er bra for tett nese

Ny forskning viser at det kan hjelpe mot bihulebetennelse.

Publisert
Sist oppdatert
En forkjølelse er som regel aldri langt unna.

Du trenger bare å tenke på det, så er du plutselig slått ut noen dager. Uheldigvis går ikke forkjølelsen over like fort som den kom.

Men det er noen midler du kan ty til for at det skal gå over litt raskere, og forskere har nå funnet ut av chili kan være et av dem.

LES OGSÅ: Tar du buss med basillene?

Kan hjelpe mot bihulebetennelse

Chilipepper skal ha mange fordeler. Blant annet har det tidligere blitt gjort studier som tyder på at chili kan bidra til å stagge sulten.

Men det er ikke den eneste den duger til.

I en nylig undersøkelse kom det fram at en nesespray som inneholdt en ingrediens fra sterk chilipepper kan hjelpe til med å fikse visse typer bihulebetennelse, skriver Forskning.no (Ekstern lenke).

LES OGSÅ: Lev hett - slipp smerte

Ga positive resultater

Chilipepper inneholder stoffet capsaicin som gjør at maten smaker sterkt og kan gi en varm eller brennende følelse.

Capsaicin har blant annet blitt brukt i tropiske medisiner for å lindre smerter.

LES OGSÅ: Gjør deg ikke tynnere

Nå har den blitt testet i forbindelse med bihulebetennelse. Amerikanske forskere ved University of Cincinnati testet ut egenskapene til nesesprayen på 44 personer som hadde ikke-allergisk bihulebetennelse.

Disse hadde symptomer som tett nese, smerter og trykk i bihulene. Deltakerne testet nesesprayen mot en placebo-versjon over to uker, og de som brukte chili-sprayen rapporterte at de ganske raskt følte seg bedre etter at de hadde brukt sprayen. Den ble heller ikke knyttet til flere bivirkninger enn placebo-versjonen.

LES OGSÅ: Chiliguiden - fra mild til kruttsterk

Chili kan øke forbrenningen

Det er altså ingen grunn til å begrense inntaket av chili til når du er forkjølet. Spesielt ikke når den har så mange andre fordeler.

Forskning viser nemlig at de som spiser sterkt krydret mat ofte får i seg færre kalorier og karbohydrater enn de som spiser mildere mat.

Grunnen til at chili har denne effekten tror forskere skyldes capsaicin, som er den aktive ingrediensen i chilipepper. Den utløser en termodynamisk forbrenning, som blant annet fører til raskere hjertefrekvens og øker stoffskiftet opptil 25 prosent.

I tillegg inneholder chili antioksidanter som C-vitamin og betakaroten, og skal virke positivt på blodtrykk og kolesterol.

LES OGSÅ: Maten som renser kroppen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer